Genel

Derin Dondurucu Ayarı Nasıl Yapılır? Kaç Derecede Çalışmalı?

Bu içeriğimizde sizlere derin dondurucu ayarı nasıl yapılır?, derin dondurucu kaç derecede çalışmalı?, hangi yiyecekler derin dondurucuda saklanmalı?, yiyecekler derin dondurucuda ne kadar süre korunmalıdır? gibi sorulara yanıt verdik.

Özellikle kurban bayramlarında çokça kullanılan derin dondurucular, et depolamanın yanı sıra sebze ve köylerden getirilen doğal ürünleri depolaması ile hayatımızda çokça kullandığımız ürünlerin en başında geliyor. Depoladığınız yiyeceklerin kullanım ömürlerini derin dondurucular sayesinde uzatabilirsiniz ve yaz veya kış demeden istediğiniz dönemde yiyecek ürünlerini tüketebilirsiniz. Ücret olarak da “no frost” buzdolaplarına nazaran daha bütçe dostu ürünler olan derin dondurucular, ürün barındırma kapasiteleri ile de pek çok buzdolabına kıyasla daha iyi bir seçenek olabilmektedir.

Derin dondurucuların iç tasarımları çekmeceli veya sandık tipi gibi pek çok çeşitte bulunabiliyor olsa da genel olarak tüm derin dondurucular aynı prensiple çalışmaktadır.

Derin Dondurucuların Sıcaklık ayarları Nasıl Olmalı? Derin Dondurucuların Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı?

Derin dondurucular kaç derecede çalışmalı? Bu konuyla ilgili olarak uzmanların önerisi ev tipi dondurucular için sıcaklık ayarının -18oşeklinde olmasıdır. Bu derecelerin ayarları ve uygunluğu kullanmakta olduğunuz ürünün marka ve ürün modeline göre değişiklik gösterebilmektedir, buna dikkat ediniz.

Derin dondurucuların Şok dondurma seçeneğinde, içerisinde depolanmış olan meyve ve sebzelerin tazeliğini koruması hedeflenmektedir ve şok dondurma seçeneğinde meyve ve sebzeler uzun bir süre boyunca da tazeliğini koruyabilmektedir.

Derin Dondurucu Ayarı Nasıl Yapılır? Kaç Derecede Çalışmalı?

Derin Dondurucu Ayarı Nasıl Yapılmaktadır? ve Dondurucu Sıcaklığı Nasıl Ayarlanır?

Öncelikle dondurucu ayarlarını termostat düğmelerinden istediğiniz duruma getirebilmek ve ürünleri ne şekilde tutmak istiyorsanız ona göre seçtiğiniz ayar ile yapmanız mümkün olmaktadır. Aşağıda yer verdiğimiz numaralara göre derin dondurucular ürünleri belli sıcaklıklar altında tutmakta ve ona göre de uzun süreli korumayı en sağlıklı biçimde sürdürmektedir.

1 Numaralı Ayar – Derin Dondurucunuzda bulunan az dondurulmuş gıdalar için uygun olan ayardır.

2 Numaralı Ayar – Derin Dondurucunuz için diğer ayarlara kıyasla daha ideal ve ekonomik olan bu ayar, normal kullanımlar için uygun olmaktadır.

3 Numaralı Ayar – Derin Dondurucunuzda bulunan yeni koyduğunuz ürünleri dondurmak için en uygun çalışma şeklini 3 numaralı ayar oluşturmaktadır. Bu ayarda dondurucunuz en üst performansında çalışmaktadır. Enerji tasarrufundan yararlanmak için ise derin dondurucu içerisinde donma gerçekleştikten sonra normal kullanıma yani 2 numaralı ayara almanız uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Derin Dondurucu Ayarı Nasıl Yapılır? Kaç Derecede Çalışmalı?

Derin Dondurucu Derecesi Neden Önemlidir?

Derin dondurucu sıcaklığını korumak için neler yapmalıyız? sorusuna geçmecen önce, derin dondurucu ve doğru ısının öneminden bahsetmek gerekir. Mutfaktaki en büyük yardımcılarımızdan birisi olan derin dondurucu sayesinde yiyecekler uzun süre tazeliğini koruyor ve ilk günkü tazeliğinde tüketmenize olanak sağlıyor. İşlev olarak bakıldığında, mevsiminde alınan yiyecekler tüm sene tazeliğini koruyabiliyor ve bu sayede de istenildiği vakit tüketilebiliyor.

Meyve, sebze, pişmiş gıdalar, tavuk suyu ve et suyu derin dondurucu içerisinde saklanabilen besin çeşitleri arasında yer alıyor. Derin dondurucu sıcaklığını korumak bu noktada çok önemli çünkü besin tazeliğine büyük bir etkisi var. Doğru derecede çalıştırmak hem maliyet avantajı hem de gıdaların doğru tazelikte korunmasını sağlıyor.

Derin Dondurucu Sıcaklığını Korumak İçin Neler Yapmalıyız?

Derin dondurucunun ara sıra kendi sıcaklığının altında olmasıyla karşılaşmış olmanız gayet mümkündür, bu durum hem derin dondurucunun içerisinde bulunan ürünlerin zarar görmesine sebebiyet vermekte hem de derin dondurucunun daha hızlı bir şekilde kirlenmesine neden olmaktadır. Bu sorunla ilgili olarak, durumu minimuma getirmek için birkaç önlem almanız gerekmektedir, bu önlemler derin dondurucunuzun sıcaklığını korumak için ve bununla beraber derin dondurucunun ömrünü de arttırdığınızı unutmamalısınız.

  1. Derin dondurucunun kapaklarını sürekli açıp kapatmayın, bu durum soğuk havayı dışarıya ve sıcak havayı da derin dondurucunun içerisine almaktadır. Bu durum derin dondurucunun hava sirkülasyonunu bozmakta olup, içerisinde bulunan ürünlerin de ömrünü kısaltmaktadır. Konuya ilişkin olarak gerek olmadıkça derin dondurucunun kapaklarını açıp kapatmayın ve buna ek olarak da kapakları uzun süreli açık bırakmak durumunda kalmayın, işinizi olabildiğince hızlı yapmaya çalışın.
  2. Derin dondurucunuzun yalıtımı sağlamak amacıyla kapak kenarlarında yer alan silikonlar, ürün kullanıldıkça yıpranmaya uğrayabilir ve yırtılabilir. Bu durumda onları kısa sürede değiştirmeniz gerekmekte böylelikle yalıtım bozulmamış olur ve ürünleriniz sağlıklı bir şekilde depolanmaya devam edebilir.
  3. Derin dondurucunuzun kapasitesine önem verin, ne çok boş ne de çok dolu olmamasına dikkat etmenizi öneriyor uzmanlar. Böylelikle normal çalışma prensibini devam ettirebilir ve ürünleriniz gereken ortamda tutulabilir derin dondurucu tarafından.
  4. Derin dondurucu içerisine koyacağınız ürünlerin sıcaklığına dikkat edin, eğer çok sıcakken bir ürünü içerisine koyarsanız bu durum derin dondurucu içerisinde bir sıcaklık ortamı oluşturacak ve böylelikle de bakteri üretimi için uygun bir ortam oluşacaktır. Bu sebeple ürünlerinizi eğer ki sıcaklarsa, oda sıcaklığına getirdikten sonra derin dondurucu içerisine koyun.

Hangi Yiyecekler Derin Dondurucuda Muhafaza Edilmelidir?

Derin dondurucu içerisinde tazeliğini korumak istediğiniz yiyecekler farklılık göstermekte. Pişirilmiş ve çiğ gıdaları derin dondurucuda uzun süre rahatlıkla saklayabilirsiniz. Süt ve süt ürünleri, sebze, meyve, et, balık, tavuk, sulu besin ve pişirilmiş yiyecekler de derin dondurucuda rahatlıkla muhafaza edebileceğiniz gıdalar.

Derin Dondurucu Ayarı Nasıl Yapılır? Kaç Derecede Çalışmalı?

Yiyecekler Derin Dondurucuda Ne Kadar Süre Korunmalıdır?

Belirtilen süreler, derin dondurucu içerisinde saklanabilecek gıdaların kabaca dayanma sürelerini göstermektedir:

  • Kırmızı Et

Biftek, dana eti, kuzu eti gibi kırmızı etler derin dondurucu içerisinde yaklaşık 6 ila 12 ay arasında saklanabilmekte.

  • Tavuk ve Hindi Eti

Tavuk ve hindi eti gıdalar derin dondurucu içerisinde yaklaşık 9 ila 12 ay arasında saklanabilmekte.

  • Balık ve Deniz Ürünleri

Somon, karides, levrek gibi balık ve deniz ürünleri derin dondurucu içerisinde yaklaşık 3 ila 6 ay arasında saklanabilir. Somon gibi yağlı balıklar daha uzun süre saklanabiliyorken, levrek gibi hassas balıkların ise saklama süresi daha kısa olabilmekte.

  • Sebzeler

Bezelye, havuç ve brokoli gibi tüm sene tüketilmesi tercih edilen sebzeler, derin dondurucuda yaklaşık 8 ila 12 ay arasında saklanabilmekteyken, salatalık ve domates gibi sebzelerin dokuları zarar görebileceğinden derin dondurucu içerisinde tutulması önerilmez.

  • Meyveler

Çilek, böğürtlen, muz gibi meyveler derin dondurucu içerisinde yaklaşık 8 ila 12 ay arasında saklanabilmekte.

  • Ekmek ve Hamur İşleri

Ekmek, çörek, pide gibi hamur işi gıdalar derin dondurucu içerisinde yaklaşık 3 ila 6 ay arasında saklanabilmektedir. Bu gıdaları muhafaza ederken hava geçirmez bir ambalajlama yöntemi kullanmanız önemlidir.

Yiyeceklerin kalitesini korumanız için verilen bu süreler genel bir kılavuz olarak kullanılabilir. Siz yine de, dondurulmuş gıdaları kullanmadan önce her zaman tat, görünüm ve koku açısından kontrol etmeyi unutmayın. Gıdalarınızı saklarken doğru şekillerde ambalajladığınızdan emin olun ve derin dondurucu sıcaklığını düzenli olarak kontrol etmeyi unutmayın.


Bu içeriğimizde sizleri derin dondurucu ayarı nasıl yapılır ve derin dondurucu kaç derecede çalışmalı, bu konular hakkında bilgilendirdik. Umarız ki içeriğimizi beğenmişsinizdir, daha fazlası için InFreza web sitesini takip edin!

Hakan ASLAN

Doğuş Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü okumakta olan genç bir mühendis adayı olmakla birlikte dünyayı anlamlandırma çabası içinde olup araştırma hevesini yitirmeyen bir bireyim.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu