Bilim

Google Bizi Mi Dinliyor? Dinlendiğimiz İçin Gelişen Teknoloji

Google Bizi Mi Dinliyor?

Başlık yeterince dikkat çekici değil mi? Kullanmakta zorunlu olduğumuz Android işletim sistemini kullanan bütün telefonlarda zorunlu olan Google’dan, kullandığımız sosyal medya uygulamalarında hatta uygulama açık değilken bile dinleniyoruz. Buna bazen bilinçsizce, bazense mecbur kalarak izin veriyoruz. Android yazılımı Google’ın ve de siz o işletim sistemini kullandığınızda kendi sistemine mecbur ediyor. Aşağıdaki resimde aslında Telefonunuzun ilk kurulumu sırasında izin vermek zorunda olduğumuz izinlerden birisi bulunuyor. Yani aslında biz telefonu kullanırken ona istediği zaman sesimizi kaydedebilme iznini veriyoruz. Ek olarak günümüzdeki Google Asistan, Siri ve de reklam teknolojisi de bunu destekliyor.

mic off

Facebook

Google tabii ki de bu bilgileri en güvenli tutan kurumlardan bir tanesi fakat aynı durumu Facebook için söyleyemeyeceğiz çünkü hatırlayacağınız üzere Trump’ın seçimleri kazanmasında Facebook’un verilerini Cambridge Analytica Şirketiyle paylaşmasının etkili olduğunu biliyoruz. Cambridge Analytica ise profil detaylarına sahip olduğu yaklaşık olarak 50 milyon kişilik olan verilerini kendi elindeki verilerle birleştirip, Trump’ın kampanyasında bu verileri reklam hedeflemesi amacıyla kullanmaya başladı. Yani aslında bizim davranışlarımızı analiz edip, bizlere sunumlar ona göre yapılıyor. Tek tek değersiz gözüksek de aslında bir bütün olarak bakıldığında sizce de çok değerli değil miyiz?

Bu Veriler Nerelerde Kullanılabilir?

Öncelikle bu verilerin ülkeler arası kullanılabileceğini unutmayalım. Sonuçta hepimiz ister istemez bu güncel uygulamaları, teknolojiyi kullanmak zorunda kalıyoruz. Ek olarak Amerika Başkanı olan Trump’ın kampanyasında kullanılarak aslında toplanan verilerin ne kadar gerçekçi ve tehlikeli olduğunu da gözler önüne seriyor.

Google Dinliyor Mu?
Google Dinliyor Mu?

Konuşmalarımıza Göre Reklamlar

Normal hayatta da gördüğümüz gibi arkadaşlarımızla konuşurken bir bilgisayar ya da herhangi bir aletin adının geçmesi sonrasında Instagram, Facebook ya da Google reklamları konuştuğumuz konuya göre şekilleniyor. Bu ne kadar mantıklı gibi gelse de tehlikesinin boyutundan bahsetmemize gerek yok sanırım. Yani aslında Çindeki gibi kameralar tarafından izlenmesek de telefonlar tarafından izlenip sürekli olarak takip ediliyoruz. Özgürüz diyoruz fakat ne kadar kısıtlandığımızın farkında değiliz. O kadar çok etken var ki bizi değiştiren ve hayatımızı şekillendiren, bunların hepsini analiz edip listelediğimizde özgür olmayıp ne kadar kısıtlı olduğumuzu, sadece bize ayrılan bir bölge içerisinde dönüp durduğumuzun farkına rahatlıkla varabiliriz. Bütün bu reklamlar bile bizleri yönlendiren araçlardan sadece bir tanesi. Karşılaştığımız kişiler, olaylar, yoldaki çizgilerin yönlerinden tutun da marka olarak gördüğümüz isimler ve daha nicesi.

Teknoloji Dinlendiğimiz İçin Mi Gelişiyor?

Bu konuda birçok düşünce olması olması aslında sadece bu sebepten olmamasına dayanıyor fakat bizce bu soruya evet cevabını verebiliriz. Geçmişte o kadar çok gelişme olmamasının sebeplerinden birisi hem insanların bilgi seviyesi, hem de insanların değerlendirecek verileri bulamaması. Gizlilik kavramını ne kadar yok etse de bu gelişmelerin çoğunu bu sebeplere borçluyuz. Bizlerin daha iyiye ulaşabilmesi için istatistiklerin incelenmesi gerekiyor. Aynı Enigma ile savaştaki olasılıkların hesaplanması gibi, bazı verilerin bir şeylerin daha iyi olup gelişmesi için kullanılması gerekiyor.

 

Anıl ALAN

Merhaba! Ben Anıl, şu anda Amerika bazlı bir şirkette Software Developer olarak çalışıyorum. InFreza'nın kurucu ortağıyım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu