GenelNedirSağlık

Multipl Skleroz (MS) Nedir?

Multipl skleroz (MS) sinir sistemi hastalıkları arasında en sık görülen bir hastalık çeşididir. Bu yazımızda multipl skleroz nedir, multipl skleroz belirtileri ve tanısı, multipl skleroz çeşitleri konularını derledik. İçeriğimizi okuduktan sorna KhanAcademy’nin hazırlamış olduğu video içeriğine de buradan ulaşabilirsiniz.

Multipl Skleroz (MS) Nedir?

Hareket etmede güçlük ve hareketlerin ardı ardına devamında aksaklık, konuşma bozuklukları, görme kusurlarının artmasıyla beraber oluşan görme bozuklukları multipl skleroz habercisidir. Tanı alan hastalar mutlaka beslenmesine dikkat etmelidir ayrıca düzenli egzersizler yapma, yorucu işlerden uzak durma, aşırı sıcak havalara karşı dikkatli olma tedavinin seyrine olumlu katkı sağlar. Toplumda multipl skleroz hastası olan bireylerin gebeliği hususunda yanlış bir inanç olsa da tıbben hastalığa sahip olan bireylerin çocuk sahibi olmasına engel bir durum yoktur. Halk arasında MS hastalığı olarak bilinen multipl skleroz nöronların etrafını saran miyelin kılıfın zarar görmesi sonucu oluşan otoimmün hastalıktır. Cinsiyet bazlı bakıldığında neredeyse tüm türleri kadın bireylerde daha sık görülür.

Multipl Skleroz (MS) Nedir?

Multipl Skleroz Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi

Kanıtlanmış ve hastalara uygulanan spesifik tedavi biçimi olmadığı gibi tanıda özgü test bulunmamaktadır. Bireyde görülen semptomlarla beraber hastalığı doğru teşhis etmek amacıyla uyandırılmış potansiyeller, LP, MR tetkikleri multipl skleroz tanısını destekler niteliktedir. Hastalığa bağlı ölüm meydana gelmez. Multipl skleroz oluşumunun hangi nedenle ortaya çıktığı bilinmemektedir. Genetik veya çevresel olabileceği düşünülmektedir. Tedavide ise ataklar için damar yolundan kortikostreoid ilaç grubundan ilaçlar uygulanır. Bunun yanı sıra kanda bulunan plazma kısmının değiştirilmesi işlemi yapılabilir.

Multipl skleroz hastalığının belirtileri direkt ortaya çıkmaz. Zaman sonra ya da beklenmedik bir anda görülmesi daha muhtemeldir. Belirtilerin çıkış süresi bu kadar kararsız olmasına rağmen oluşan semptomlar bir o kadar kalıcılık özelliği gösterir. Semptomlar birçok hastalıkla ortak özelliğe sahiptir. Tolere edilemeyecek kadar fazla yorgunluk hali, ağrı, vertigo, ekstremitelerde hissizlik ve uyuşukluk, hafıza sorunları gibi durumlar öne çıkan semptomlardır.

Multipl Skleroz Çeşitleri

Tekrarlayıcı Düzelen Multipl Skleroz (RRMS): Semptomlar belirli bir süre artış gösterdikten sonra azalır ve akabinde remisyon dönemi başlar yani tüm semptomlar ortadan kalkar. Remisyon esnasında sinirsel hasar oluşması durumunda bireyde sakatlık oluşumu veya beklenmeyen diğer semptomların ortaya çıkması meydana gelebilir. En sık görülen türdür ve daha fazla kadınlarda rastlanır.

Birincil İlerleyici Multipl Skleroz (PPMS): Bu tabloda fonksiyonlar ilerleyen evrelerde git gide kötüleşmektedir. Cinsiyet oranları eşittir.

İkincil İlerleyici Multipl Skleroz (SPMS): İşlevsel kötülük halinin yanı sıra hastalık belirtileri vücudun farklı yerinde tekrar görülebilir.

Multipl Skleroz (MS) Nedir?


Bu içeriğimize ek olarak “Sağlık” kategorisindeki şu yazılarımızı da okuyabilirsiniz;

Eda Nur KOÇ

Doğuş Üniversitesi anestezi programından 2022 yılında mezun olduktan sonra aynı üniversitede elektronörofizyoloji bölümünde eğitimime devam ediyorum, bunun yanı sıra kendi alanlarımda etkin araştırmalar yapıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu