Eğer ev işleriyle meşgulseniz veya bilgisayar başında saatler geçirdiğiniz bir işiniz varsa sizde de karpal tünel sendromu olabilir. Bu yazımızda karpal tünel sendromu nedir?, karpal tünel sendromu tanısı ve tedavisinde neler yapılır? bunu işledik. Eğer bu belirtileri taşıyorsanız ve karpal tünel sendromuna sahip olduğunuzu düşünüyorsanız en yakın zamanda nöroloji uzmanıyla görüşmenizi öneririz. Gelin bu hastalığa yakından göz atalım. Konuyla ilgili youtube’dan Ozmos Youtube Kanalının ürettiği bu içeriği de buradan izleyebilirsiniz.
İnsanın el bileğinden geçen el poziyonuna bağlı olarak median sinirin baskılanması sebebiyle karpal tünel sendromu gelişir ve nesilden nesile aktarılan genetik bir hastalık değildir. Bu hastalığı meslek hastalığı olarak tanımlamak doğru bir tanım değildir. Karpal tünel; elin avuç içinde kemikler, bağlar ile çevrili olan sınırlı bir kanal oluşumudur. Median sinirin baskılanmasıyla birlikte kişide elden başlayarak omuza kadar olan uyuşmalar baş gösterir ve bunun yanı sıra karıncalanma hissi, elde halsizlik görülür bu belirtiler genellikle kişinin aktif yaşamında en fazla kullandığı elde tendon kalınlaşmasıyla beraber sinire baskı yapar. Kullanılan elden bağımsız olarak bileğin kendi anatomik yapısı da hastalığa zemin hazırlar. Diğer hastalıklarda etken olduğu gibi karpal tünel sendromunda da yaş faktörü önem arz eder. 40 yaş ve üzeri olan kişilerde ve cinsiyet olarak kadınlarda (yapılan ev işleri sebebiyle) daha sık görülür.
Artan yaş ile birlikte kireçlenme, yağ dokusundan kaynaklanan hastalıklar karpal tünel sendromu oluşumunda etkendir. Gebelikte var olan hormonal durumlara bağlı olarak karpal tünelde daralma görülür. Genelde anne doğum yaptıktan sonra belirtiler ortadan kalkar. Risk oranı yüksek olan bu gruplarda hastalığın görülme oranı sağlıklı kişilere oranla dört-beş kat daha fazladır.
Karpal tünel sendromu olan kişilerde tipik olarak özellikle sabahları uykudan sonra el krampları, elde şişlik, bilek ağrısı gibi belirtiler görülebilir. Bunun yanı sıra yalnızca uykudan sonra değil ağrının şiddetine göre uykudan uyanma durumu da görülebilir. Bireyler bu ağrı ve hislerle karşılaştığında hafifletmek amacıyla kuvvetli şekilde ellerini sallama hareketi yaparlar.
Tanı aşamasında elektromiyografi (EMG)’den yararlanılır ve yapılan bu sinir kas grafisinden sonra kesin tanı %95 oranında konulur. Bazı klinik tablolar boyun fıtığı ile benzediği için boyun MR’ı ek olarak hastalığın tanısı için gereklidir. Aynı zamanda phalen ve tinel testi de tanıya yardımcı olur.
Tedavi için el bileğini ve el bileğine bağlı kasları güçlendiren egzersizler önerilir. İlaç tedavisi olarak ağrı kesici ve ödem giderici jeller kullanılabilir. Şikayetleri azaltmak ve bölgeyi hareketten yoksunlaştırmak için atel (dokuları ve kemikleri sabitleyen medikal araç) takılması tercih edilebilir. İleri tablolarda cerrahi müdahale şart duruma gelir ve totalde 15-20 dakika süren ameliyatla tam iyileşme sağlanır.
Bu içeriğimize ek olarak “Sağlık” kategorisindeki şu yazılarımızı da okuyabilirsiniz;
- Spinal Müsküler Atrofi (SMA) Nedir?
- Anestezi Nedir? Anestezi Teknikeri Ne İş Yapar?
- Mikrobiyom Nedir?
- Babinski Refleksi Nedir? Babinski Refleksi Testi Nasıl Yapılır?