BilimGenelNedir

Ark Kaynağı Nedir ?

Bu yazımızda sizlere ark kaynağı nedir? ark kaynak çeşitleri nedir? gibi sorular üzerine içerik hazırladık, keyifli okumalar.

Metallerin birleştirilmesinin, bir elektrot ile parça arasındaki bağlantının elektrik arkının ısısı ile oluşturulduğu bir eritme kaynak yöntemidir “Ark Kaynağı”. Arkın ürettiği elektrik enerjisi, herhangi bir metali eritmeye yeterli sıcaklıklar oluşturur, bu sıcaklık yaklaşık beş bin beş yüz derece civarlarındadır. Bağlantının hacmini ve dayanımını arttırmak için ilave metal eklenir. Howcast adlı Youtube kanalının “Ark Kaynağı” üzerine hazırladığı video içeriğine buradan ulaşabilirsiniz.

Ark Kaynağı

Elektrot ucunun yakınında bir erimiş metal banyosu oluşturulur. Elektrot bağlantı boyunca ilerlerken, erimiş metal kendi kanalında katılaşır.

Ark Kaynağındaki Akım Üreteçleri

Doğru akım ekipmanı, tüm metallerde kullanılabilmekte ve genel olarak ark kontrolünü sağlayabilmek adına ise daha avantajlı olmaktadırlar.

Alternatif akım ekipmanı satın alma ve işletme açısından daha ucuz bir yol olarak tercih edilse de yalnızca demir esaslı metallerle sınırlı kalmaktadır.

Ark Kaynak Elektrotlarının İki Temel Türü

Ark Kaynağı Nedir ?

Ark kaynak elektrotlarının iki temel türü vardır. Eriyen ve kaynak sırasında tüketilen, buna ark kaynağında ilave metalin menbaı denilebilir. Bir diğer türü ise erimeyen, kaynak işlemi sırasında tüketilmeyen, kaynak sırasında herhangi bir ilave metalin ayrıca eklenmesi gerekmektedir.

Eriyen tel elektrotlar, hem tel hem de çubuk formundaki elektrot, ark içinde tüketilir ve ilave metal olarak kaynağa eklenir.

Erimeyen elektrotlar, erimeye dirençli lan Tungsten’den yapılır ve kaynak sırasında yavaş yavaş tükenir. Tel şeklindeki bir ilave metalin, kaynak banyosuna sürekli olarak beslenmesi gerekmektedir.

Arkın Korunması

Ark kaynağındaki yüksek sıcaklıklarda, metaller havadaki oksijen, azot ve hidrojen atomlarına karşı kimyasal olarak reaktif bir tepkime göstermektedir bu sebeple bağlantının bozulmaması ve işlemi korumak adına, tüm ark kaynak yöntemlerinde arkın çevresindeki havadan korunması gerekmektedir ki, kaynakta herhangi bir bozulma oluşmasın. Arkın korunması; Argon, Helyum ve karbondioksit gibi koruyucu gazlarla da gerçekleşebilir veya Dekapan diğer bir deyişle Flux kullanılabilir.

Dekapan (Flux) Örtü veya Toz Nedir ?

Ark Kaynağı Nedir ?

Kaynak sırasında oksitlerin ve diğer kirliliklerin oluşumunu engelleyen veya bunları çözerek kaynaktan uzaklaştıran bir maddedir. Dekapan kullanımının kaynak için oluşturduğu olumlu durumlara şu örnekler verilebilir; kaynak için koruyucu atmosfer oluşturur, arkı kararlı hale getirir ve sıçramayı azaltır.

Eriyen Elektrotları Kullanan Ark Kaynak Yöntemleri:

  • Elektrik Ark Kaynağı
  • Özlü Telle Ark Kaynağı
  • Eriyen Elektrotla Gaz altı Ark Kaynağı
  • Toz altı Ark Kaynağı
  • Elektrocüruf Kaynağı

Erimeyen Elektrot Kullanılan Ark Kaynak Yöntemleri:

  • Tungsten Inert Gaz Kaynağı
  • Plazma Ark Kaynağı
  • Karbon Ark Kaynağı
  • Saplama Ark Kaynağı

Eriyen ve Erimeyen elektrot kullanan ark kaynak yöntemlerini detaylı olarak bir diğer yazımızda inceleyeceğiz. Buradan tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Hakan ASLAN

Doğuş Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü okumakta olan genç bir mühendis adayı olmakla birlikte dünyayı anlamlandırma çabası içinde olup araştırma hevesini yitirmeyen bir bireyim.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu