Editörün SeçimiGenel

Arkeoloji Nedir ? | Arkeoloji Çalışma Alanları ve Gezebileceğiniz Arkeoloji Müzeleri

Bu yazımızda sizlere arkeoloji nedir, arkeoloji çalışma alanları, arkeoloji bölümü, gezip görebileceğiniz arkeoloji müzesi ve istanbul arkeoloji müzesi hakkında bilgiler vereceğiz.

Türk Dil Kurumu’nun ifadesine göre arkeoloji sözcüğünün anlamı kazı bilimi olarak tanımlanmaktadır buna ek olarak arkeoloji sözcüğünün Türkçesi olarak Kazıbilim ifadesi de genel bir kullanım içerisinde olmaktadır. Arkeoloji bilimi Türk Dil Kurumu’nun ifadesiyle şu çalışma alanını kapsamaktadır, tarih öncesi ve eski çağlardan kalma eserleri, tarih ve sanat açısından inceleyen bilim dalı Arkeoloji biliminin genel sınırlarını kapsayan anlam bütünü olmuştur fakat bu ifade dar bir sınır çizmekle kalmamış günümüz modern çizgilerinin de artık dışına çıkmış olmakta ve artık bu anlamın doğruluğunu taşımamaktadır.

Arkeoloji bilim dalı günlük kullanım içerisinde dilimize kazı bilimi olarak geçmiş olsa da aslında Arkeoloji bilimi bundan çok daha geniş bir kapsama sahip, tarihi eser kazıp bulmaktan çok daha öte bir amaca da hizmet etmektedir.

Arkeoloji bilimi biyoloji, genetik, fizik, kimya, hukuk, sosyoloji, antropoloji ve hatta uzay bilimi de olmak üzere pek çok disiplini içerisinde işlemekte ve bunların bir sentezi olarak geçmişle günümüzü, günümüzle de geleceğimizi bağlayan bir amaca ışık tutma hizmeti görmektedir. Arkeoloji sözcüğünün köken olarak geçmişi antik Yunan dönemine kadar uzanmaktadır. “Arkhaios” ve “logos” sözcüklerinin bir birleşimi olarak “eskinin bilimi” anlamına gelmekte ve böyle bir sentezin sonucu olarak bu disiplin doğmuş olmaktadır.

Arkeoloji Nedir ? | Arkeoloji Çalışma Alanları ve Gezebileceğiniz Arkeoloji Müzeleri

Modern arkeolojiyi konu ediniyor olacaksak büyük çaplı ilk kazılar on sekizinci yüzyılda, patlamış olan Vezüv Yanardağı’nın püskürttüğü lavların ve buna ek küllerin altında kalan eski Pompei ve Herkulaneum kentlerinde yapıldı. Dönemin kazazedelerinin vücutları birer heykel olarak yüzyıllar sonrasına taşındı ve bu da Arkeolojinin ilk köklü araştırma çalışmalarına konu oldu. Bu antik kentlerin ortaya çıkarılması aynı zamanda antik Roma kentleri alanıyla ilgili de Arkeoloji biliminin katkılarıyla bizlerin yeni bilgilere ulaşması adına da öncü oldu.

Yine on sekizinci yüzyıl içerisinde İngiliz arkeolog John Frere, milattan önceye dayanan taştan yapılma antik ve ilkel aygıtlarla birlikte soyu tükenmiş birtakım hayvan kemiklerini benzer bir nokta içerisinde buldu ve bu da John Frere’nin zihninde bir ışık yaktı. Demek ki bu ilkel aygıtları yapmış olan erken dönem insanlar ile soyu tükenmiş bu haytanlar aynı dönem içerisinde, aynı lokasyon çevresinde yaşamışlardı fakat John Frere’nin etrafındaki kimse on binlerce yıl öncesine dayanan bu bulguların gerçek olabileceğine inanmak istemedi. Bu olaydan yıllar sonra bu bilgi, bilim adamları tarafınca doğrulandı.

Arkeoloji bilimini özetle, geçmiş dönemlerde yaşamış veya da kökleri geçmişten günümüze kadar uzanmış olan canlı, kültür ve uygarlık gibi geniş unsurların incelemelerini yapan bu unsurların geçmişine ışık tutmak için de her çeşit türden fosil, alet, malzeme, yapı ve yazı içeriği, bunlara ek olarak kurgusal maddi kalıntılar ile sosyolojik alandaki norm ve manevi kültür değerlerini incelemekte olan bir bilim dalı olarak tanımlanabilmektedir.

Arkeoloji Nedir ? | Arkeoloji Çalışma Alanları ve Gezebileceğiniz Arkeoloji Müzeleri

Arkeoloji bilimi bir kazı bilimi olmaktan öte, geçmişe ait sosyolojik, kültürel, biyolojik, kalıtsal ve daha pek çok özellikteki unsuru inceleyen bir disiplindir. Buna ilişkin olarak da Arkeoloji okuyan bir öğrenci geçmişle-günümüz ilişkisini ve unsurların köklerini incelerken kapsamlı şekilde değerlendirebilme yetisine sahip olmalıdır.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

İstanbul Arkeoloji Müzeleri üç ana unsurdan oluşmakta olan bir müzeler oluşumudur. Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olarak bu üç birim toplanmaktadır. Türkiye’nin ilk müzesi olma özelliği taşıyan İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin içerisinde bulundurduğu koleksiyonlarında imparatorluk topraklarından getirilen ve bununla birlikte çeşitli kültürlere ait bir milyona yakın eser bulunmaktadır. Daha fazlası için ilgili websiteyi ziyaret edebilirsiniz.

Daha fazlası için InFreza websitesini takipte kalın!

Hakan ASLAN

Doğuş Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü okumakta olan genç bir mühendis adayı olmakla birlikte dünyayı anlamlandırma çabası içinde olup araştırma hevesini yitirmeyen bir bireyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu