BilimGenelNedirSağlık

Anestezi Nedir? Anestezi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ameliyat olacak hastanın cerrahi işlem esnasında konforlu olması amacıyla anestezi uygulanmaktadır. Ağrısız ve son derece güvenli bir ameliyat için anestezi şarttır. Yakın zamanda ameliyat olacaksanız anestezi hakkında bilmeniz gerekenler var. Bu yazımızda bilmeniz gereken durumları derledik.

Anestezi Nedir? Anestezi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ameliyat olacak kişinin anestezi hekimiyle görüşmesi esastır. Bu görüşme esnasında hastadan EKG, idrar tahlili, kan tahlili gibi çeşitl testler istenir ve aynı zamanda hastanın fiziksel muayenesi yapılır. Tüm bu tetkilerin yanı sıra karaciğer ve böbrek için istenen fonksiyon testi verilecek anestezik ilaçların yan etkisinin olması durumundan dolayı hekime bilgi verir, ilgili ilaç yerine farklı bir ilaç tercih edilir.  Uygun olan anestezi yöntemi ve hastanın boy, yaş kilo oranına göre ilaç dozları ayarlanıp hasta bilgi sistemine kaydedilir. Hastanın daha önce olduğu ameliyatlar, uygulanan anestezi ve ameliyatla ilgili diğer tüm işlemler bir sonraki ameliyatında karşılaşılabilecek komplikasyon, zor entübasyon olup olmadığı gibi durumları belirlemede aracı olur.

Anestezi Nedir? Anestezi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İlk etapta anestezi onam formu doldurulur. Bu formda hasta yakını ameliyat esnasında olabilecek olan tüm komplikasyonlar için bilgilendirilir. Ameliyatta gelişen acil bir durum olduğunda cerrahi ekip ve anestezi ekibi direkt müdahale hakkına sahiptir bunun için bir onam alınmasına gerek yoktur.

Tüm prosedürler tamamlanıp hastanın yatışı gerçekleştiğinde ameliyat saatinden en az sekiz saat boyunca hiçbir şey yenilip içilmemesi istenir. Bunun sebebi ise midede bulunan yiyecek ve içeceklerin olası bir durumda akciğere sızması ve kusmanın gerçekleşmesini önlemek için son derecede önem arz eder. Alkol ve sigara kullanımı anestezik ilaçların etkisini azaltabilir.

Anestezi Nedir? Anestezi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Başta halk arasında tamamen uyuma olarak bilinen genel anestezi olmak üzere, epidural, spinal, lokal anestezi gibi anestezi çeşitlerinden uygun olan herhangi biri veya ikisi (spinal+ epidural) uygulanır. Hasta anestezi altındayken ağrı, işitme, koklama gibi duyularını kullanamaz. Bazı hastalar uyandıktan sonra ameliyattayken ses duyduğunu belirtir buna anestezi farkındalığı denir, oldukça az rastlanır. Anestezi altında olan hastanın tüm yaşamsal bulguları takip edilir ve herhangi bir komplikasyon olması durumunda ilgili tekniker ve uzman tarafından anestezi kısmında müdahale edilir fakat komplikasyon cerrahi alandaysa uzman cerrah ve ekibi müdahale eder. Bu şekilde hastanın tam güvenli anestezisi sağlanır.

Ameliyattan sonra oluşacak ağrılar analjeziklerle (ağrı kesici) giderilir fakat hastalar çok şiddetli olmayan ağrı hissedebilir, bunlar ilerleyen zamanlarda yok olacaktır. İlk üç dört saat içinde hastanın su dahil olmak üzere hiçbir gıda tüketmemesi gerekir. Bunun nedeni anestezik ilaçlardan kaynaklı olan kusmaları en aza indirmek ve önlemektir. Totalde 24 saat içerisinde tüm ilaçlar vücuttan atılır.

Hastane süreçleri tamamlandıktan sonra klinik hekiminin reçetesi doğrultusunda eğer gerekli görülürse ayaktan ilaç tedavisi uygulanır ve sonrasında belirli periyotlarla muayene olarak durumu belirli süre izlenmeye devam eder.

Anestezi Nedir? Anestezi Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Bu içeriğimize ek olarak “Sağlık” kategorisindeki şu yazılarımızı da okuyabilirsiniz;

Eda Nur KOÇ

Doğuş Üniversitesi anestezi programından 2022 yılında mezun olduktan sonra aynı üniversitede elektronörofizyoloji bölümünde eğitimime devam ediyorum, bunun yanı sıra kendi alanlarımda etkin araştırmalar yapıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu