Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi Nedir?
Tanım olarak baktığımızda yapay zeka insan gibi davranışlar sergileme, sayısal mantık yürütme, hareket, konuşma ve ses algılama gibi birçok yeteneğe sahip yazılımsal ve donanımsal bir bütünüdür. Kısaca; bilgisayarların insanlar gibi düşünme durumudur.
Yapay zeka tek başlık altında incelenemez. Machine learning (Makine öğrenimi) , Deep learning (Derin öğrenme) gibi kavramlar yapay zekayı oluşturan en temel kavramlardır .
Machine learning (Makine öğrenimi) Nedir?
yazılımların açık bir şekilde programlamadan sonuçları tahmin etmede daha doğru olmasını sağlayan bir algoritma kategorisidir. Makine öğrenmesinin temel dayanağı, giriş verisini alabilen algoritmalar oluşturmak ve çıktıları yeni veriler ortaya çıktıkça güncellerken bir çıktıyı tahmin etmek için istatistiksel analiz kullanmaktır.
Yani kısacası bir makinenin kesin olarak kodlanmış kurallar yerine büyük veri setlerini kullanmayı öğrenmesi olarak ifade edebiliriz.
Deep learning (Derin öğrenme) Nedir ?
Aslında makine öğreniminin alt dalı olarak adlandırabileceğimiz Deep Learning kavramı temelde insanı taklit eden bir öğrenme biçimi olarak tanımlanabilir. Sık sık görmeye başladığımız sürücüsüz araçlar, sanal asistanlar gibi cihazların arkasındaki esas teknolojiyi oluşturuyor. Deep Learning ile daha önceden elde edilemeyen birçok sonuç elde edilmiş durumda.
Deep learning bir öğrenme modeli olarak karşımıza çıkıyor. Resimlerden yazılardan ya da sesten bilgi öğrenebiliyor. Öğrendiği bilgi arttıkça da daha gelişmiş işler ortaya koyabiliyor. Kimi zaman insan beyninin ötesine geçebilir. Günümüzde deep learning sayesinde sürücüsüz araçlar geliştirilebileceği gibi, sizinle sohbet edebilen asistanlar bile geliştirilmiş durumda.
Derin öğrenmenin kullanıldığı alanlar;
- Endüstriyel Otomasyon
- Uydu ve Savunma
- Sürücüsüz Araç
- Yüz tanıma sistemleri
- Sanal asistanlar
Peki bu sistem nasıl çalışmakta?
Labeled data da denilen, etiketlenmiş veriye ihtiyaç duyuyor. Örneğin sürücüsüz araç sisteminin üretilebilmesi için milyonlarca resim ve yüzlerce saatten oluşan video’ya veya sanal asistanlar için ise binlerce saat ses dosyasına ihtiyaç var. Bu resimlerin,videoların , seslerin analizleri ile oluşan veriler deep learning in temelini oluşturmaktadır.
Bu yeni ve gelişmekte olan yapay zeka teknolojinin avantajları kadar birçok dezavantajı da bulunmakta;
Yapay zeka insanlığın hayatını kolaylaştıracak bir unsur kolay hesaplamalar daha hızlı durum senaryoları oluşturmak istatistik analizleri,suçlu tespitleri ,video analiz sistemleri yüz tanıma sistemleri ,ilaç üretimi ,hızlı laboratuvar testleri ,hastalık tespiti vb. birçok alanda hayatımızı kolaylaştıracak gibi duruyor ancak bu kadar faydasının yanında birçok bilim insanı ve düşünürün de altını çizdiği bu konuyu da değişmezsek olmaz ya insanlığı yok edecek bir güç olursa bu düşünce yapay zeka fikrinin ortaya atılması dan bu yana tartışılan sorular arasında birinci sırada gibi duruyor kendi kendini geliştiren makineler yapmak dünyayı daha yaşanabilir bir yer mi yapar yoksa çok daha kötü bir ortam mı yapar orasını zaman gösterecek fakat gerçek şu ki insanlar nasıl yetiştirilirse öyle bir kişiliğe ve düşünce yapısına sahip oluyorsa yapay zekanın da geliştirilme tarzı nasıl bir hal alacağında en belirleyici etken olarak gibi duruyor.
Yapay zeka ile alakalı izlenebilecek bazı filmler arasında bana kalırsa birinci sırada Chappie var .Yapay zekalı bir robotun kendini geliştirme serüvenini konu alan bu film bize yapay zekanın nasıl geliştirildiğinin onun düşünce yapısını nasıl etkilediğini anlatan en iyi filmler arasındadır.