Hipotalamus Nedir? Ne İşe Yarar?
Hoş geldiniz sevgili okurlar. Bu yazımızda sizlere Hipotalamus nedir?, hipotalamusun ne gibi işlevleri vardır?, hipotalamus ne işe yarar? bunlardan bahsedeceğiz. Hepimiz beynimizin vücudumuzdaki en işlevsel ve önemli bölüm olduğunu biliyoruz. Bu önemli yer olan beynimizde birden fazla bölüm mevcuttur ve her bölümde farklı görevler tanımlıdır. Beyindeki bu bölümlerden en önemlilerinden biri olan kısım da bugün sizlere bahsedeceğimiz hipotalamus kısmıdır.
Gelin hep birlikte bu kısmı biraz irdeleyelim.
Hipotalamus Nedir?
Öncelikle kelime anlamı olarak “Hipotalamus”, talamusun altında demektir. Yunancada ise “oda altı” şeklinde çevrilir. İsminden de anlayacağımız üzere beyindeki bir diğer önemli yapı olan talamusun hemen altında yer alan bir yapıdan bahsediyoruz. Hipotalamus boyut olarak bir badem büyüklüğündedir, beynin çeşitli sinir liflerinden ve büyük oranda gri maddeden oluşur. Beynimizin sadece %1’lik kısmını temsil etmesine rağmen yine de beynimizdeki en önemli yapılardan biridir. Ayrıca tüm memeli canlılarda bulunmaktadır.
Hipotalamus Ne İşe Yarar?
Hipotalamus ön beynin altında yer alan hipofiz bezlerinin ve bazı organların çalışmasını düzenlemesiyle bilinen bir yapıdır. Susama, acıkma hislerinin merkezi olmakla birlikte vücut ısısını ve kan basıncını ayarlar. Vücudumuzun mevcut iç dengesini koruyan, hormon üretimini kontrol eden ve duygusal davranışların kontrolü gibi pek çok önemli sürecin uyarımında rol oynamaktadır. Ruh halindeki değişikliğin kayıt altına alındığı ve fiziksel durumu etkilediği yerdir. Protein – yağ- karbonhidrat metabolizmasını dengeler. Ayrıca, hipofiz bezi ile olan bağlantıları sayesinde endokrin sistemi de modüle etmektedir. Hipotalamusun ana rolü, vücudu olabildiğince dengeli yani homeostazda tutmaktır. Vücut her zaman bu sağlık dengesini sağlamaya çalışır.
Hipotalamusun Görevleri Nelerdir?
- Beyin merkezlerini birbirine bağlar.
- Vücuttaki ısı dengesini ayarlar, ısıyı dengede tutmaya çalışır.
- Sempatik sinir sistemini denetleyerek stresli ve korku dolu anlarda vücutta bir gerilme meydana getirir.
- İnsanların acıkma hissini ve susama hissini uyararak kişinin beslenmesini ve su ihtiyacını gidermesini sağlar.
- Kan basıncının ayarlanmasına yardımcı olur.
- Vücuttaki biyolojik saati yani gece ve gündüzün algılanmasını sağlar.
- Nefret, korku, beslenme, cinsel dürtüler gibi farklı duygular ve davranışlar üzerinde önemli derecede etkisi bulunmaktadır.
- Vücuttaki iç dengeyi sağlar.
Bu içeriğimize ek olarak Beyin ile ilgili benzer yazılarımızı da okumanızı öneririz;
- Beyin Olayları Hangi Önceliğe Göre Saklar? – Beyin Nasıl Çalışır?
- Beynimizi Diğer Hayvan Beyinlerinden Ayıran Nokta Nedir ?
- Unutmak Hatırlamaktan Daha Fazla Beyin Gücü Gerektiriyor
- Amigdala Nedir ? | Gerçek Anlamda Korkusuz Olmak
- Babinski Refleksi Nedir? Babinski Refleksi Testi Nasıl Yapılır?