GündemKişisel GelişimNedir

European Solidarity Corps (ESC)/Avrupa Dayanışma Programı Nedir?

Bu yazımızda son dönemlerde fazlaca merak edilen ve tekrar gündeme gelen Avrupa Dayanışma Programı’nı detaylandıracağız. Hazırsanız en baştan başlayalım. 

Nedir bu Avrupa Dayanışma Programı? 

“European Solidarity Corps (ESC)” veya Türkçe adıyla “Avrupa Dayanışma Programı (ADP)” Avrupa Birliği tarafından 2019 yılında uygulamaya konan; gençlerin kişisel, sosyal, eğitimsel, toplumsal ve kültürel yönden gelişimine katkı sağlamalarına fırsat veren gönüllülük ve dayanışma programıdır. 

Bu programa 18 – 30 yaş grubu katılabilir. ESC misyonunu savunmasız insanları desteklemek, sosyal zorluklara yardım etmek ve daha kapsayıcı bir toplum inşa etmek isteyen gençleri bir araya getirmek olarak belirtiyor. Aynı zamanda yardımda bulunmak, öğrenmek, deneyim yaşamak ve gelişmek isteyen gençlere imkan sağlamayı hedefliyor. 

 

Peki Programa Kimler Katılabilir ve Program Ne Kadar Sürmektedir? 

ESC içerisinde iki çeşit gönüllülük projesi yer alıyor. Bunlar, kısa dönem ve uzun dönem gönüllülük projeleridir. 

Kısa dönem 2 hafta ile 3 ay arasında değişim gösterebilirken uzun dönem 2 – 12 ay arasında değişiklik gösterir. Her katılımcının, 1 kısa dönem ve 1 uzun dönem hakkı vardır. Eğer önce uzun dönemli ESC projelerinden birisine katılırsanız kısa dönem hakkınızı kaybedersiniz. Bu nedenle iki dönemden de faydalanmak isterseniz sizin için öncelikle kısa dönemi öneriyoruz. 

Dil açısından yeterli bir konumda olmadığınızı düşünüyorsanız hemen bu düşünceyi bir kenara atmanızı rica ediyoruz. Projeler için herhangi bir yabancı dil bilme yükümlülüğünüz yok. Öğrenci olmak ya da bir üniversiteden mezun olmak gibi şartları da yok. Daha önce de belirttiğimiz gibi 18 – 30 yaş grubu herkes başvuru yapabilir. Başvuru yapmak için europass formatındaki CV ile projelere başvuru gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden Europass formatında CV hazırlamak için sizi şöyle alalım.

Projelere Katılmak İçin Ne Yapmalıyız? 

  • Öncelikle kendinize Türkiye’den bir gönderen kuruluş bulmalısınız. Bu projelere katılmak için bu adımı yapmanız zorunludur. En baştan bunu halletmeniz sizin için daha faydalı olacaktır. Gönderen kuruluş bulmak için buraya tıklayabilirsiniz. 
  • İlk adımı tamamladıktan sonra European Youth Portal üzerinden projeleri inceleyebilirsiniz. Filtreleri kullanarak ülke seçimi de yapabilirsiniz. Eğer İngilizce konusunda yeterli olmadığınızı ya da herhangi bir çeviri programı kullanmayı düşünmüyorsanız İngilizce konusunda yeterliliği olan bir yakınınız ile de bu adımı gerçekleştirebilirsiniz.  
  • Şimdi sıra geldi proje bulmaya. İlginizi çeken, başvuru yapmak istediğiniz birkaç projeyi not alıp gönderen kuruluşunuz ile görüşmeyi tercih edebilirsiniz. European Youth Portal üzerinden de yine İngilizce olarak hazırlamış olduğunuz CV ile başvuru yapabilirsiniz. Bu noktada önceden hazırlamış olduğunuz bir motivasyon mektubunuzun olması da gereklidir. Her kuruluş sizden bunu istemese de bazı kuruluşlar ön yazı eklemenizi isteyebilirler. Motivasyon mektubunuzun orijinal olmasına özen göstermeniz önemli.
  • Başvurduğunuz projelerden kesinlikle olumlu bir dönüş almanız söz konusu değil. Bu yüzden bir proje ile sınırlı kalmayıp birkaç projeye başvuru yapmanız en azından sizin için olasılığı arttıracaktır.  
  • Olumlu sonuç aldıktan sonra gönderen kuruluşunuzla son bir konuşma daha yapmanız sizin için faydalı olacaktır. 

ESC Nedir? Nasıl Başvurulur?

Projeye Kabul Edildiniz Peki Şimdi Size Hangi İmkanlar Sağlanacak? 

Çeviriler – Uçak Bileti: Kabul aldığınız kurum ile görüşerek çeviri (belgelerinizin dili gideceğiniz ülkenin diline çevrilmiş olmalıdır.) ve uçak bileti için ne kadar harcama yapabileceğinizi belirlemelisiniz. Buna uygun bir şekilde uçak biletinizi almalısınız. 

Vize: Vize için yapmanız gereken harcamaları daha sonrasında kurum size ödeyecektir. Bunu da daha öncesinde konuşmanızda fayda var. Bu harcamaları geri alabilmeniz için faturalarınızı ve belgelerinizi saklamayı unutmayın. 

Yeme – İçme: Seçildiğiniz kurum tarafından 2 veya 3 öğün yemek ihtiyacınız karşılanabilir. Bunun yerine size yemek masrafınız için belirli bir ödeme yapılabilir. Bu kısım bulunduğunuz yerin kurum sahibine göre değişebilir. 

Konaklama: Kurumunuz sizin için gönüllülerin kaldığı bir ev, aile yanında konaklama ya da paylaşımlı bir ev ayarlayabilir. Bu evlerin temiz ve kalmaya uygun olması kurum adına zorunludur. 

Dil Eğitimi: Dil kursu kurumdaki bir çalışan tarafından ücretsiz sağlanabildiği gibi profesyonel bir dil kursu tarafından da verilebilir. Bulunduğunuz süre boyunca dil desteğinden yararlanabilirsiniz. 

Dil öğrenme konusunda nasıl bir yol izleyeceğinizi kestiremiyorsanız yazarlarımızdan Öykü Yavuz’un paylaşmış olduğu şu yazı ilginizi çekebilir.

Ulaşım: Görev alacağınız kuruma ulaşımınız için gereken ödemelerin hepsi yine ev sahibi kurumunuza aittir. Bazı kurumlar size bisiklet seçeneği de sunabilirler. 

Sağlık Sigortası: Gönderen kuruluşunuz sizin için öncesinde sağlık sigortasını ücretsiz bir şekilde karşılar. 

Cep harçlığı: Yukarıdaki imkanlardan ayrıca size aylık cep harçlığı ödemesi de yapılır. Bu ödemeyi kişisel harcamalarınız yönünde kullanmanız için verirler.  

 

Yazımızın sonuna gelirken size ESC nedir anlatan bir video ve deneyim videosu bırakmak istiyoruz. Umarız bu yazı ve kaynaklar sizin için faydalı olmuş ve birçok sorunuza cevap bulmuşsunuzdur. Sizler de yorumlarınızı ya da sorularınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu