BilimKişisel GelişimSağlık

Anti Kanserojenik Brassica Sebzeleri Nelerdir?

Hastalıklara karşı savaşabilmek için sıkça adından söz edilen antioksidan, hem vücut hücrelerinden üretilen, hem de gıdalardan elde edilebilen kimyasal bir madde. İzotiyosiyanat insan
vücudunda bulunan bir grup enzimi aktive ederek vücuttaki antioksidan kapasitenin artmasını sağlar.

Brassica sebzeleri yüksek oranda antioksidan ve izotiyosiyanat içererek kansere karşı koruyucu etki göstermektedir. Bu sebzeler sadece uygun pişirme ve saklanma koşulları sağlanabildiğinde istenilen antioksidan etkiyi gösterebilirler.

Brassica sebzelerini doğru şekilde beslenmenize katabilmeniz için detayları mercek altına aldık.

Brassica Sebzeleri Nelerdir?

Özellikle kolon, prostat, mide, akciğer, pankreas kanserlerine karşı koruma sağlayan brassica sebzeleri; antioksidan alımını artırmak ve detoksifikasyonu desteklemek için kış aylarında beslenmemizde ağırlık vermemiz gereken sebzelerdir. Sadece kanser önleyici değiller, aynı zamanda mikrobiyotaya katkılarıyla ve bağırsak sağlığına olumlu etkileriyle de güçlü bir bağışıklık güçlendirici olarak görülürler.

Brassica sebzelerinden ülkemizde yetişip sağlıkla tüketebileceklerinizi sayacak olursak; brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, beyaz lahana, mor lahana, turp, şalgam ve pazı olarak sıralayabiliriz.

Anti Kanserojenik Brassica Sebzeleri Nelerdir?

Brassica Sebzelerini Nasıl Tüketmeliyiz?

Warwick Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, İngiliz mutfağının sebzeleri kaynatma alışkanlığının; brokoli, brüksel lahanası, karnabahar ve yeşil lahana gibi birçok Brassica türü sebzelerin, anti-kanser özelliklerine zarar verdiğini belirtiyorlar.
Bu sebze çeşitleri uzun süre kaynatılarak tüketildiğinde Kaynamadan sonraki yarım saat içinde glukozinolat miktarındaki kayıp; brokoli de %77, brüksel lahanasında % 58 karnabaharda %75, yeşil lahanada %65 kayıp olduğu gözlenmiş. Vitamin, mineral ve kanser koruyucu etkisini kaybetmemesi için bu sebze türlerinin fırınlanmış, az suda buhar yöntemi ile pişmiş ya da fırınlanmış şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Kalori açısından kızartma haricinde hiç bir farklılık görülmemektedir.

Bir diğer araştırmada ise, sebzelerin kesim, dilimleme aşamasından hemen sonra pişirilmesi gerektiğidir. Araştırmacılar, Brassica sebzelerinin hazırlanırken, glukozilonat içeriğinde çok ufak azalmalar olduğunu ancak hazırlama sırasında, sebzeler ince ince doğranırsa azalmanın çoğaldığını, hatta 6 saate kadar bekletilen sebzelerin kanser koruyucu glukozinolat etkisini %75 oranında kaybettiği görülmüştür.

[geo-post target=”false” id=”8169″ label=”Önerilen Yazı”]

Anti Kanserojenik Brassica Sebzeleri Nelerdir?

Brassica Sebzelerini Nasıl Saklamalıyız?

Ortam sıcaklığında veya bir ev buzdolabında 7 gün boyunca depolanması glukozinolat seviyesinde anlamlı bir azalma göstermemiştir. -85°C gibi düşük derecelerde (bu ısı ev buzdolabı sıcaklığından çok daha düşüktür) taze sebzelerin saklanmasının, erime sırasında sebzelerin çatlamasından dolayı % 33 daha fazla glukozinolat kaybına neden olduğu görülmüştür.

Sizlerde yediğiniz sebzeden maksimum oranda fayda sağlamak istiyorsanız mutlaka doğrar doğramaz uygun pişirme yöntemlerini kullanarak tüketmelisiniz. Uzun süre kaynatmadan kesinlikle uzak durmalısınız.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu