Bilim

Unutmak Hatırlamaktan Daha Fazla Beyin Gücü Gerektiriyor

UNUTMAK MI DAHA ZOR HATIRLAMAK MI?

Bir bilgiyi unutmaya çalışmak, o bilgiyi hatırlamaya çalışmaktan daha fazla zihinsel çaba harcıyor. Austin’deki Texas Üniversitesi’ndeki araştırmacılar nöro görüntüleme yoluyla keşfettiler.

Nörobilim Dergisi’nde yayınlanan bu bulgular unutmak istediğimiz bir şeyi unutmaya çalışırken daha fazla efor sarfetmemiz gerektiğini bizlere belirtiyor.

Çalışmanın kıdemli yazarı ve Ut Austin’de psikoloji profesörü Jarrod Lewis-Peacock, “Travmatik anılar gibi uyumsuz yanıtları tetikleyen anıları atmak isteyebiliriz, böylece yeni deneyimlere daha adaptif yollarla cevap verebiliriz.” dedi. Yıllar süren araştırmalar, gönüllü olarak bir şeyi unutabilme yeteneğine sahip olduğumuzu gösterdi fakat bizim beynimizin bunu nasıl yaptığı hala sorgulanıyor. Anıların nasıl zamanla zayıfladığını ve bunu kontrol etmenin yollarını bulduktan sonra (ki umarız bulabiliriz), insanların kendilerini istenmeyen anılardan kurtarmalarına yardımcı olmak için tedavi tasarlayabiliriz. Bu olay eminim ki size de Sil Baştan (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) filmini hatırlatmıştır. Kadının yaşadıkları düşüncelerden kurtulması için İsviçrede tüm anılarını temizlettiriyordu. Belki ileri zamanlarda rüyalarımızı da bu şekilde yok etme fırsatını buluruz.

[reklam][/reklam]

Anılar sabit yani statik kavramlardan oluşmaz yani anılar sürekli olarak güncellenen ve değiştirilen dinamik yapılardır. Beyin bilgiyi sürekli olarak hatırlar ve unutur. Bunlar sürekli olarak değişkendir.

Nörobilim
Nörobilim

Bilimsel Tarafı

Kasıtlı unutma söz konusu olduğunda, önceki çalışmalar, prefrontal korteks (Beynimizin CEOSU) gibi beynin kontrol yapılarındaki aktivitenin sıcak noktalarını ve hipokampüs gibi uzun süreli hafıza yapılarını bulmaya odaklandı. En son çalışma, bunun yerine, beynin duyusal ve algısal alanlarına, özellikle de ventral temporal kortekse ve karmaşık görsel uyaranların hafıza temsillerine karşılık gelen aktivite modellerine odaklanmaktadır.

Ut Austin Nörobilim Bölümü ve Dell Tıp Okulu’na da bağlı olan Lewis-Peacock, “Beyindeki dikkat kaynağına değil, onun görüşüne bakıyoruz.” dedi.

Beyin aktivitesinin kalıplarını izlemek için nöro görüntüleme kullanan araştırmacılar, bir grup sağlıklı yetişkin sahnelerinin ve yüzlerin görüntülerini gösterdi ve her görüntüyü hatırlamalarını veya unutmalarını emretti.

Bulguları sadece insanların unuttuklarını kontrol etme yeteneğine sahip olduklarını doğrulamakla kalmadı, aynı zamanda başarılı kasıtlı unutmanın bu duyusal ve algısal alanlarda beyin aktivitesinin “ılımlı seviyelerini” gerektirdiğini-hatırlanması gerekenden daha fazla aktivite gerektirdiğini doğruladı.

[reklam][/reklam]

“Bu unutma mekanizması için orta düzeyde bir beyin aktivitesi kritik öneme sahiptir. Çok güçlü ve hafızayı güçlendirecek; çok zayıf ve bunu değiştirmeyeceksin, ” dedi çalışmanın baş yazarı Tracy Wang ve ut Austin’de bir psikoloji doktora sonrası üyesi. “Önemlisi, hafızanın aktivasyonunu arttırdığını unutmak niyetidir ve bu aktivasyon ‘ılımlı seviye’ tatlı noktaya ulaştığında, o zaman daha sonra bu deneyimi unutmaya yol açar.”

Araştırmacılar, katılımcıların sahneleri yüzlerden daha fazla unutmanın daha muhtemel olduğunu ve bu da çok daha duygusal bilgi taşıyabileceğini belirtti. Bu araştırmaların artışı konu hakkında daha detaylı bilgiler edinmemize yol açacaktır.

Benzer konulardaki yazılarımız için Bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak : Science Daily

Anıl ALAN

Merhaba! Ben Anıl, şu anda Amerika bazlı bir şirkette Software Developer olarak çalışıyorum. InFreza'nın kurucu ortağıyım.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu