Son zamanlarda ellerinizde, ayaklarınızda ya da görebildiğiniz vücut kısımlarınızda şişlik var oluyorsa bu şişlikler ödem hastalığını işaret ediyor. Bu yazımızda ödem nedir, sık görülen ödem çeşitleri nelerdir, ödem nasıl azaltılır gibi başlıklarla ödem hastalığını işledik.
Ödem Nedir?
Halk arasında vücudun su toplaması olarak bilinen tıbbi adı ödem olan rahatsızlık ellerde, ayaklarda ve bacaklarda belirgin şişlikle seyreden damar sistemi veya lenf sistemiyle ilintili hastalıktır. Kalp yetmezliği, siroz, böbrek hastalıkları, protein eksikliği, bacak damarlarında zayıflık ya da damarların zarar görmesi ödem oluşumunun başlıca sebeplerindendir. Şişkinlikler bölgesel dokunun içersinde bulunan sıvı maddenin doku dışına çıkmasıyla oluşur. Perifer ödem oluşumunu anlamak için ilgili ekstremiteye 8-10 saniye bası uygulayıp bası ortadan kaldırdığında çukur oluşumunun olup olmadığı izlenir. Eğer çukur oluşumu varsa orada ödem meydana gelmiştir. Bunun yanı sıra eğer karında beklenmeyen bir büyüklük varsa ya da deri gergin ve alabildiğine parlaksa yine bölgesel ödem oluşumunun var olduğunu söylemek mümkün. Fiziksel muayene aracılığıyla bu tür basit testlerle ödemin varlığı ortaya koyulduğu gibi yapılan tetkiklerle de tanı konulabilir. Bu bağlamda röntgen filmi, ultrasonografi, MR tanıda yardımcı tetkiklerdir.
Sık Görülen Ödem Çeşitleri Nelerdir?
Bölgesel ödemler olabildiği gibi vücuda yayılan ödemler de olabilir. Birden fazla ödem çeşidi mevcuttur fakat en bilinen ve yaygın olanları periferik, serebral ve göz ödemidir. Periferik ödem; vücudu dıştan çevreleyen yapılarda görülen ödem şeklidir el, kol, bilek ve bacaklarda görülür. Serebral ödem; ise beyin ve onu çevreleyen diğer dokularda görülen ödemdir. Göz ödemi; gözü çevreleyen dokuların su toplamasıyla oluşur. Ciddi bir ödem türü olan akciğer ödemi hususunda birey son derece dikkatli olmalıdır. Git gide ilerleyen nefes darlığı, soluk almada güçlük, göğüs ağrısı varsa acilen sağlık kuruluşuna başvurulması hayati tehlike açısından önem arz eder.
Ödem Nasıl Azaltılır?
Ödemin nedeni eğer cerrahi işlem gerektiren ya da tedavisi zor olan ciddi bir durum değilse vücutta bulunan az miktardaki ödemi vücuttan uzaklaştırmak için aşağıda sıralanan yöntemler uygulanabilir. Düzenli olarak uygulanan bu yöntemler sonrasında fayda görmek mümkün.
- Rutin olarak yapılan kol bacak egzersizleri
- Bacakta olan ödem için bası çorabı kullanımı
- Tuz alımın kontrol altında tutulması
- Magnezyum, potasyum minerallerini bulunduran besinleri bolca tüketmek
- B6 vitamin oranı fazla olan yiyecekler tüketmek
- İdrar atılımını hızlandıran besinleri tüketmek
Bu içeriğimize ek olarak “Sağlık” kategorisindeki şu yazılarımızı da okuyabilirsiniz;