GenelNedir

Çakra Nedir? | 7 Çakra ve Anlamı

Bu içeriğimizde Çakra Nedir?, Kaç çeşit çakra vardır, çakraların renkleri ve taşları nedir ve çakralar vücudumuzun neresinde bulunur? gibi sorulara cevap vermenin yanı sıra çakraların dengelenmediği zaman ortaya çıkan belirtilerinden bahsedeceğiz.

Çakra Nedir? Vücudumuzun Neresinde Bulunur?

Çakra, Sanskritçe’de “dönüş” veya “tekerlek” anlamına gelir. Türk Dil Kurumu’na göre kelime anlamı olarak “İnsan bedeninde bulunan enerjiyi tüm vücuda dağıtan enerji noktaları.” anlamına gelmektedir.

Çakra, bazı inanışlara göre ve Hindu geleneklerinde insan vücudundaki çark veya disk diyebileceğimiz enerji alanlarıdır. Bu geleneklerin temelinde insan vücudundaki çakralar omurga boyunca sıralanmaktadır. Ancak avuç içi, dirsek, diz kapakları ve ayak tabanları gibi insan vücudunun farklı bölgelerinde de çakralar bulunduğuna dair inanışlar vardır.

Hint felsefesine göre insan vücudunun en tepe noktasında pozitif bir akış, kuyruk sokumunda negatif bir akış vardır. Ve bu iki nokta arasında dengelenen enerji ise “Yaşam” olarak ifade edilir.

Çakra Nedir? | 7 Çakra ve Anlamı

7 Çakra ve Anlamı

1.Muladhara Çakra (Kök Çakrası): Kuyruk sokumunda, üreme organları ve makat arasında bulunur. Temel noktadır. Yaşam enerjisi üretir. Ruhsal anlamda yeniliği ve istikrarı temsil eder. Kök çakranın kapalı olması yeniliklere ve değişime kapalı olmak anlamını taşır. Kök çakranın açık ve iyi enerji akışına sahip olduğunda ise; kişisel güven, güçlü ailesel bağlar, yaşam gücünde artış ve hayata bağlılık artar.

Renk: Kırmızı, dört taç yapraklı çakra
Element: Toprak
Taş: Kırmızı akik, mercan veya yakut taşı
Gezegen, Burç:  Satürn – Kova ile Oğlak

2. Swadhistana Çakra (Sakral Çakra): Göbeğin alt kısmında yer almaktadır. Cinsellik ve idrar sisteminden sorumludur. Genel olarak tutkular ve arzular ile ilişkilidir. Zihinsel olarak ise yaratıcılık ve duygusal ihtiyaçlar ile bağlantılıdır. Bu çakranın kapanması cinsel hayatı ve doğurganlığı negatif etkiler, ayrıca kadın hastalıkları ve üroloji problemleri meydana gelir.

Renk: Turuncu, altı taç yapraklı çakra
Element: Su
Taş: Turuncu ay taşı veya turuncu akik taşı
Gezegen, Burç: Jüpiter – Yay ile Balık

3. Manipura Çakra (Göbek Çakrası): Göbeğin iki parmak üstünde yer alır. Güneşe benzetildiği için Solar Plexus olarak da ifade edilir. Dalak, karaciğer, safra kesesi, sinir sistemi ve pankreas ile etkileşimdedir. Ruhsal gelişimi destekler. Özgüven, şans, iş ile ilişkilidir. Çakra kapalı ise iç organlarda hastalık ve halsizlik gözlenebilir.

Renk: Sarı, on taç yapraklı çakra
Element: Atom
Taş: Kaplan gözü, topaz taşı
Gezegen, Burç: Mars – Koç ile Akrep

4. Anahata Çakra (Kalp Çakrası): Gövdenin ortasında bulunur, kalbe yakındır. En önemli çakradır. Vücuttaki diğer alt ve üst çakralar arasındaki bağlantıyı sağlar. Kalp, ciğerler ve kan dolaşımından sorumludur. Sevgi, şefkat, ikili ilişkileri ve bağlanmayı temsil eder. Çakra hasar görmüş ise kalp ve akciğer hastalıkları görülebilir. İkili ilişkilerde olumsuzluklar yaşanabilir.

Renk: Yeşil, on iki yapraklı çakra
Element: Hava
Taş: Zümrüt veya yeşim taşı
Gezegen, Burç: Venüs – Terazi ile Boğa

5. Vishouddha Çakra (Boğaz Çakrası): Boğazın ortasında yer alır. Tiroid bezleri ile ilişkilidir. Temel olarak iletişimi temsil eder. Kendini ifade etme, dinleme ve anlama yetenekleri ile ilgilidir. Çakra hasar görmüş ise tiroid bezleri ve boğaz problemleri, özgüven eksikliği ve iletişim problemleri yaşanabilir.

Renk: Gök Mavi, on altı taç yapraklı çakra
Element: Eter
Taş: Turkuaz veya akuamarin taşı
Gezegen, Burç: Merkür – İkizler ile Başak

6. Ajna Çakra (Alın Çakrası): Alnın gerisinde, iki kaşın ortasında bulunur. Hipofiz bezi ile ilişkilidir. Çakralara akan enerjiyi düzenler. Beyin ve gözlerden sorumludur. Hayal gücünü ve sezgiyi temsil eder. Çakranın hasar alması migren, sinüzit, baş ağrıları gibi hastalıklara sebep verebilir. Kişi, hata yapmaya meyilli olur.

Renk: Çivit Mavi, iki taç yapraklı çakra
Element: Işık
Taş: Safir veya lapis taşı
Gezegen, Burç: Jüpiter – Balık ve Aslan

7. Sahasrara Çakra (Taç Çakrası): Başın en üst noktasında yer alır. Tepe çakrası olarak da bilinir. Epifiz bezi ile ilişkilidir. Saf bilinci ve inancı temsil eder. Evrene ve yaşama bakışımız ile ilgilidir. İç huzuru ve amaçlarımızı gerçekleştirmek için gerekli enerjiyi sağlar.

Renk: Mor, bin taç yapraklı çakra
Element: Kaynak
Taşı: Ametist taşı
Gezegen, Burç: Oğlak, balık, Neptün ve Satürn

Çakra Nedir? | 7 Çakra ve Anlamı

Çakralar Nasıl Açılır ve Dengelenir?

Çakralardaki enerji akışı düzensizleştiği zaman çakralar tıkanabilir, kapanabilir. Bu akışı düzenli bir hale getirmek için nefes egzersizleri, yoga ve meditasyon yapabilirsiniz. Çakralarınızın açılması kendinizi zihinsel ve fiziksel açıdan zinde hissetmenizi sağlar.

  • Kendinizi rahat hissettiğiniz bir pozisyona geçin. Örneğin bağdaş kurabilir, oturabilir veya uzanabilirsiniz.
  • Gözlerinizi kapatın. Açmak istediğiniz çakraya konsantre olun ve enerji akışını hissedin.
  • Nefesinizi çakranızda yoğunlaştırın ve kaslarınızı sıkıp gevşetin.
  • Derin nefesler alarak enerji akışını hissedin.
  • Nefes alarak pozitif enerjiyi içinize çekin, nefes vererek ise negatif enerjiyi kendinizden uzaklaştırın.
  • Bu maddeleri tüm çakralarınıza uygulayabilirsiniz.
  • Çakralarınızı dengelerken aromatik kokulardan, tütsülerden yararlanabilir, çakra taşlarını kullanabilirsiniz.

Çakra Nedir? | 7 Çakra ve Anlamı


Yazımızı beğendiyseniz beğendim butonuna tıklayabilir, arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
Tavsiye İçerik:
Burçlar Nedir? Burç Yorumları Bilimsel Mi?

Aysu Nur Koyun

Kendi zamanında yaşamaya çalışan, aynı zamanda mimar ve web3 meraklısı biriyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu