Bilim

Beyin Olayları Hangi Önceliğe Göre Saklar? – Beyin Nasıl Çalışır?

Zaman ilerledikçe biriken anıları,bilgileri,görselleri,sesleri veya kokuları beyin bu verileri nasıl öncelik sırasına koyar ?

Peki Alzheimer Hastaları neden yakın zamanda yaşadıklarından unutmaya başlar hiç düşündünüz mü?

Beyin Bilgileri Hangi Önceliğe  Göre Saklar?  yazımızda bu sorunun cevabını aramaya ve toriler üretmeye çalışacağız…

Beynimiz ile ilgili daha ilgiç bilgilere ulaşmak için Beynimizi Diğer Hayvanlardan Ayıran Noktalar Nelerdir ? yazımızı okuyabilirsiniz.

İnsan diğer hayvanlardan farklı sıradışı bir beynin yapısı vardır.İnsan beynini bir bilgisayar olarak varsayalım bir bilgisayar verileri nasıl kaydeder kısaca açıklayacak olursak belge olarak adlandırdığımız bir yazı dosyasını bilgisayar önce isimlendirerek bir klasör içerisine yerleştirir, daha sonra kullanıcını isteğine ve kullanım sıklığına göre onun yerini konumlandırabilir. En çok kullandığı belgeyi masaüstü adı verilen kullanıcının en çok işlem yaptığı noktada tutarak erişimi kolaylaştırırken ,daha az ihtiyaç duyduğu bir belgeyi daha alt klasörlerde biraz daha erişimi uzun süren konumlarda saklar. Bu örnekten yola çıkarak  insan beynini çok gelişmiş,sınırsız  depolama alanına sahip bir bilgisayar olarak düşünebiliriz.

Bilgisayar Şeması
Bilgisayar Dosyalama Şeması

Beyinin Yapısı

Korteks (Kabuk) Bölümü:

Frontal Lob: Ön lob olarak adlandırılır. Konuşma , kasların hareket etmesini, gözlerin hareketini kontrol eden kontrol merkezleri bu bölümde bulunur . Frontal lobun en önemli ikinci görevi ise öğrenmenin burada gerçekleşmesidir.

Preforantal korteks : Beyinin en ön kısmıdır. Karar verme, düşünme, anlama gibi görevleri gerçekleştirir. Preforantal korteks sadece insanlarda bulunur. Prefrontal korteksin 3 bölümü vardır.

  • Dorsolateral : Akıl Ve Bilinç Durumunu Kontrol Eder
  • Ventromedial : Karar Kontrolü
  • Orbitofrontal : Haz Alma Duygusu

Temporal Lob: Şakak lobu olarak da adlandırılır.Hafıza olarak adlandırdığımız kayıt mekanizmasının bulunduğu ve kokuların algılanmasınını sağlayan  merkezdir. Temproal lobun kısımları;

  • Amigddala : Korku-Heycan Kontrolü
  • Entorinal: Koku Hafızasının Bulunduğu Kısım

Oksital Lob: Beyinin arka lobu olarak adlandırılır. Görme duyusunu kontrol eden merkez olarak bilinmektedir.  Bu merkez renk ve derinlik algısı gibi kontrolleri sağlar.

Pariyetal Lob: Yan lob olarak da bilinir. Bu merkezin iki önemli görevi vardır dokunma duyusu ve okuma-yazma gibi görevleri kontrol etmek.

Beyinin İç Kısmı:

Ara Beyin:

Ön beyin yarım kürelerinin dışında kalan kısma ara beyin denir.

  • Talamus:  Tüm duyuların toplanma noktası olarak görev yapar daha sonra pariyetal loba iletir.
  • Hipotalamus: Hipotalamus hayatta kalmak için gerekli olan temel işlevleri yerine getiren ksımdır.

Orta Beyin:

Orta beyin beynin refleks merkezidir. Orta beyin görme ve duyma olaylarında refleks kontrol merkezi olarak görev yapar.

Epifiz: Uyku hormonu olarak bilinen  melatonin hormonu burada üretilir.

Beyin_Bölümleri
Beyin Bölümleri

Beyin Anıları Hangi Önceliğe Göre Kaydeder:

Anılar geçmişimizi ve günümüz arasında insanlar için bir köprü görevi görür yaşadığımız tecrübeler geleceğimizi şekillendiren en önemli unsurdur. Peki anılar beyinde nasıl tutulur? Çoğu zaman önemsiz birçok bilgiyi hafızamızda saklamayız örneğin; on gün önce yediğiniz bir tatlıyı hatırlamanız zor olacaktır. Ancak okulda ilk mezun olduğunuz zamanı veya geçirdiğiniz bir trafik kazasını kolay kolay unutmazsınız ,hatta en ufak bir hatırlatıcı bile bu hatıraları hatırlamanıza olanak sağlar. Hafıza ilk olarak şifreleme ile başlar. Hafızanız gördüğü her şeyi,duyduğu her sesi veya okuduğu her metni aynı biçimde şifrelemez, bir uyarı(veri) sizin için ne kadar önemli ise o kadar iyi bir şifreleme ile hafızaya kaydedilir.İnsanların iki tip hafızası vardır birincisi kısa süreli önbellek hafıza ve ikincisi ise uzun süreli hafıza bu hafıza türlerinin gelişmişlik derecesi insandan insana farklılık göstermekle birlikte çoğu insanın kısa süreli hafızası(önbellek) yeterince güçlü değildir.Bir veriye ne kadar çok ihtiyaç duyuluyorsa ve kullanım sıklığına göre uzun süreli hafızada kalıcı olarak kaydedilmesi o kadar kolaylaşır. Yani bir verinin kullanılma sıklığı verinin hafızada şifrelenmesin de en önemli etkenlerden biridir.

Beynimizdeki nöronların hepsi arasında bir bağlantı bulunmamakatadır.Bu bağlantılar tutulan veriler arası ilişkilendirmeler ve o veriye duyulan ihtiyaca göre şekillenir ancak hiçbir nöron bağlatısı kalıcı olarak kurulmaz ,o veriye ihtiyaç duyma sıklığına göre nöron  bağlantısı güçlenir fakat o veri ile uzun süre ilişki kurmadığınızda ilgili nöronlar arası bağlantı zamanla zayıflayarak yok olur.

Nöron İletişimi
Nöron İletişimi

Beyin sürekli gelişen bir mekanizmadır hiçbir zaman aynı şekilde kalmaz. Siz yeni bilgiler öğrendiğiniz sürece ve bu bilgileri kullanma sıklığınız bu bilgiler ile yeni bir bilgiyi öğrenme çabasında olduğunuz sürece beynimizdeki nöron iletişimlerinin sayısı ve kuvveti her geçen gün aratacaktır bu sayede ise bir durumu hatırlamanız o kadar kolaylaşacaktır.

Sizce bir bilgiyi unutmak mı daha çok beyin gücü gerektirmektedir yoksa hatırlamaya çalışmak mı? 

Unutkanlık, zayıf bir hafızanın değil, ihmal edilmiş bir hafızanın kanıtıdır.
Donald A. Laird

Bilgilerin Hafızada Kalıcı Olarak Kaydedilmesindeki Etkenler:

  • Bilgilerin kullanılma sıklığı verilerin hafızada kullanılmasındaki en önemli etkendir.
  • Duyguların ne kadar güçlü olarak  yaşamasına bağlı olarak hafızada kalıcı olması o kadar artar.
  • Bilgiyi ilk edindiğiniz ortamdaki uyaranların miktarı bilginin kalıcılığında etkilidir.
  • Bilgi ile duyu organlarımız arasındaki ilişki ne kadar güçlü ise bilginin kalıcılığı da o kadar artar. Örneğin; Bir yemeği yerken kokusu tadı ve görüntüsü ne kadar sizi etkiledi ise o yemeği hatırlamanız o kadar kolay olacaktır.
  • Bir bilgi ile ilişkilendirilmiş duyu organı sayısıda belirleyici etkenler arasındadır.

Daha Fazla Kişisel Gelişim İçerikleri İçin Kişisel Gelişim Kategorisini Takip Edebilirsiniz

İlginç Bilgiler İçin Instagram Sayfamızı Takip Edebilirsiniz

 

Berkay Babataş

Bilgisayar ve yazılım alanında kariyerimi yürütmekte olup InFreza.com’un Kurucusu ve geliştiricisiyim. Bununla birlikte teknoloji, sanat, bilim üzerine projeler üretmekte ve günümüz dünyasına katkıda bulunmak adına çalışmaktayım. Disiplinler arası sentezler üretip özgün tasarım ve fikirler oluşturmak, girişimcilik ve takım çalışmasında beceri; sahip olduğum spesifik özelliklerdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu