Genel

Ramazanda Kilo Almanın Nedenleri Nedir?

Bu içeriğimizde sizlere Ramazan ayında neden kilo alınır? Ramazanda kilo almanın sebepleri nedir? Ramazanda kilo almanın önüne nasıl geçilir? Ramazan Ayında Beslenme gibi konulara değindik.

Gün İçinde Uyumak Veya Sürekli Uzanmak

Ramazan sürecinde kaliteli uyku, sahur vakitlerinden dolayı zor olmaktadır. Ancak sağlıklı uyku halini, yatış kalkış saatlerini organize edebilmek mümkün. Gündüz vücut ritmine uygun saatlerde şekerleme yaparak Ramazan ayı süresince daha sağlıklı bir uykuya sahip olabilirsiniz. Kişi, gün içerisinde aşırı uyuması halinde gece ihtiyacı olan derin uykusunun kalitesini düşürmektedir. Uyku gelmesi halinde temiz havaya çıkmak, gün ışığından faydalanmak hem fiziksel hem de mental açıdan sizi olumlu etkiler. Kısa yürüyüşler ramazanda sizi yormayacak ve günlük egzersiz ihtiyacınızı karşılayacaktır. Ayrıca sahurdan sonra uyumamaya gayret göstermeniz sizin için günün verimliliğini arttırır. Unutmayın ki, uykunun yetersiz olması vücudunuzun gün içerisinde güçsüz düşmesine neden olur.

Doysanız Bile Yemeğe Ara Vermeden Devam Etmek

İftar vaktinde kan şekeri çok düşük olabileceği için kısa bir vakit içinde çok miktarda besin tüketme isteği oluşmaktadır. Bu durumda yapılabilecek en büyük hatalardan bir tanesi de yüksek miktarda besin tüketmek denilebilir. Kısa süre zarfında enerjisi yüksek besinler yenildiğinde sağlık açısından risk oluşturabilir ve ilerleyen süreç içerisinde kilo alımına sebebiyet verebilir.

Yeteri Kadar Su İçmemek (Minimum 2 ile 3 litre arası)

Ramazanda Kilo Almanın Nedenleri Nedir?

Sıcaklık ve buna ek olarak nem artışına bağlı, vücut ısısı artabilmekte ve metabolizma da bu duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Sıcaklığın ve nemin etkisiyle artan terlemeyle birlikte eğer ki yeterince sıvı alınmazsa oluşan su ve mineral kaybıyla birlikte; bayılma, baş dönmesi ve bulantı gibi sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir.

Gün içerisinde ortalama olarak iki ile üç litre aralığında su içilmeli ve Ramazan ayı içerisinde de mineral ve su ihtiyacını karşılayabilecek ayran, sade soda ve taze meyve-sebze suları tüketilmelidir.

Sahur yapmamak veya Karbonhidrat ağırlıklı beslenmek

Sahura kalkmamak veya sahurda yalnızca su tüketmek yapılan yanlış uygulamalar arasında yer almaktadır. Bu beslenme tarzı yaklaşık 16 saat olan açlık sürecini 20 saate çıkarmakta ve bu da kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine, buna bağlı olarak da günün daha verimsiz bir şekilde geçmesine olanak sağlamaktadır. Bu durumun tersine, eğer ki sahur öğünü ağır yiyeceklerden oluşursa da gece vakti metabolizma hızının düşmesi sebebiyle yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski de artabilmektedir.

Ramazanda Kilo Almanın Nedenleri Nedir?

Herhangi Bir Fiziksel Aktivite Yapmamak

İftardan bir veya iki saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olur ve metabolizmayı destekler.

İftardan ve Sahurdan Hemen Sonra Uyumak

Ramazanda kısalan uyku süreleri gün içerisinde sıkıntıya yol açıyor. Aynı şekilde yemek yeme düzeninin de uykuyu etkilediği görünmektedir. Özellikle iftarda aşırı yemek yenilmesi mide ve bağırsak sisteminin zorlanmasına, akciğer ve kalpte sıkışmalara neden olabilmektedir. İftar sonrası yediklerimiz kadar sonrasında tüketilen çay, kahve ve sigara da aynı şekilde uyku düzenine doğrudan etki etmekte. Bu gibi faktörler sağlıklı uykuya sürecine engel olur. Ayrıca sahurda tüketilen baharatlı, yağlı, acılı ve kızartmalar reflüyü tetikleyen faktörlerdir. Sahurdan hemen sonra uykuya dalmak ramazanda sık rastlanan reflü şikayetlerine yol açabilmektedir.

Hakan ASLAN

Doğuş Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü okumakta olan genç bir mühendis adayı olmakla birlikte dünyayı anlamlandırma çabası içinde olup araştırma hevesini yitirmeyen bir bireyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu