Genel

Demir Saf Madde Midir?

Sizler için Demir saf madde midir ? Madde nedir ? Demir saf madde değilse nedir ? gibi soruları değerlendirdik ve içeriğini oluşturduk.

Öncelikle Madde nedir ?

Madde ya da özdek de diyebiliriz, uzayda yer kaplayan, hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir.


Saf madde ne demek ? Demir saf madde midir ?

Saf madde, kendisinden daha basit bir hale getirilemeyen maddelere verilen isimdir.  Elementler; aynı tür atomları içeren saf maddelerdir. Saf ve homojen özelliktedirler ve sembolleri vardır. Demir, yapısında tek bir madde bulundurduğundan ve herhangi bir birleşim sonucunda oluşmaz ve bu nedenden dolayı saf maddedir. Demir maddesinin tüm atomları kendisinden oluşmaktadır. Bu sebeple tek tip atom içerdiği ifadesi kullanılmaktadır. Bununla birlikte demir doğada saf halde bulunmakta ve tüm bu özellikleri ele aldığımızda ise demirin bir karışım değil, saf madde olduğunu öğrenmiş olmaktayız.


Demirin önemi nedir ?

Demir, vücudumuz için temel bir mineral olmakla birlikte çok da önemlidir. Vücutta üretilemediği için besinler yoluyla gerekli miktarlarda alınması gerekmektedir. Demirin vücuttaki en önemli görevi de “hemoglobin” yapımıdır. Hemoglobin, kanımızdaki alyuvarlarda bulunmakta ve tüm dokuların yaşaması için gerekli olan oksijeni taşıma işlemini gerçekleştirmektedir. Diğer bir ifadeyle; oksijen, yaşantımız için ne kadar önemli ise oksijenin kullanılabilmesi için de demir bir o kadar önemlidir. Bebekler ve çocuklarda, hızlı bir büyüme süreci olduğundan gelişmenin sağlıklı sürdürülebilmesi için demire daha fazla ihtiyaç vardır. Kısaca bahsetmemiz gerekirse de demir vücut içerisinde hemoglobin oluşumunu artırır, kas fonksiyonunu geliştirir, beyin fonksiyonunu artırır, vücut ısısını düzenler, anemiyi önler, kronik hastalıkları engeller.


Demirce zengin besinler nedir ?

Demir, birçok besinde doğal olarak bulunmaktadır. Hayvansal kaynaklı besinlerden alınan demir (emilim oranı yaklaşık %25), bitkisel kaynaklı besinlerden alınan demire (emilim oranı yaklaşık %5) kıyasla daha kolay bir emilim süreci geçirir vücut içerisinde. Hayvansal kaynaklı besinlerde koyu kırmızı rengi hemoglobin sağlar. Etin rengi ne kadar koyu ise, demir miktarı da o kadar yüksek demektir.

Demirce zengin besinler ise şu şekilde:

  • Kırmızı et
  • Hindi
  • Yeşil yapraklı sebzeler (roka, ıspanak, pazı, maydanoz, nane, brokoli, dereotu gibi)
  • Kuru meyveler  (kuru üzüm, kuru erik, kuru incir, hurma, kuru kayısı gibi)
  • Kuru baklagiller (kuru fasulye, mercimek, nohut, iç bakla, barbunya gibi)
  • Yumurta
  • Yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem gibi)
  • Zenginleştirilmiş tahıllar
  • Pekmez, Tahin helvası

Demir minerali, yeterli miktarda tüketildiğinde konsantrasyonun artmasına ve bilişsel performansı artırmaya yardımcı olabilir. Beyine kan akışının artması, bu önemli faydaya sebep olan şeydir.

Sonuç olarak sizler demir mineralini doğru bir şekilde, ihtiyacınız olduğu kadar edinmeli ve yaşamınızın önemli bir etkeni olduğunu da unutmamalısınız.


Sizler için şu yazılarımızı da öneririz;

Su Saf Madde Midir ?
Süt Saf Madde Midir ?
Tuz Saf Madde Midir ?
Schweppes Tonik Nedir ?


 

InFreza

InFreza projesinde sizlerle birlikte Teknoloji başlığı altındaki makalelerle HEP BERABER kendimizi geliştirebileceğimiz bir platform yaratıyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu