BilimFizikGenelNedir

Aurora (Kutup Işıkları) Ne Demek?

Bu içeriğimizde Aurora Nedir?, Aurora Nasıl oluşur?, Aurora Nerede Görülür? Aurora Hangi Renklerde Oluşur? gibi alt başlıklarla Aurora hakkında bilgiler vereceğiz.

Aurora Ne Demek?

Aurora, bilinen adıyla Kutup Işıkları büyüleyici bir ışık gösterisi olarak tanımlanabilir. Kutup bölgelerinde görülen bu doğa olayı, çeşitli renk ve şekillerde oluşabilir. Kuzey Kutbu’nda oluşanlara Aurora Borealis, Güney Kutbu’nda oluşanlara ise Aurora Australis ismi verilmiştir. Genellikle gece gözlemlenen bu ışıklar, iyonosfer tabakasında meydana gelir. Auroralar tüm yeryüzünden göründüğü gibi diğer gezegenlerden de görülebilir.

Aurora Nasıl Oluşur?

Güneş, Aurora oluşumunun temel etkenidir. Güneş, ısı ve ışık kaynağı olmasının yanı sıra zararlı ışınlar ve radyasyon yayar. Güneşten gelen zararlı etkilerden korunmamızı dünyanın çevresindeki manyetik alan sağlamaktadır.

Auroralar, Güneş Rüzgarları sonucu ortaya çıkan plazmadan yani iyonlaşmış gazdan meydana gelir. Güneşte gerçekleşen patlamalar sonucu büyük bir enerji ortaya çıkar ve uzaya plazma halinde parçacıklar savrulur. Bu parçacıklar uzayda yer değiştirebilirler ve dünyaya doğru ilerlerler.

Dünya’nın manyetik alanı bu parçacıkların büyük bir kısmını engellese de parçacıklar dünya atmosferine giriş yaparak atmosferdeki gazlarla etkileşime girerler.

Bütün bu anlattıklarımızı özetleyecek olursak, Auroralar Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların Dünya atmosferindeki gazlarla etkileşime girmesi sonucu oluşur. Bu etkileşimle birlikte ortaya çıkan enerji foton yayarak bir ışık gösterisine dönüşür.

Işığın yayılması ile ilgili daha fazla bilgi için; Işık Nasıl Yayılır? Işık Hızına Ulaşılınabilir Mi? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

aurora

Aurora Nerede ve Ne Zaman Görülür?

Auroralar genellikle kutuplarda oluşur. Bu yüzden Norveç gibi İskandinav ülkeleri ve Alaska, Kanada gibi Kuzey Kutbu’na yakın yerler Kuzey Işıklarını gözlemlemek için idealdir. Güney Işıkları ise Avusturalya ve Yeni Zellanda’da gözlemlenebilir.

Auroraların görülme olasılığı kutup noktalarına yaklaştıkça artar ve daha görünür olurlar. Genellikle geceleri görülen Kuzey Işıkları yaygın olarak 60 ve 72 derece kuzey ve güney enlemleri arasında görünür. Bahsedilen dereceler, arktik ve antarktik kutup dairelerini içerir.

Auroralar aslında tüm yeryüzünde oluşabilir ancak kutup noktalarında daha görünür olmalarının nedeni buradaki manyetik alanın fazlalığı ve karanlığın daha uzun süreli olmasıdır.

Aurora Hangi Renklerde Oluşur?

Auroralar yeşil, kırmızı, mavi ve mor gibi birçok renk ve bu renklerin tonlarında gözlemlenebiliyor. Peki bu renklerin farklılığının sebebi ne? Güneş’ten gelen parçacıkların oksijen ile çarpışması sonucu kırmızı, yeşil renk ve tonları oluşurken azot molekülleri ile çarpışması sonucu mavi, mor renk ve tonları oluşur.

En sık görülen aurora rengi soluk sarı bir ton iken, en nadir görülen aurora rengi kırmızı ve tonlarıdır.

Auroralar Hangi Şekillerde Oluşur?

Auroralar’ın farklı şekillerde olması manyetosferin hangi bölgesinde oluştuklarına bağlı olduğu söylense de hala kesin bir kanıya varılamamıştır.

Auroralar başlıca üç şekilde karşımıza çıkar. Bunlar;

1. Ark Şekilli Auroralar: Gökkuşağını andırırlar.

aurora

2. Şerit şekilli auroralar: Kıvrımlı bir şekle sahiptir. Yoğunluk arttıkça kıvrım artar.

aurora

3. Sütun şekilli auroralar: Gökyüzüne uzanan renkli ışık sütunları şeklinde görülür.

aurora

Yazımızı beğendiyseniz tepki bırakmayı ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!

Aysu Nur Koyun

Kendi zamanında yaşamaya çalışan, aynı zamanda mimar ve web3 meraklısı biriyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu