GİRİŞİMLERİN ARDINDAKİLER | #22
Bugün Recruit IT kurucusu Rabia Altunay ile birlikteyiz. Kendisiyle kuruculuğunu üstlendiği Recruit IT adlı girişim üzerine samimi bir röportaj gerçekleştirdik. Yirmi ikinci sayımızın konuğu Rabia Altunay’a davetimizi kabul ettiği için çok teşekkür ederiz.
Sudenaz Fitki: Merhabalar Rabia Hanım. Öncelikle röportaj davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Rabia Altunay: Rica ederim. Benim için de böyle bir platformda yer almak oldukça keyifli…
1985 doğumlu İzmirliyim. Bornova Anadolu Lisesi sonrasında Ege Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık lisans eğitimimi tamamladım. Kariyer Danışmanlığı ve İnsan Kaynakları alanında yüksek lisans eğitimimi bitirdikten sonra kısa bir süre Amerika’da çalıştım. 10 yıla yakın ağırlıklı IT (Bilişim Teknolojileri) sektöründeki firmaların işe alım ve İnsan Kaynakları alanında çalıştıktan sonra 4 sene önce RC Group’u kurarak girişimcilik dünyasına adım attım. RC Group olarak 3 farklı markamızla (RecoverCV, Recruit IT ve LinkedTips) devam ediyoruz.
SF: Recruit IT adında bir girişiminiz var. Bizlere bu girişimin kuruluş amacını anlatabilir misiniz?
RA: Recruit IT olarak teknoloji sektöründeki teknik personel ihtiyacını gidermek ve iş ortaklarımıza nitelikli çalışan sağlamak üzere yola çıktık. Aynı zamanda teknik işe alım uzmanı eğitim programımızla bu alanda meslektaşlarımıza da katkı sağlamak istiyoruz.
SF: Kuruluş aşamasında zorlandığınız dönemler oldu mu? Olduysa neler yaptınız?
RA: Düşük bir sermaye ile tek başıma yola çıktım diyebilirim J Şirketi ve ekibi yapılandırmak, müşteri bulmak ve en önemlisi tüm bunları hiç pes etmeden yapmak bugün geldiğimiz noktada bize başarıyı getirdi. Özellikle network geliştirmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda LinkedIn konusunda uzman olmamın birçok fırsat yakalama noktasında oldukça yardımcı olduğunu söyleyebilirim.
SF: İş hayatında bir kadın olarak ne gibi zorluklarla karşılaştınız? Böyle bir durumda neler yaptınız?
RA: İnsan Kaynakları alanında genellikle kadın çalışanlar yer alıyor. Kadın olarak zorluk yaşamadım. Fakat kadınların iş hayatında yaşadığı zorlukları biliyorum. Bu noktada RecoverCV olarak iş bulmakta zorlanan kadın çalışanlara profesyonel desteklerimizi ücretsiz sunuyoruz ve ekibimizin %90’ı kadınlardan oluşuyor.
SF: Rakipleriniz açısından zorlandınız mı?
RA: IT spesifik İK ve işe alım danışmanlığı sunduğumuz için ve Türkiye’de bu alanda bizim kadar güçlü bir firma olduğunu düşünmediğim için zorluk yaşamadım. J
SF: Günde kaç saat çalışıyorsunuz? Çalışma süreniz yıllar içerisinde değişti mi?
RA: Çalışma saatlerim değişiyor. İlk 3 sene oldukça fazla çalıştım. Bazen günde 14 saat çalıştığım zamanlar oluyordu. Şu an ekibimizin de çoğu işi devralmasıyla markalarımızda yöneticilik ve iş geliştirme faaliyetlerini yürütüyorum. Eskiye nazaran daha az çalışıyorum fakat girişimciyseniz sürekli çalışmak ve üretmek durumundasınız ve ben bunu seviyorum. J
SF: Birden fazla kurucusu olduğunuz girişiminiz mevcut. Tüm bunların liderlik sürecini nasıl yönetiyorsunuz?
RA: Çok yönlü ve dinamik bir yapım var. Tek bir işe kanalize olmayı sevmiyorum. Farklı alanlarda farklı konularda bilgi edinmekten hoşlanıyorum. 3 farklı markamız var, 10’a yakın ekip arkadaşımla tüm markalarımızda oldukça yüksek müşteri memnuniyetimizle başarılara imza atıyoruz.
SF: Bir ekibiniz var. Ekibiniz arasında herhangi bir fikir ayrılığı oluştuğunda nasıl çözümlüyorsunuz?
RA: Konuyu derinlemesine iki taraf açısından da dinliyorum, çözüm önerileri alıyorum ve ortak karar veriyoruz. Çok büyük çatışmalar yaşamıyoruz; ekibi kurarken kültüre uyum sağlayan, proaktif ve çözümleyici kişileri bir araya getirmeye özen gösterdim. Tamamen uzaktan çalıştığımız için de birbirimizi yakından tanımak adına her Cuma belli bir vaktimizi kaynaşma toplantıları yaparak geçiyoruz. Profesyonel bağlam dışında kurduğumuz kişisel ilişkiler de çözüm süreçlerimizi hızlandırıyor. 😊
SF: Sizce bir girişim kurulduğunda nasıl daha hızlı büyüme sağlanabilir?
RA: Maddi olarak kaynak bulmak çok önemli fakat işin maddi boyutu kadar sürekli araştırmak ve gelişime yönelik fikirler oluştururken aynı zamanda hepsini uygulamaya koymak çok önemli. İşin diğer bir sırrı bir yandan da networklerinizi fayda sağlayacak şekilde konumlamak.
SF: Girişimci adaylarına tavsiyeleriniz neler olurdu?
RA: Hiçbir zaman vazgeçmesinler, çok çalışsınlar. Sürekli daha iyi ve farklı ne yapabilirim diyerek yola çıkmak, bu yolda karşılaşılabilecek olası sorunlara karşı da pozitif bir tutum sergilemek çok önemli.
SF: Sizi motive eden söz/cümle var mı?
RA: Yazılarında sıklıkla kara mizaha yer veren ama bir o kadar da gerçekçi anlatımı olan Kurt Vonnegut’un hayata yeni atılan gençlere yönelik “Daha Ne olsun” isimli anlatısında geçen şöyle bir cümle var: “Kendimizi sürekli olarak uçurumdan aşağıya bırakmalı ve kanatlarımızı aşağıya düşerken geliştirmeliyiz.” Bu cümlenin yalnızca gençlere yönelik değil, hayatının herhangi bir noktasındaki herkes için önemli olduğunu düşünüyorum. Bazı şeyler en iyi süreç içerisinde ilerlerken öğreniliyor.
SF: Hayat mottonuz var mı? Varsa söyler misiniz?
RA: Tüm bilgi ve yetkinliklerimi insanlara “fayda” sağlayacak şekilde kullanıyor ve bundan keyif alıyorum; en önemlisi işimi çok seviyorum.
| RÖPORTAJ: SUDENAZ FİTKİ