KitapYapay Zeka

Life 3.0 (Yaşam 3.0) Özet – Yapay Zekanın Faydaları Zararları

İsveçli-Amerikalı kozmolog Max Tegmark‘ın  Kaleme aldığı kitabı Life 3.0, Yapay Zekayı ve bunun Dünya ve ötesindeki yaşamın geleceği üzerindeki etkisini anlatan açıklayıcı bir kitap niteliği taşımaktadır.İnsanlık ve yapay zeka ilişkisinin faydaları ve zararlarını en net biçimde açıklayan kitap omega ekibinin bir yapay zeka yaratma hikayesi ile başlamaktadır.

Gençlerimizi, teknolojinin eline büyük bir güç vermeden önce onu sağlam ve faydalı yapmaları konusunda eğitmeliyiz. Teknoloji onları hükümsüz yapmadan önce yasalarımızı modernleştirmeliyiz. Otonom silahları içeren bir silahlanma yarışına dönüşmeden önce uluslararası çatışmaları çözmeliyiz. Yapay zeka, eşitsizlikleri artırmadan önce herkes için zenginliği garanti altına alan bir ekonomi kurmalıyız. Standartlarımızı güçlü makinelere öğretmeye başlamadan önce bazı temel etik standartlar konusunda anlaşmalıyız. – Life 3.0

[geo-post id=”1794″ label=”Önerilen Yazı”]

Life 3.0 (Yaşam 3.0)

Yapay zekanın insan zekasını aştığı ve giderek toplumun kontrolünü ele alma hikayesini konu almaktadır. Yaşam 3.0 yaşamın biyolojik kökenlerle ilgilenen Life 1.0, insanlıktaki kültürel gelişmelere ilgilenen Life 2.0 ve insanların teknolojik alan ile ilgilenen Life 3.0  konu almaktadır. Bu kitaba konu olan yapay zeka kendi yazılımını geliştirmekle kalmayıp kendi donanımını tasarlayarak dünyanın en güçlü yapay zekası olmaktadır. Life 3.0 teknolojik işsizlik, AI silahları ve insan seviyesinde AGI (Yapay Genel Zeka) arayışı gibi ileri teknoloji gelişiminin kısa vadeli etkilerini değerlendiriyor. Kitapta Deepmind ve OpenAI, sürücüsüz arabalar ve Satranç, Jeopardy ve Go’da insanları yenebilen AI oyuncuları gibi örnekler yer alıyor.

Yapay zekanın etkisiyle değişen yapılar. Yapay zekanın Sosyal ve kültürel etkileri ekonomik yaptırımları gibi birçok konuyu ele almaktadır.

pexels alex knight 2599244 min scaled

Yapay Zeka Nedir?

Yapay zekâ, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti.Yapay zekâ çalışmaları genellikle insanın düşünme yöntemlerini analiz ederek bunların benzeri yapay yönergeleri geliştirmeye yöneliktir.Bir bakış açısına göre, programlanmış bir bilgisayarın düşünme girişimi gibi görünse de bu tanımlar günümüzde hızla değişmekte, öğrenebilen ve gelecekte insan zekâsından bağımsız gelişebilecek bir yapay zekâ kavramına doğru yeni yönelimler oluşmaktadır. Bu yönelim, insanın evreni ve doğayı anlama çabasında kendisine yardımcı olabilecek belki de kendisinden daha zeki, insan ötesi varlıklar meydana getirme düşünün bir ürünüdür.

[geo-post id=”1369″ label=”Önerilen Yazı”]

Yapay Zekanın Faydaları Zararları

Zararları:

  • Yapay Zeka yıkıcı işler için eğitilebilir olması.
  • İnsanlığı araştırma ve geliştirmede tembelleştirme potansiyeli.
  • İş alanlarında yapay zekanın varlığı ile gereken canlı işçi sayısında düşüş.
  • Bazı mesleklerde insana bağlılığın yok olması.
  • Yapay zekanın kendini karşı konulamayacak seviyede  geliştirmesi.
  • Yapay zekanın sosyal  ve ekonomik alanlarda ciddi derecede söz sahibi olabilme potansiyeli.

Faydaları:

  • Yıllarca süren bilimsel araştırmaların daha kısa sürelerde ve maksimum doğruluk ile sonuçlanması.
  • Yazılım alanında geliştirmenin hızlanması.
  • Hastalık ve aşı tespit ve üretiminin hızlanması.
  • Ekonomik alanlarda doğru karar yapıları.
  • Bilim ve teknolojinin gelişim hızının artması.
  • Hammadde ve Üretim kolaylıkları.

Yapay Zeka İçin Alınacak Tedbirler

  •  Yapay zekanın kötüye kullanımının açacağı sorunları anlamak ve buna karşı kanunlar hazırlanmak için geliştiriciler ve devlet birlikte çalışmalıdır.
  • Yapay Zeka kullanımını sınırlandırmak için geliştiriciler tedbirler koymalı.
  • Bilgisayar güvenliği gibi, uzun zamandır çift yönlü riskleri olan disiplinlerden ders çıkarmalılar.
  • Yapay Zekanın internet bağlantısı mümkün olduğunca kısıtlı tutulmalı.
  • Sadece belli alanlara hizmet eden yapay zeka türleri oluşturulmalı.


Daha Fazla Kitap İncelemeleri İçin Kitap Kategorimizi Ziyaret Edebilirsiniz

İlginç Bilgiler İçin Instagram Sayfamızı Takip Edebilirsiniz

Yeni İçeriklerimize Kolayca Ulaşmak İçin Mobil Uygulamalarımızı İndirebilirsiniz

Berkay Babataş

Bilgisayar ve yazılım alanında kariyerimi yürütmekte olup InFreza.com’un Kurucusu ve geliştiricisiyim. Bununla birlikte teknoloji, sanat, bilim üzerine projeler üretmekte ve günümüz dünyasına katkıda bulunmak adına çalışmaktayım. Disiplinler arası sentezler üretip özgün tasarım ve fikirler oluşturmak, girişimcilik ve takım çalışmasında beceri; sahip olduğum spesifik özelliklerdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu