Meme kanseri teşhisi konulduysa ve eğer hekiminiz cerrahi işlem uygulanmasını öngördüyse bu yazımız sizi ilgilendiriyor. Yazımızda mastektomi nedir, mastektomi çeşitleri nelerdir ve mastektomi süreci hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir gibi başlıkları işledik. Mastektomi ameliyatının nasıl olduğuna ilişkin animasyon içeriği de buradan tıklayıp izleyebilirsiniz.
Mastektomi Nedir?
Mastektomi cerrahi bir işlemdir ve bu işlemde tek bir meme ya da iki meme çıkartılabilir. Bu cerrahi müdahale meme kanserinde tedavi biçimi olarak kullanılır. Mastektomi ameliyatı birden fazla kez hastanın ameliyat sonrasındaki durumuna göre tekrarlanabilir. Her yaş grubuna uygun olduğu takdirde cerrahi yapılabilir. Erken evrede yapılan mastektomi ameliyatını takiben meme onarımı uygulanabilir bunun yanı sıra ileri evrede uygulanan tedaviyi takiben azami 7 ay süre sonra yapılabilir. Mastektomi dışında popüler bir yöntem olan meme koruyucu cerrahi hastanın klinik tablosuna göre hekim tarafından uygulanabilir. Uygulanan mastektomi ve meme koruyucu cerrahi eşit oranda fayda gösterir.
Mastektomi Çeşitleri Nelerdir?
Hastanın kliniğine ve memenin anatomik yapısına göre uygulama şekilleri farklılık gösterebilir. Yaygın olan birkaç mastektomi çeşitleri şunlardır;
1. Meme Koruyucu Mastektomi: Meme cildi, ucu ve areola bu mastektomi biçiminde korunur. İlgili kısımlar alınır.
2. Total Mastektomi (Basit Mastektomi): Meme koruyucu mastektomi biçiminde korunan tüm kısımlar total mastektomide çıkarılır. Tek meme alındığı gibi çift meme alınması da yapılabilir. Burada korunan yapılar aksillada bulunan lenf düğümleri ve memenin altındaki kaslardır.
3. Modifiye Radikal Mastektomi: Meme içinde bulundurduğu yapılarla beraber alınır. Yalnızca kaslar korunur.
4. Deriyi Koruyan Mastektomi: Meme cildi korunarak meme tekrar oluşturulur. Cilt hariç tüm dokular çıkartılır.
Mastektomi Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Her ameliyat sürecinde olduğu gibi mastektomide de ameliyat sonrası şikayetler görülebilir. Kanama, ağrı, ödem gibi istenmeyen şikayetler mastektomi sonrasında görülmesi olasıdır.
Preoperatif dönemde yani ameliyat öncesinde ilgili hekim tarafından fiziki muayene ve tetkiklerin değerlendirmesi yapıldıktan sonra hangi mastektomi çeşidinin uygulanacağına karar verilir. Akabinde bireyin sürekli kullandığı ilaçlara ilişkin düzenlemeler yapılır. İlaçlar bu evrede kesilebilir ya da hekim ilaçların devamlılığını isteyebilir. Ameliyat esnasında genel anestezi uygulanır yani birey tamamen uyur ve ağrı hissetmez. Totalde 3 saat süren bir ameliyat sonrası hastanın yatışı devam eder ve klinik durumuna göre en az 3-4 gün bireyin ameliyat sonrasındaki durumu gözlemlenir. İyileşme süreci bireyden bireye farklılık gösterebilir fakat bu durum birkaç hafta sürebilir. Bölgesel morarma veya ağrılar, sistemik ateş gibi durumlarla karşı karşıya kalındığında şiddetliyse ilgili hekime başvurulmalıdır.
Bu içeriğimize ek olarak “Sağlık” kategorisindeki şu yazılarımızı da okuyabilirsiniz;
- Spinal Müsküler Atrofi (SMA) Nedir?
- Epidural Anestezi Nedir? Epidural Anestezi ve Doğum
- KOAH Nedir? Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı
- Parkinson Hastalığı Nedir?
- Karpal Tünel Sendromu (KTS) Nedir?