GenelNedirSağlık

Parkinson Hastalığı Nedir?

Nörolojik bozuklukların bazılarında da olduğu gibi hormon üretimine bağlı olarak gelişen parkinson bozukluğunda dopamin hormonu rol oynar. Peki bu hücreler neden üretilmiyor, hastalık nasıl ilerliyor? Bu yazımızda parkinson hastalığı nedir, parkinson hastalığının seyri ve tedavisi nasıl gerçekleştirilir konularını derledik. İçeriğimizi okuduktan sonra dilerseniz Parkinson Hastalığı Nedir? üzerine önerdiğimiz video içeriğini de buradan izleyebilirsiniz.

Parkinson Hastalığı Nedir?

Tek taraflı başlayan titremelerle beraber oluşan duruş bozuklukları, rutin hareketlerde yavaşlamayla başlayan ileri evrelerde ise vücudun diğer yarımına geçerek ilerleyen sinsi bir hastalıktır. Yapılan araştırmalara göre yaş bazında bakıldığında 40 ila 70 yaş arasında görülme sıklığının fazla olduğu fakat 20 ila 40 yaş arasında az oranda dahi rastlandığı saptanmıştır. Cinsiyet bazında ise erkeklerde kadınlara göre daha sık görülmektedir. Aile geçmişinde eğer en az bir bireyde parkinson hastalığı görülmüşse diğer bireylerde bu risk artar. Bu riskleri obezite, stres, kullanılan su hijyeni gibi faktörler takip eder.

Parkinson Hastalığı Nedir?

Parkinson hastaları erken evrede yanlış tanı ve yönlendirme aldığından çoğu zaman erken tanı yapılamaz. Genelde depresyon gibi psikolojik bir rahatsızlıkla veya boyun, omuz ağrıları gibi fiziksel ağrılarla ilişkilendirilir. Spesifik olarak tanı koydurucu bir test bulunmamaktadır fakat yapılan testler var olan belirtilerin parkinson hastalığına işaret edip etmediğini anlamak için önem arz eder. Her ne kadar sinsi ilerleyen ve ağır bir hastalık olsa da parkinson doğru tedavi uygulandığında yanıtın hızlı alındığı bir hastalıktır. Hastalığın seyri ve belirti görülme sıklığı yavaşlatılır. Tedavide asıl amaç hastanın yatağa bağımlı hale gelmeden kendi ihtiyaçlarını giderebilmesi ve rutin hayatına hastalıktan önce olduğu gibi devam edebilmesidir. Beyin pili kullanılması gittikçe artan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem uygulanarak belirtilerin azaltılması amaçlanır. İleri evrelerde bireyin klinik durumuna göre ve hastalığın seyrine göre cerrahi uygulama yapılabilir.

Parkinson Hastalığında Dopamin Aktivitesi

Dopamin insan vücudunda üretilen hormonlardan biridir. Duygu durum hallerini kontrol eder bunun yanı sıra eksiklik arttıkça fiziksel altivitelerde aksaklık yaratır. Nöronlar arasında iletim sağlayan madde olan dopamin bu iletimin sekteye uğramaması için son derece önemlidir. Dopamin hormonu üretimi vücutta azaldığında bireyde olumsuz belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Beyinde gri maddenin (substania nigra) olduğu bölümlerin fonksiyonu için dopamin gereklidir. Eğer üretiminde azlık veya hiç üretilmemesi gibi bir durum söz konusu ise bireyde parkinson hastalığı meydana gelir. İlaç takviyesi olmadan birey duygu durum bozukluğunu giderebilir, uyku ve yemek gibi temel aktivitelerini düzenleyebilir.

Parkinson Hastalığı Nedir?


Bu içeriğimize ek olarak “Sağlık” kategorisindeki şu yazılarımızı da okuyabilirsiniz;

Eda Nur KOÇ

Doğuş Üniversitesi anestezi programından 2022 yılında mezun olduktan sonra aynı üniversitede elektronörofizyoloji bölümünde eğitimime devam ediyorum, bunun yanı sıra kendi alanlarımda etkin araştırmalar yapıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu