Editörün SeçimiYapay Zeka

Çin’de Neden Bu Kadar Çok Güvenlik Kamerası Bulunuyor?

Comparitech

Dünyanın en kalabalık ülkesinin 1 milyar, 339 milyon 618 bin 778 kişi ile Çin oldu. Yüz tanıma özelliği olan yaklaşık 170 milyona yakın güvenlik kamerası var ve bu yüz tanıma özelliği olan kameralara 400 milyon adet daha eklenmesi planlanıyor.

İngiltere merkezli Comparitech şirketinin analizine göre, dünyada her birey başına en fazla güvenlik kamerasının düştüğü kent, Çin’in yaklaşık 15 milyon nüfuslu Çongçing şehridir. Çongçing’de 2 buçuk milyondan fazla güvenlik kamerası bulunuyor. Bu da demek oluyor ki Çinde altı kişiye bir kamera düşüyor.

Şirketin 120 kenti kapsayan listesine göre, benzer bir nüfusa sahip İstanbul’da 107 bin kamera var ve 1000 kişiye 7,15 kamera düşen İstanbul 25.sırada bulunuyor. İlk 10 sıralamasında ise 8 tane şehir Çin’e ait.

Çin’de Neden Bu Kadar Çok Güvenlik Kamerası Bulunuyor?

Yüksek teknolojili ve yüz tanıma özellikli bu kameralar, polisin şehir ve ülke düzeyinde emniyeti sağlaması için faydalı olabilir. Hatta bunun için denenmiş bir deney olduğunu söyleyebiliriz. BBC muhabiri John Sudworth, kendini suçlu olarak kaydettirerek şehirde gezmeye başladı. Ve sadece ama sadece 7 dakika içerisinde gözaltına alındı.

Peki Ne Kadar Güvenilir?

Öncelikle şunu söyleyebiliriz ki, bu kameraların gelişmesi ve geliştirilmesi çok güzel fakat gelişen tek şey bu değil. Teknoloji, bilişim ve yazılım ile ilgili olan her şey zaten bu yüzyılda çok çabuk gelişen ve öğrenilen şeyler haline gelmeye başladı. Bu da Çin’deki bütün insanların verilerinin büyük veri merkezlerinde saklandığı biliniyor ve de Çin’e göre bu veriler sadece ihtiyaç halinde kullanılıyor. Bu şekilde olsa bile kontrollü bir şehir ve ülke sağlamak için 7/24 izlenmeli miyiz sizce? Ne kadar sağlıklı ve konforlu bir yaşam tarzı bırakır ki bu bize? Bir taraftan da çoğumuzun inancına göre izlenmiyor muyuz? Buradaki fark, bu bilgilerin kötü kullanıma geçebileceği ihtimali çünkü günümüzde bir sürü hacker türü ortaya çıktı ve de o kadar ileri düzeyde bilgiler barındıran bu sunuculardaki bilgiler analiz ve istatiksel olarak da kullanılabilir. İyi bir örnek olarak Google’ın tarayıcı geçmişimizi kullanılarak bizlere alakalı reklam sunması verilebilir. Kötü örnek için ise Trump’ın Başkanlık seçimlerindeki Facebook ve Cambridge Analytica ile olan olayını örnek verebiliriz sanırım. Bizim önemsemediğimiz bu bilgiler o kadar önemli ki, bizleri ve geleceğimizi tamamen yönetiyor.

Anıl ALAN

Merhaba! Ben Anıl, şu anda Amerika bazlı bir şirkette Software Developer olarak çalışıyorum. InFreza'nın kurucu ortağıyım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu