BilimGenel

Eriyen Elektrotları Kullanan Ark Kaynak Yöntemleri Nedir?

Bu yazımızda sizlere eriyen elektrotları kullanan ark kaynak yöntemleri nedir? Ark kaynağı nedir? gibi içerikleri hazırladık, keyifli okumalar.

Öncelikle Ark Kaynağı Nedir? (bağlantıya tıklayıp detaylı olarak inceleyebilirsiniz)

Bir kaynak sırasında metallerin birleştirilmesi sürecinin bir elektrot ve bir parça arasındaki bağlantının elektrik arkının ısısı ile oluşturulduğu ve yaygın olarak tercih edilen bir eritme kaynak yöntemidir. Arkın üretmekte olduğu elektrik enerjisi, herhangi bir metali eritmeye yeterli sıcaklıklar oluşturabilmektedir, bu sıcaklık ise yaklaşık olarak beş bin beş yüz derece noktalarına çıkabilmektedir. Bağlantının hacmini ve dayanımını arttırmak için ise ilave metal eklenmektedir.

Ark kaynak elektrotlarının iki temel türü vardır. Eriyen ve kaynak sırasında tüketilen ve bir diğer türü ise erimeyen, kaynak işlemi sırasında tüketilmeyen, kaynak sırasında herhangi bir ilave metalin ayrıca eklenmesi gerekir. Bu içeriğimizde eriyen elektrotları kullanan ark kaynak yöntemlerini inceleyeceğiz.

Eriyen tel elektrotlar, hem tel hem de çubuk formundaki elektrot, ark içinde tüketilir ve ilave metal olarak kaynağa eklenmektedir.

Eriyen Elektrotları Kullanan Ark Kaynak Yöntemleri:

  • Elektrik Ark Kaynağı
  • Özlü Telle Ark Kaynağı
  • Eriyen Elektrota Gaz altı Ark Kaynağı
  • Toz altı Ark Kaynağı
  • Elektrocüruf Kaynağı

Eriyen Elektrotları Kullanan Ark Kaynak Yöntemleri Nedir?

Elektrik Ark Kaynağı

Bir diğer deyişle örtülü çubuk elektrot kaynağı. Dekapan ve koruma sağlayan kimyasallarla kaplı bir ilave metal çubuktan oluştan bir eriyen elektrot kullanılır. Elektrik ark kaynağında çubuk elektrot, ilave metalin bileşimi esas metale yakındır.

Bu kaynağın zayıflıkları; çubukların periyodik olarak değiştirilmesi gerekmektedir, yüksek akım seviyeleri, örtünün erken erimesine sebep olabilmesi dolayısıyla da kaynak sırasında sorunlar oluşturabilmektedir.

Uygulamaları: Çelikler, paslanmaz çelikler ve dökme demirlerde sıklıkla kullanılmaktadır.

Özlü Telle Ark Kaynağı

Elektrik ark kaynağının yani örtülü çubuk elektrot kaynağının geliştirilmiş hali diye özetleyebiliriz. Elektrot, özünde dekapan ve diğer katkı maddelerini içeren sürekli eriyen bir tüptür. Özlü telle ark kaynağının iki türü vardır; kendinden gaz korumalı ve ilave gaz korumalı.

Eriyen Elektrotla Gaz altı Ark Kaynağı

Elektrot olarak çıplak bir eriyen metal tel kullanılır ve ark, dış bir koruyucu gaz ile korunur. Tel, bir makara üzerinden kaynak tabancasına sürekli ve otomatik olarak beslenir bu ark kaynağı çeşidinde.

Koruyucu gazlar olarak; karbondioksit, helyum ve argon kullanılır. Koruyucu gaz ve çıplak tel elektrot, curuf oluşturmaz ve bu sebep dolayısıyla kaynak sonrasında temizlenmesine gerek kalmaz.

Gaz Altı Ark Kaynağının Elektrik Ark Kaynağına Kıyasla Üstünlükleri:

  • Sürekli tel elektrot kullanılması sayesinde daha iyi ark süresi sağlanmaktadır. Elektrik ark kaynağında tellerin periyodik olarak değiştirilmesi gerekmektedir.
  • Elektrik ark kaynağına kıyasla ilave tel elektrotun daha iyi bir kullanımı vardır.
  • Gaz altı ark kaynağının daha yüksek yığma hızı bulunmaktadır.
  • Kaynak sırasında cüruf oluşturma problemi ortadan kalkmaktadır.
  • Gaz altı ark kaynağı otonom bir duruma getirilebilmektedir.

Eriyen Elektrotları Kullanan Ark Kaynak Yöntemleri Nedir?

Toz Altı Ark Kaynağı

Arkı koruyan toz halindeki bir dekapan ile sürekli, eriyen çıplak tel elektrot kullanır. Tel elektrot, bir makaradan otomatik olarak beslenir. Bir huni ile beslenen dekapan ile kaynak sorunları çıkması önlenir.

Uygulamaları: Büyük çaplı boruların ve depolama tanklarının dikişlerinde kullanılır.

Elektrocüruf Kaynağı

Bir elektrik akımının bir dekapan veya cüruf arasından geçerken ortaya çıkardığı ısıyı kullanan bir ergitme kaynağı sürecidir.

Hakan ASLAN

Doğuş Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü okumakta olan genç bir mühendis adayı olmakla birlikte dünyayı anlamlandırma çabası içinde olup araştırma hevesini yitirmeyen bir bireyim.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu