BilimGenel

3 Boyutlu Yazıcı Nedir? | 3 Boyutlu Yazıcıların Moda Endüstrisinde Kullanımı

Bu içeriğimizde sizlere 3 boyutlu yazıcı nedir? 3 boyutlu yazıcıların tarihçesi? 3 boyutlu yazıcıların moda endüstrisinde kullanımı, moda endüstrisinin görünmeyen kısmı gibi konulara değineceğiz.

3 Boyutlu Yazıcıların Tarihçesi

1980’lerin başında ilk prototipleri oluşturularak denemeler yapılan 3 boyutlu yazıcılar, tam olarak 90’larda CAD araçlarının da ortaya çıkmasıyla birlikte teknoloji alanında yaygın bir şekilde kullanıma başlandı. 2000’li yıllarda tıp alanında daha çok gelişme gösteren 3 boyutlu yazıcı sektörü 2010’lu yıllardan sonra ise giyim sektöründe gelişime açıldı. Günümüzde Nanoteknolojik ürünler ve organik bazlı ürünler 3 boyutlu baskı makineleri ile giyim endüstrisine yön verecek bir noktaya geldi. Yakın gelecekte giyim endüstrisini 3 boyutlu baskı makineleri ile doğada çözünen ve geri dönüştürülebilir ürünler oluşturacak.

Moda Endüstrisi

Giysi imalatı en eski zanaatlardan biridir. Hazır giyim endüstrisinin doğuşunun tarım kadar eski veya en azından çağdaşı olduğunu çekinmeden söyleyebiliriz. Bilgi, teknoloji ve tasarım modanın üç temel direğidir. Endüstri 4.0 Devriminden geçen yüzyıllar boyunca moda; bir zanaat anlayışından, tüm dünyadaki en güçlü endüstrilerden biri haline geldi. Yeni teknolojilerin ve makinelerin ortaya çıkışı, tedarik zincirini geliştirmeye ve moda ürünlerinin üretimini ölçeklendirmeye yardımcı oldu. Ancak tasarım süreci, 21. yüzyıla kadar çoğunlukla değişmeden kaldı.

Buz Dağının Görünmeyen Kısmı

Beğenip aldığımız ve giydiğimiz kıyafetlerin üretim sürecini ne derece sorguluyoruz? Moda endüstrisi, tüm dünyadaki gaz emisyonlarının %10’undan sorumlu. Yılda yaklaşık 100 milyar kıyafet üretiliyor ve aynı yıl bu miktarın %85’i çöplüklere atılıyor. Kumaş üretiminde kullanılan su miktarı tahmin edilenin çok üstünde. Moda endüstrisi, dünyada su tüketen ikinci en büyük endüstri ve tüm dünyada suların kirlenmesinden %20 sorumlu. Bir insanın 3,5 yıl boyunca içebileceği su miktarı, tek bir pamuklu tişörtün üretiminde kullanılıyor. Özbekistan’da kıyısında pamuk üretimi yapan tarlalar yüzünden, Aral Denizi’nin 50 yıl içinde tamamen kuruması bekleniyor.

3 Boyutlu Yazıcıların Başarısı

3 Boyutlu Yazıcı Nedir? | 3 Boyutlu Yazıcıların Moda Endüstrisinde Kullanımı

Pek çok moda markası, 2022’de koleksiyonlarında aksesuarlardan, tümden görünüme kadar 3 boyutlu yazıcıların kullanımını benimsiyor. Oluşturulması saatler almasına rağmen, daha az atıkla sonuçlanır ve diğer üretim türlerine göre çok daha az emek harcanmaktadır. Gerçekten de talep üzerine giysi baskısı kumaş israfını yaklaşık %35 oranında azaltır. Bu minimum atık yaklaşımı, fabrikaların mevcut durumunun nasıl yeniden şekillendirileceğine ve fabrikaların daha sürdürülebilir bir sosyal ve çevresel odaklanma ile nasıl uyumlu hale getirileceğine dair değerli bilgiler sağlayabilir. Dijital örgü, 3 boyutlu baskı dünyasında da büyük adımlar atıyor ve sayısız kişiselleştirme olanağı sunuyor. Örneğin, Shima Seiki gibi 3 boyutlu baskı üreticileri bir saatten daha kısa bir sürede kozalak iplikleri tam, dikişsiz bir giysiye dönüştürebilirler.

3 Boyutlu Baskı Makineleri İle Geliştirilen Alternatif Üretim Türleri

Biyobozunur malzeme, okyanus tabanlı organik ürünler ve geri dönüştürülebilir malzemeler ile moda endüstrisinde alternatif giyim ürünleri oluşturulmakta. Bu sayede moda endüstrisi; sürdürülebilir, geri dönüştürülebilir ve global kirlilik oranını düşürme amaçlı bir noktaya evrilmiştir.

Biyobozunur malzeme, yumuşak veya sert olarak kullanılabilir, boyanabilir ve basılabilir.

Malzemenin geldiği meyve ve baklagillerden ilham alan Peelsphere kumaşlarının rengi doğal boyalardan geliyor ve nihai formlar, ürünün dokusunu yansıtıyor. Malzeme köpük olarak kullanılabilir, şekiller halinde 3B olarak basılabilir, dökülebilir, basılabilir ve kesilebilir, ayrıca dokuma ve işlemeli olabilir. Boyamaya hazır deri benzeri tabakalar oluşturmak için kabukları ve diğer artıkları alglerle karıştırarak yapılır.

Algiknit ve Keel Labs

3 Boyutlu Yazıcı Nedir? | 3 Boyutlu Yazıcıların Moda Endüstrisinde Kullanımı

Bilim ve tasarımın entegrasyonu ile tekstil üretimi yapan bir biyomalzeme firması olan AlgiKnit’i ve Keel Labs’i göstermek mümkündür. Çeşitli deniz yosunu olan yosundan ekstrüde edilmiş tekstil lifleri üretir. Ekstrüzyon işlemi, biyopolimer karışımını, israfı en aza indirmek için örülebilen veya 3B yazdırılabilen yosun bazlı ipliğe dönüştürür. Nihai triko biyolojik olarak parçalanabilir ve kapalı döngü döngüsünde doğal pigmentlerle boyanabilir. Keel Labs, gezegenimizin gelişimini daha sürdürülebilir bir geleceğe doğru hızlandırmak için okyanusun potansiyeline yönelik vizyonumuzu genişleten bir inovasyon platformudur.

3 Boyutlu Baskı Makinelerinin Moda Endüstrisindeki Amacı ve Geleceği

3 Boyutlu Yazıcı Nedir? | 3 Boyutlu Yazıcıların Moda Endüstrisinde Kullanımı

Mevcut model üzerine giydirme yapılabilen simülasyon uygulamalarına sahip olan tekno-terzilik ve giysi-kalıp tasarım gibi programlarının yer almasıyla tasarım açısından sürekli gelişen bir altyapıya sahip olmasıyla uzun bir geleceğe sahiptir. Tasarımın bilgisayarda yapıldığı ve üretimin de bir komutla başlatıldığı insansız üretim süreçleri hedeflenmektedir, 3 boyutlu yazıcılar böyle bir sisteme zemin hazırlayabilir. 3 boyutlu yazıcıların üretime getirdiği en önemli yenilik, klasik fabrika sistemlerinden bağımsız üretim yapabilme imkânı vermesidir. Bu gelişme yenilikçi üretim süreçlerinin son aşamalarından birisi olarak görülmektedir. Günümüzde birçok yeni kuruluş ve startup; 3 boyutlu yazıcılar ile giyim endüstrisinde inovatif, geri dönüştürülebilir ve sürdürülebilir ürünler oluşturmakta. Nike, Adidas, New Balance ve benzeri dev şirketler de 3 boyutlu yazıcı endeksli çalışmalarını sürdürmektedir.

3 boyutlu yazıcılarla üretilmiş giysileri profesyonel anlamda podyumlara taşıyan öncü tasarımcılardan biri, Iris Van Herpen’dir. Herpen ilk kez 2010’da 3 boyutlu yazıcılarla üretilmiş giysiler içeren “Crystallization” isimli koleksiyonuyla Amsterdam Moda Haftasında yer almıştır. 2010’dan itibaren bu teknolojiye tasarımlarında ve koleksiyonlarında yer vermiş olan Herpen’in adı, hem teknoloji hem de moda ile ilgili yayınlarda sıkça yer almış, 2013 yılında “Danimarka, En İyi Tasarımcı” ödülüne sahip olmuştur. Bu başarısıyla hazır giysilerin standart bedenlere göre üretilmesine ve üretim yöntemlerindeki kısıtlılıklara karşı 3 boyutlu teknolojilerin avantajına vurgu yapmıştır.

Hakan ASLAN

Doğuş Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü okumakta olan genç bir mühendis adayı olmakla birlikte dünyayı anlamlandırma çabası içinde olup araştırma hevesini yitirmeyen bir bireyim.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu