Avantaj ve Dezavantajlarıyla Beraber Erasmus Yapmak
Erasmus Nedir?
Genel hatlarıyla “Erasmus nedir?” sorusuna, dünyanın en popüler öğrenci ve personel değişim programıdır diyebiliriz. Program adını; hayatını farklı ülkelerdeki üniversitelerde eğitime ve öğretime adamış, Rönesans’ın en önemli isimlerinden ve ustalarından biri olan Hollandalı hümanist, klasik edebiyat araştırmacısı Desiderius Erasmus’tan almaktadır. Programa katılacakların hibeleri Ulusal Ajans tarafından finanse edilmekte olup, gidilen ülkeye göre alınan hibe miktarı farklılık gösterebilir.
Erasmus’a Nasıl Başvuru Yapılır? Süreç Nasıl Devam Eder?
Bünyesinde olduğumuz üniversitelerin duyurularını takip etmek bu işin en başında yer alıyor. Sınav bilgilerini üniversiteler yayınlıyor ve daha sonra Erasmus programına katılmak isteyen tüm öğrenciler bir sınava tabii tutuluyor. Bu sınav İngilizce seviyenizi tespit etmek ve Erasmus için yeterli seviyeye sahip olup olmadığınızı ölçmek için yapılır. Sınavda aldığınız puan ve ortalama şartları incelenerek sonuçlar açıklanır. Sınav sonuçlarının açıklanmasının akabinde bölümünüzün yurtdışındaki anlaşmalı üniversiteleri arasından tercihte bulunursunuz ve daha sonrasında resmi evrak işlemleri başlar. Bu süreç her zaman kolay geçmez. Bazen ders eşleştirmeleri, vize işlemleri, kabul mektuplarıyla biraz yorucu olabilir ama sonucuna değeceğini garanti edebilirim. Ve tüm süreci başarıyla tamamladıktan sonra yapılacak tek şey uçak biletinizi alıp Erasmus’un büyülü dünyasına giriş yapmak…
Erasmus Yapmanın Avantajları Nelerdir?
- Her şeyden önce, kendi küçük dünyanızın dışına büyük bir adım atmış oluyorsunuz. Bu, üniversite döneminde belki de kendinize yapabileceğiniz en iyi yatırımlardan biri olacak.
- Mümkün olduğunca fazla ülke gezebilir, kitaplarda okuduğunuz, dizi/filmlerde gördüğünüz yerleri ziyaret edebilir ve ruhunuzu her anlamda tatmin olmuş bulabilirsiniz. Gezeceğiniz ülkenin yapılarından tutun insanlarına mutfağına kadar deneyiminiz ve bilgi birikiminiz olacak.
- Yeni kültürleri bizzat orada yaşayarak tanıyacaksınız. Oradan insanlarla tanışacak, arkadaş olacak ve yaşamlarına bir süreliğine de olsa ortak olacaksınız. Kendinize çok şey alacak, gittiğiniz yerlere ve tanıştığınız insanlara da çok şey katacaksınız.
- Eğitim için gittiyseniz alanınızdaki öğreniminizin bir kısmını yurtdışındaki bir üniversitede tamamlamış olacaksınız ve alacağınız dersler ileriki meslek hayatınızda sizi öne çıkaracak, işinize yarayacak bir sürü bilgi katacak.
- Staj için gittiyseniz tamamladığınız bölümünüze yurtdışındaki bir şirket/eğitim kurumu bünyesinde çalışmaya başlayacaksınız ve birçok konuda uzmanlaşacaksınız.
- Anadili İngilizce olmayan bir ülkeye gideceğiniz için, otomatikman oranın yerel dilini öğreneceksiniz. Aylarca başka bir ülkede kalıp, oranın diline maruz kalmamak işten bile değil. Kendiniz de biraz çaba gösterirseniz, ikinci bir dil edinmiş olacaksınız.
- Birey olarak var olduğunuzu iliklerinize kadar hissedeceğiniz bir deneyim Erasmus. Dünyanın her yerinden arkadaşlarınız olacak ve gittiğiniz her ülkede anı biriktireceksiniz. Eğitimin de, eğlencenin de doyasıya tadını çıkarabileceğiniz fırsatlar olacak.
- Bu deneyiminizin sonunda, her türlü CV’nizi zenginleştirecek özellikler katacaksınız kendinize.
Erasmus Yapmanın Dezavantajları Nelerdir?
- Kalacağınız süreye ve gideceğiniz ülkeye göre alacağınız hibe miktarı değişiyor. Her ne olursa olsun, ekonomik şartlar dolayısıyla maddi anlamda biraz zorlanabilirsiniz. Erasmus’a diğer ülkelerden katılan arkadaşlarınız kadar çok hibeye sahip olmayacaksınız ve onlar kadar bol harcayamayacaksınız. Tabii kendiniz için hibe harici bir bütçeniz yoksa. Yaşayacağınız koşullar, yiyeceğiniz yemekler, konaklayacağınız yerler her zaman A kalite olmayacak; buna hazırlıklı olun.
- Diliniz iyi olsa dahi her zaman kendinizi Türkçedeki gibi iyi ifade edemeyebilir ve bu konuda zorlanabilirsiniz. Kaldı ki siz kendinizi iyi ifade ediyor olsanız bile karşınızdaki kişi İngilizceyi o kadar iyi bilmiyor olabilir. İkinizin de dili çok iyi olsa da, bu sefer işin içine kültür farklılıkları giriyor ve anlatsanız da karşıdaki kişi neyden bahsettiğinizi anlamıyor. Bu durum tam tersi için de geçerli olabilir.
- Gideceğiniz yeri yadırgamanız olası. Bir ülkeye ve oranın insanlarına, kültürüne alışmak zannedildiği kadar kolay olmayabilir. Adaptasyon süreci biraz sancılı geçebilir ve sık sık memleket hasretine düşebilirsiniz. Deyim yerindeyse ufak çaplı bir kültür şoku yaşayabilirsiniz.
- Orada kaldığınız süre boyunca İngilizce konuşmaya çok alışacağınız için ülkenize tekrar döndüğünüzde bu sefer kendi ülkeniz için bir adaptasyon süreci başlayacaktır. Zaman zaman İngilizce konuşmaya devam edebilirsiniz.
- Yurtdışında çeşitli farkındalıklar kazanmış olacağınız için döndüğünüzde kendinizi aynı kişi olarak bulamayabilirsiniz. Bakış açınız değişmiş olacak ve dünyayı farklı görmeye başlayacaksınız. Fakat etrafınızda her zaman bunu anlayacak insanlar olmayabilir, dolayısıyla bu konuda ufak tefek çatışmalar yaşayabilirsiniz.
- Yurtdışındayken ülkenizdeki sevdiklerinizi özlediğiniz gibi, ülkenize döndüğünüzde de oradaki hayatınızı ve arkadaşlarınızın özlemini fazlasıyla çekeceksiniz.
Erasmus Programına Katılmalı Mıyım? Neden?
Tüm avantaj ve dezavantajlarını göz önünde bulundurarak bu kararı sizler vereceksiniz. Ama şu konuda sizi temin edebilirim ki, ileride Erasmus sizin için büyük bir iyi ki olacak. Sonuçta karşılıksız maddi destek alarak size Avrupa’da yaşama fırsatı sunuyor bu program. Gençliğinizde deneyimleyebileceğiniz en iyi programlardan birisi olabilir. Muhtemelen ilerleyen hayatınızda ne yapmak istediğinize dair net hedeflerle döneceksiniz. Ufkunuz genişleyecek, imkanlarınız çoğalacak, ve torunlarınıza dahi anlatacağınız efsanevi anılarınız olacak. Konfor alanınızın dışına çıkacağınız için de kendi kişisel gelişiminize ve özgüveninize katacağı faydaları da unutmamak gerekiyor. Kendi başınıza yeni bir dünyaya atılmış olacaksınız ve orada kendinize bir hayat kuracaksınız. Yaşayacağınız tüm deneyimler size ait olacak. Ve siz başarmış olacaksınız.