Girişimcilik

GİRİŞİMLERİN ARDINDAKİLER | #15

 

Bugün kullanıcılara akıllı harcama ve birikim yapma konusunda yardımcı olan Moneye uygulamasının kurucusu ve Dünya Ekonomik Forum’u tarafından Genç Küresel Lider olarak seçilen Özlem Denizmen ile birlikteyiz. Kendisine röportaj davetimizi kabul ettiği için teşekkür ederiz.

1*nrlWJBa66Kb7GYAP2qwH1w

Sudenaz Fitki: Merhabalar Özlem Hanım. Öncelikle röportaj davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Bizlere biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Özlem Denizmen: Meraklı bir hayat öğrencisiyim. Kendimi son 10+ senedir insanların finansal bilinçlenmesine adayan girişimciyim. Sürekli proje, dernek ve şirket kuruyorum. Endüstri İşletmeciliği okudum, Finans masterı yaptım. 2009 yılında bir gün The Economist dergisinin kapağında bir kızın kendisinden yaşça büyük bir adamla evlendirildiğini gördüm ve bu beni çok etkiledi. Bu fotoğraf artık konfor alanımdan çıkıp, toplum için bir şeyler yapmam gerektiğini gösterdi. Bilgim ve deneyimim finans alanındaydı. Türkiye’de finansal okuryazarlık hareketi başlatmak istediğime karar verdim.

SF: Öne çıkan girişimlerinizden kısaca bahseder misiniz? Neler yapıyorsunuz?

ÖD: 2010 yılında Para Durumu Platformu’nu başlattım. Ülkemizde bireysel para yönetimi bilinci oluşturacak, kadınların, ailelerin ve gençlerin ekonomik anlamda güçlenmelerini destekleyecek uzun soluklu toplumsal projeler üretip seminerler verirken, baktım bu çok bana bağımlı ve sürdürülebilir değil. Akabinde içinde Prof. Özgür Demirtaş’ın da bulunduğu güçlü bir ekip ile Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği’ni kurduk. Tüm bu çalışmalarla, Dünya Ekonomik Forum’u tarafından ‘Genç Küresel Lider’ seçildim ve birçok uluslararası kuruluşun temsilcisi oldum.

Geçtiğimiz yıl ağustos ayında harika ekibimle beraber Moneye mobil uygulamamızı kullanıcılara sunduk. Moneye, kullanıcılarına akıllı harcama, birikim yapma konularında yardımcı olan ve onlara finansal alışkanlıklar kazandıran hibrit (bot + insan) yapıda bir Kişisel Finans İyilik Hali (Personal Financial Wellbeing — PFW) uygulaması. Şu an 70 binden fazla kullanıcımız var, 1 milyon kişilik bir aile olmayı hedefliyoruz. Türkiye’de de belirli bir seviyeden sonra yurt dışına açılma hedefimiz var.

SF: Girişimcilik kendi içerisinde eksileri ve artıları olan zor bir sektör. Peki siz neden girişimci olmayı seçtiniz?

ÖD: Dünyada yapılacak çok iş var. Hepimizin kolları sıvayıp girişmesi lazım.

SF: Geçmişinizi incelediğimde üst düzey başarılı okullarda eğitim hayatınızı tamamladığınızı gördüm. Bu gibi okullarda eğitim almak düşünce yapınıza neler kattı? Girişimcilik alanına yönelmenizde bir etken oldu mu?

ÖD: Okumayı öğrendim. Sorgulamayı hayat stilim haline getirdim. Keşfetmek yaşam heyecanım oldu. Böylece çevrem ile olan ilişkimde nerede, ne eksik var ve neyi tamamlayabilirim düşüncesini benimsedim.

SF: Genç girişimci adaylarına girişimlerini kurma aşamalarında neleri yapmalarını ya da yapmamalarını tavsiye edersiniz?

ÖD: Yap: Ne yapacağını, niye yapmak istediğini sorgula.

Ne yapacağını, daha önce yapmış olan birine ‘nasıl’ kısmını sor.

Ne yapacağını, kimler için yapacağını iyi araştır. Onları tanı. İlk 10 kişiye satış yap.

Ne yapacağına, nerede satacağına karar ver.

Ne yapacağının başarı kriterlerini önceden belirle. Başarılı olursan harika, başarısız olursan harika.

Yapma: ego, çekingenlik, yüzleşmeme, hayalperestlik, plansızlık.

SF: Ekipler arasında bir kriz çıktığında bunu nasıl çözüyorsunuz? Sizce girişimciler kriz yönetimini bilmeli mi?

ÖD: Hayat krizlerle dolu. Bence girişimcilerin kriz yönetimini bilmesine gerek yok ama her krizden bir şey öğrenmeli ve bir sonrakine daha güçlü girilmeli.

SF: Yaptığınız iş sizi neden ve nasıl mutlu eder?

ÖD: Yaptığım işe anlam yüklerim. Anlam yüklenen her şey insanın hayatına ve mutluluğuna etki eder. Örneğin; kurmuş olduğum Moneye şirketi insanlara, milyonlara fayda sağlamak üzerine tasarlandı. Gece geç saatlere kadar çalıştığımda bunu aklıma getiririm. Bundan motivasyon alır ve devam ederim.

SF: Hayat mottonuz var mı? Varsa söyler misiniz?

ÖD: İsterSEN yaparsın.

IMG 20210908 WA0026

RÖPORTAJ: SUDENAZ FİTKİ

DouStartup

Doğuş Üniversitesi Girişimcilik Kulübü (DOU Startup), Doğuş Üniversitesi bünyesinde 2017 yılında kurulmuş bir öğrenci kulübüdür. Kurulduğumuzdan beri 600+ üyemiz, düzenlediğimiz 16 etkinlik, 1000+ katılımcı ve etkileşim içinde olduğumuz 18 kurumla üniversitemizin en aktif kulüplerinden biriyiz. Girişimcilik alanında yaptığımız faaliyetlerle bu alanda farkındalığı arttırıp, aynı zamanda gençlerin içindeki girişimcilik potansiyelini arttırmayı amaçlıyoruz. Geleceğin girişimcilikte olduğuna inanıyor ve bu ekosistemin gelişmesi için geleceğin girişimcilerini yetiştirmek en önemli hedefimiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu