BilimNedir

Amigdala Nedir ? | Gerçek Anlamda Korkusuz Olmak

Bu içeriğimizde sizlere Amigdala nedir ? Amigdala nasıl çalışır ve beyindeki görevi nedir ? konularını araştırdık ve derledik.

insan beyni kullandığı enerji bakımından çok özeldir. Ağırlığı vücudumuzun yüzde iki kadarını oluşturuyor olsa dahi günlük enerji ihtiyacımızın dörtte birini kullanmaktadır. Günlük 2000 kalori ihtiyacınızın 500’ünü o kullanıyor demek oluyor bu da. Konuyla ilgili daha fazlası için Beynimizi Diğer Hayvan Beyinlerinden Ayıran Nokta Nedir ? adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Hiçbir şeyden korkmamak bilimsel açıdan bir bakıma mümkün olabilir. Daha doğrusu yalnızca korku da değil, diğer tüm duygularımızı da hissetmeyebiliriz bir anda. Bunun için beynimizden yalnızca badem büyüklüğündeki bir bölümü almak pekala yeterli olacaktır. Zaten ismi de, badem şekline benzediğinden dolayı Yunancadan alınmış ve türetilmiş “Amigdala” sözcüğüdür.

Amigdala Nedir?

Amigdala, Limbik sistemin bir parçası olan, duygusal hafıza ve duygusal tepkilerin oluşmasındaki birincil role sahip bölgedir.

 

Amigdala Nedir?

Başlıca korkunun öne çıktığı duyguların denetiminden görevli olan amigdala; birbirinin simetrisi olacak şekilde, beynin sağ ve sol lobunda olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Ayrıca işlevsel olarak da birbirlerinden farklıdır. Beynin sağ lobundaki amigdala, hafızadan ve algılamadan sorumludur. Ayrıca olumsuz duyguları, özellikle korku ve üzüntü gibi duyguları işlemektedir. Beynin sol lobundaki amigdala ise, olumsuz duyguların yanı sıra mutluluk gibi olumlu duyguları da tetiklemektedir.

Bazı deneylere veya vakalara göre, eğer amigdalamız zarar görürse korku duyumuzu tamamen kaybedebilme ihtimalimiz var. Bu noktada söylemeliyiz ki, Beyninizdeki Bir Hasar Sizi Bambaşka Birisi Yapabilir! Yani herkesçe oldukça korkunç kabul edilen olaylara, biz herhangi bir tepki veremez hale geliriz artık; değil bir örümcek görmek, vahşi hayvanlara dokunmaya yeltenmek bile bize, sanki olağan bir durummuş gibi gelir.

Amigdala Nedir

Amigdalanın Önemi Nedir ?

  • Duygusal Öğrenme: Amigdala, yaşadığımız duygusal olaylarla ilgili hafızanın oluşumunda ve depolamasında önemli bir rol oynar.
  • Cinsel Yönelim: Amigdalada bulunan dişil ya da eril bağlantı yapılarının oranı, cinsel tercihimize azımsanmayacak derecede etkisi vardır.
  • Sosyal Etkileşim: Amigdalanın hacmi, insanlarla olan ilişkilerimiz hakkında bize bazı fikirler verebilir. Yapılan araştırmalara bakarsak eğer; büyük bir amigdalaya sahip olmak, daha aktif bir sosyal hayata işaret etmektedir.
  • Şiddet eğilimi: Hayvanlar üzerinden yapılan araştırmalarda, amigdala uyarıldığında şiddet ve cinsel davranışlarının arttığı gözlemlenmiştir.

En temel hareketlerimizde bile devreye giren çetrefilli ayrıntılar, göremeyeceğimiz kadar küçük ölçekte ve kavrayışımızın çok ötesindeki bir karmaşıklık düzeyinde olmakta ve vızıldayıp duran trilyonlarca hesaplamayla hayat bulmaktadır. Bu noktada ise Kahvenizi İçerken Olaya Bir De Beynin Gözünden Bakın diyebiliriz.

InFreza

InFreza projesinde sizlerle birlikte Teknoloji başlığı altındaki makalelerle HEP BERABER kendimizi geliştirebileceğimiz bir platform yaratıyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu