Osamu Dazai Japon yazardır. Kendisi Tsugaru Yarımadası’nın merkezi yakınlarında küçük bir kasaba olan Kanagi’de doğmuştur(19 Haziran 1909). Asıl adı Şuuci Tsuşima‘dır. Ailedeki siyasetçi olma geleneğine karşı çıkan Dazai, yazar olmaya karar verir. Bunun üzerine yirmi yaşında Tokyo Üniversitesi Fransız Edebiyatı Bölümü’ne kaydını yaptırır, bu kısımdan sonrasında hayatının büyük bir kısmını esrarkeş, veremli, asabi, kavgacı ve alkolik biri olarak birkaç kez intihar etmeye kalkışarak geçirmiştir.
13 Haziran 1948’de Dazai metresiyle birlikte suya atlayarak intihar etmiştir. Ölümünün üzerinden bunca sene geçmesine rağmen kendisi hala Japonya’da ilgi gören bir yazardır.
Osamu Dazai’nin Aile Hayatı
Tsushima Shūji, daha sonra bilinen adıyla Osamu Dazai, Japonya’nın kuzey ucundaki Tōhoku bölgesinde yer alan Kanagi‘de yaşayan Tsushima ailesinin hayatta kalan sekizinci çocuğuydu. Hayatının ilk yıllarını Tsushima konağında otuz kişiyle beraber yaşayarak geçirdi. Mütevazı bir durumdan gelmesine rağmen Tsushima ailesi ilerleyen dönemde hızla güç kazanmış ve bir süre sonra bölgedeki en saygıdeğer ailelerden biri haline gelmiştir.
Osamu Dazai’nin Eserleri
- Dooke no Hana, 1935
- Nicusseiki Kişu, 1937
- Kyoko no Hoko, 1937
- Ai to Bi ni Tsuite, 1939
- Coseito, 1939
- Bannen, 1939
- Onna no Kettoo, 1940
- Şin Hamuretto, 1941
- Seigi to Bişo, 1942
- Udaicin Sanetomo, 1943
- Tsugaru, 1944
- Otogizooşi, 1945
- Sekibetsu, 1945
- Şin Şokokubanaşi, 1945
- Pandora no Hako, 1946
- Fuyu no Hanabi, 1946
- Kyoşin no Kami, 1947
- Shayoo, 1947
- Biyon No Tsuma, 1947
- Tokatonton, 1947
- Nyoze Gabun, 1948
- Ningen Şikkaku, 1948
- Goodbye, 1948 (bitmemiş)
Türkçeye Çevirilen Eserleri
- Batan Güneş (Japonca: 斜陽 – Şayoo)
- Mor Bir Serserinin Gezinotları (Japonca: 津軽 – Tsugaru)
- İnsanlığımı Yitirirken (Japonca: 人間失格 – Ningen Şikkaku)
- Buruk Ayrılık (Japonca: 惜別 – Sekibetsu)
- Öğrenci Kız
- Yeni Bir Hamlet
- Pandora’nın Kutusu
- Günün İlk Işıkları
- Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler
Sizlere bu kısma kadar Dazai’nin hayatından genel olarak bahsettik ama asıl ilgi çekici olan onun bu içe dönük ve depresif hayatının önemli kısımlarının parça parça nasıl bir tv programına dönüştüğü. bahsettiğimiz program japon çizgi film serisi ”Bungo Stray Dogs”.
Kısaca özet geçmek gerekirse seride doğa üstü güçlere sahip ”Silahlı Dedektif Bürosu”nun günlük yaşam ve başlarına gelen olayları anlatmakta. Eğer serinin içindeki karakterlere biraz daha dikkatli bakılırsa sadece Osamu Dazai gibi ünlü bir yazarın değil, bir çok yazarın adının geçtiğini ve sadece bununla da kalmayıp ünlü eserlerde yer alan güçlere sahip olduklarını görüyoruz.
Japon sanatçılarla ilgileniyorsanız Hayao Miyazaki hakkındaki yazıma buradan ulaşabilirsiniz.