Teknoloji

Starship Nedir? – Mars Roketi

SpaceX Nedir ? – Ne İş Yapar ?

SpaceX, Amerikalı bir uzay taşımacılığı şirketidir. Kurucusu Elon Musk Kasım 2020 tarihi itibari ile 127,9 milyar dolar net serveti ile dünyanın en zengin 2. insanı ünvanını elinde bulundurmaktadır. SpaceX; Falcon 9, Falcon Heavy, Starlink, Dragon Kargo, Starship gibi uzay misyonu araçlarını bünyesinde bulundurmaktadır. SpaceX yaptığı çalışmalar ile günümüzde uzay taşımacılığı alanındaki maliyetleri ciddi miktarlarda düşürerek uzay çalışmalarını kolaylaştırmıştır. SpaceX şirketi gezegenleri ve en önemlisi Mars gezegeninin kolonileştirmek ve insanlığı birçok gezegende yaşayacak bir toplum haline getirmek misyonunu üstlenmiştir.

Starship Nedir?

SpaceX’in  Ay’a, Mars’a ve farklı gezegenlere insan ve kargo  taşımayı hedefledikleri dünyanın en güçlü roketi olarak adlandırdığı yeni projesi.

SpaceX’in Starship uzay aracı ve Super Heavy roketi, hem insan yolcu hem de kargoyu Ay,Mars ve diğer gezegenlere taşımak  için tasarlanmış tamamen yeniden kullanılabilir bir roket sistemi. Starship, Dünya yörüngesine 100 metrik tondan fazla taşıma kabiliyeti ile tamamlandığında şimdiye kadar geliştirilmiş dünyanın en güçlü fırlatma aracı olacak.

Ekran goruntusu 2020 12 10 01 17 02

Starship Roketinin Genel Özellikleri

 

 

Yüksekliği:  120 m  

Çapı:  9 m

Taşıma Kapasitesi:  100+ t

Yük Hacmi: 1.100 m³

 

 

 

Ekran goruntusu 2020 12 10 01 37 20

Raptor Motorları

Raptor motoru, Starship fırlatma sistemine güç veren yeniden kullanılabilir bir methalox aşamalı yanmalı motordur. Raptor motorları, Temmuz 2019’da Starship prototip roketleri üzerinde uçuş testine başladı ve şimdiye kadar uçulan ilk tam akış aşamalı yanmalı roket motoru oldu.

ÇAP: 1,3 m 
YÜKSEKLİK:  3,1 m 
İTME: 2 MN 

 

 

Starship roketinin SN8 prototipinin 10 Aralık 2020 tarihinde Türkiye saati ile 13:51 de gerçekleşen  yüksek irtifa testini iniş sırasında gerçekleşen patlama harcinde başarı ile tamamlayarak dünyanın en güçlü roketi olma yolunda hızla ilerliyor.

SpaceX’in prototip Starship SN8 roketi, Elon Musk‘ın uçuş denemesi öncesi güvenli bir şekilde geri dönme ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. Elon Musk haklıydı! 12.500 kmlik uçuşunun ardından fırlatma rampasına indiği anda roket bir ateş topuna düştü.

Daha Fazla Teknoloji İçerikleri İçin Teknoloji Kategorisini Takip Edebilirsiniz

İlginç Bilgiler İçin Instagram Sayfamızı Takip Edebilirsiniz

Berkay Babataş

Bilgisayar ve yazılım alanında kariyerimi yürütmekte olup InFreza.com’un Kurucusu ve geliştiricisiyim. Bununla birlikte teknoloji, sanat, bilim üzerine projeler üretmekte ve günümüz dünyasına katkıda bulunmak adına çalışmaktayım. Disiplinler arası sentezler üretip özgün tasarım ve fikirler oluşturmak, girişimcilik ve takım çalışmasında beceri; sahip olduğum spesifik özelliklerdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu