BilimEditörün SeçimiGenelNedirSağlık

Epidural Anestezi Nedir? Epidural Anestezi ve Doğum

Eğer gebeyseniz ve konforlu bir doğum istiyorsanız hekiminize epidural anestezi yöntemini danışabilirsiniz. Bu yöntemle ağrısız bir şekilde doğum yapabilirsiniz ayrıca iyileşme süreciniz hızlı bir şekilde tamamlanabilir. Bu yazımızda anne adaylarını bilgilendirmek amacıyla epidural anestezi nedir, epidural anestezi ve doğum konularını ele aldık.

Epidural Anestezi Nedir?

Anestezik madde dura mater (omurilikte en dışta bulunan sert zar) ile çevresindeki bağ dokuya veriliyor ise yapılan anestezi yöntemine epidural anestezi adı verilir. Anestezik madde verildiğinde azami 15-20 dakikaya kadar uyuşma gerçekleşir akabinde cerrahi süreç başlar. Halk arasında belden uyuşturma olarak bilinir. Ağrısız bir yöntem olduğundan anne adayları için doğum esnasında sıkça tercih edilir ve doğum esnasında anne uyanık olacağından bebeğin doğumuna şahit olabilir. Öte yandan vücudun alt kısmında bulunan bacak ve ayak gibi organların ameliyatında da uygulanabilir. Genelde ameliyatın olacağı alan eğer belirli bölgedeyse sadece anesteziyi o bölgeye uygulamak yeterli olacaktır ve bu durumda epidural anestezi hastanın durumuna ve olacağı ameliyata göre tercih edilebilir.

Epidural Anestezi Nedir? Epidural Anestezi ve Doğum

Epidural anestezinin sebep olduğu yan etkiler yok denecek kadar azdır. Yan etkilerinin az olmasının yanı sıra ameliyat sonrasında hastanın rutin yaşamına dönmesinin gecikmemesi de epidural anestezinin tercih edilmesinde önemli bir etkendir. Diğer olacak yan etkilerin yanı sıra uyuşmalar birkaç saat devam edebilir bu durum geçicidir fakat istenmeyen sürede uzun müddet uyuşukluk meydana gelirse hekim müdahale eder. Epidural anestezi uygulamasında diğer anestezi türleri gibi risk faktörü vardır. İlaç alerjisi, kanama sorunu, kan sulandırıcı ilaç kullanımı gibi faktörlere sahip olan bireyler için epidural anestezi uygulaması mümkün olmayabilir.

Epidural Anestezi ve Doğum

İlgili yere epidural katater yerleştirilerek anne sancı hissetmeye başladığında ve rahim açıklığı 4 cm’ye eriştiğinde ilaç verilir ve doğumun olacağı kanalda uyuşma oluşturulması hedeflenir.Hasta doğum için gerekli olan kasılmaları hissetmeyecektir. Bu durumda NST cihazına bağlanması gerekir. Hekim hastanın kasılma periyodunu izler ve sıklaştığında uygun aralıklarla ıkınmasını söyler. Anne eğer yer yer ağrı hissederse bu kataterden ayrıca ağrısının hafiflemesi için ilaç verilebilir. Anesteziden bebek yok denecek kadar az bir oranda etkilenir, burada amaç annenin mümkün olduğunca hiç ağrı çekmemesidir. Ani tansiyon düşüşü görülen en belirgin yan etkilerden biridir.

Epidural Anestezi Nedir? Epidural Anestezi ve Doğum


Bu içeriğimize ek olarak “Sağlık” kategorisindeki şu yazılarımızı da okuyabilirsiniz;

Eda Nur KOÇ

Doğuş Üniversitesi anestezi programından 2022 yılında mezun olduktan sonra aynı üniversitede elektronörofizyoloji bölümünde eğitimime devam ediyorum, bunun yanı sıra kendi alanlarımda etkin araştırmalar yapıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu