Bu içeriğimizde sizlere anestezi nedir ve anestezi teknikeri ne iş yapar, anestezi teknikeri ne kadar maaş alır bu konuları ele aldık.
Anestezi terimi uyutma, uyuşturma anlamına gelmektedir. Hastaya yapılacak anestezi işleminde başta genel anestezi olmak üzere lokal anestezi, spinal anestezi gibi yöntemler uygulanır. Bu yöntemler hastanın durumu, ameliyat türüne göre değişkenlik gösterebilir. Anestezinin ne olduğuyla ilgili Ted-Ed kanalının hazırlamış olduğu videoyu izlemenizi öneririz.
Anestezi Teknikeri Ne Yapar ?
Anestezi teknikeri ameliyat esnasında uzman hekime hastanın uyutulması esnasında yardımcı olan sağlık personelinin meslek tanımına verilen isimdir. Anestezi teknikeri olmak isteyen adaylar Anestezi önlisans programında iki yıl süren bir eğitim almalıdır. Alınan bu eğitimde anatomi ve fizyoloji, mikrobiyoloji, terminoloji gibi temel bilimlerin yanı sıra farmakoloji, klinik anestezi vb. daha çok uygulamaya yönelik olan dersler alarak hastalıkların tedavisinde ve ameliyat sürecinin en iyi biçimde devam etmesinde etkin rol oynarlar.
Bir anestezi teknikeri titiz, disiplinli, dikkatli, kriz yönetimini en iyi biçimde sağlama, hastanın mahremiyetini koruma gibi daha birçok özelliğe sahip olmalıdır. Gerekli ilaçları ve malzemeleri hazır duruma getirir. Bu görevlerinin yanı sıra meslek tanımı gereğince hastanın anestezisinde ilgili prosedürleri uygular. İşlem esnasında kullanılan ilaçları hekim onayı ile kullanır.
Hasta halk arasında narkoz olarak bilinen çeşitli anestezikler etkisindeyken solunum kasları, vücut kasları gibi diğer kasların işlevi kısıtlanır. Solunum işlemi bu durumda anestezi cihazı ile devam ettirilir ve bu cihazın bakımı anestezi teknikeri tarafından rutin aralıklarla yapılmak zorundadır. Soluk alıp verme işleminin devamı için anestezi cihazında hastaya verilen oksijen ve diğer anestezik gazların miktarının ayarlandığı bir boru sistemi kullanılır. Anestezi cihazının dijital ekranında belirlenen miktarlarda cihazdan hastaya giden iki borudan biri soluk almayı kolaylaştırırken diğeri ise hastanın soluk vermesini kolaylaştırır. Bu borular gibi cihazda birçok parça tek kullanımlık (disposable) olduğundan her yeni hastada bu parçaların yenilenmesi hijyen ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesi bakımından önem arz eder.
Bakım esnasında beklenmedik bir arıza durumu ile karşılaşıldığında kurumda cihazdan sorumlu teknik ekip arızayı en kısa sürede gidermelidir. Anestezi teknikeri yalnızca hastanın ameliyat sürecinde hekime eşlik etmez, ameliyat sonrası dönemde (postoperatif dönem) de hastanın yaşamsal bulgularını inceleyip bu bulguları raporladıktan sonra hekime iletir, hekim kararına göre hasta ilgili bölüm servisine sevk edilir.
Anestezi Teknikeri Ne Kadar Maaş Alır ?
Anestezi teknikeri minimum 5.500 TL ile ortalama 6500 TL arasında aylık bir maaş alabilmekte, bu noktada özel hastaneler veya devlet hastanelerinde çalışıyor olmasına göre de maaşlarında değişiklik olabilmektedir.
Anestezi ve Anestezi Teknikeri ile ilgili içeriğimize ek olarak Prozac (Fluoksetin) Nedir? Yan Etkileri ve Eş Değerleri Nelerdir? adlı yazımızı da okumanızı öneririz.