Dizi - FilmEditörün Seçimi

Fringe Dizisinin Gizli Sembol ve Anlamları

Walter Bishop’un başrolünde oynadığı Fringe dizisinin gizli anlam ve sembollerini sizler için bu yazımızda derledik. Sembol, Fringe dizisinde bölümlerin anlaşılması adına önemli bir yer kaplar. Dizi pek çok karmaşık unsura sahip, bunlardan birisi de dizinin belirli anlamlara gelen sembolleri, yani glifleridir. Dizinin onlara yüklediği anlamların dışında, sizler de bu ucu açık anlamlara sahip sembol ve gliflere farklı tasvirler bahşedebilirsiniz.

[geo-post id=”3821″ label=”Önerilen Yazı”]

1. Elma Sembolü

fringe sembol elma

Elma sembolünde tohumlar yerine insan embriyoları vardır. Elma mitolojide kaosu sembolize eder. Yani bu resme sembolik yaklaşım, insanın kaosa doğmasıdır. Bununla birlikte, Adem ve Havva’ya bir gönderme de olabilir; iki insan ve ısırık aldıkları elma.

İki embriyo varsayımsal olarak dizide bulunan iki evreni (Orijinal ve Alternatif) sembolize edebilir ve her ikisi de kendi içinde bir kaosla çevrili. Elma, aynı zamanda pentagram / beş köşeli yıldızın bir sembolüdür.


2. Kelebek Sembolü

fringe sembol kelebekKelebeğin kanatlarında falanks (parmak kemikleri) vardır. Kelebeğin ortasında, çarmıhtaki İsa Mesih’in bir sembolizmi olduğu görülebilir.

Klasik yansıma sembolü; yukarıdaki gibi, aşağıda da – sol el, sağ el, vb. Ayrıca, bir molekülün iki tarafı, insanın ruhani ve fiziksel iki durumu.

Kelebek Etkisini de çağrıştırıyor, bilindiği üzere kelebek etkisi her bir durumun başka bir sonuç doğuracağı ve bunların sonsuz bir olasılık silsilesine sahip olduğu anlamına gelir. Her şeyin bir nedeni ve de sonrasında bir sonucu vardır.


3. Çiçek

fringe sembol çiçek

Fringe’in çiçek sembolünde, bazı yapraklar yusufçuk kanatlarıdır. Herhangi bir papatya gibi, merkezde Fibonacci dizisine dayalı ters dönen spirallere ve sol-sağ simetriye sahiptir. Aslında çiçeğe daha dikkatle baktığınızda iki deri kaplı yaprak daha görebilirsiniz. Bu 3 yaprak, bir yusufçuğun kanadının evrimini temsil ediyor. Bunun dışında çiçeğin merkezindeki polenlere ortadan bir çizgi çizdiğimizde, 2 tarafın da ne kadar simetrik olduğunu göreceksinizdir. Bu da Fibonacci diziliminin doğadaki kusursuz örneklerinden biri.

Ayrıca yine polenlerin olduğu yerde iskambil kağıtlarındaki maçaya benzer simge vardır. Ama o maça değil “Karmaşık Analiz” de yer alan “Mandelbrot set” adındaki kümelerden bir tanesi. Bu kümeye doğada, ağaçların yapraklarının dizimi gibi yerlerde rastlamak mümkündür.


4. El Sembolü

fringe sembol el

Sembolü ilk başta beyniniz fark etmemiş olsa da dikkatli bakınca elin beş değil, altı parmağa sahip olduğu görülüyor. Altı parmak olayı, dizideki Sam Weiss isimli gizemli bir kişinin atalarının yazdığı 1897’de yayımlanan ”İlk İnsanlar” kitabına bir referanstır. Kitapta dinozorlardan önce evrimleşmiş bir insan ırkından bahsedilir ve ne yazık ki kitabın sadece bir kez basılmış olduğu düşünülmektedir.

el sembollerindeki 6 parmak, yine dizi kahramanı Sam Weiss’in atalarının yazdığı 1897’de yayınlanan “İlk İnsanlar” kitabına bir referanstır. Kitapta dinozorlardan önce evrimleşmiş bir insan ırkından bahsedilir. Kitabın sadece bir kez basılmış olduğu düşünülmektedir.


5. Denizatı

fringe sembol deniz atı

Denizatı sembolünün yan tarafında görüldüğü üzere bir Fibonacci spirali vardır, spiralin kendisi altın oranın görsel bir temsilinin içinde yer alır. Kuyruğu da bir Fibonacci spiralidir. Denizatı, dizide Walter Bishop’ın babasının ”Denizatı” lakabıyla anıldığı ve ürettiği kimyasallarını bir denizatı ile imzaladığından dolayı önemli bir yere sahiptir. Ayrıca sembol içerisinde “6” rakamına bolca referans vardır, denizatının merkezinde üç kez belirgin şekilde gösteriliyor. 666 sayısı da kötücül varlık ve olaylarla eşleştirilir.

Fibonacci Spirali olan Altın Oran grafiği de denizatının vücudunda bulunur. Yunanca Phi harfi, Altın Oranı sembolize etmek için kullanılır ve Kurbağa sembolünde görülen Yunanca harfin aynısıdır.

[geo_ad]

6. Kurbağa Sembolü

fringe sembol kurbağa Sırtında Yunanlı heykeltıraş Phidias’ın adının ilk harfi olarak bilinen ve Altın Oranı sembolize eden, Yunanca Phi harfi vardır.

Ayrıca kurbağalar, halüsinatif etkilere sebebiyet veren zehirlere sahiptirler. Dizide de halüsinatif durumlar pek çok kez gerçekleşir.

 


7. Boynuz

fringe sembol boynuz

Fibonacci spirali burada da görülüyor. Altın Oran‘ın harika bir örneğini de Fringe dizisinde tekrardan görüyoruz.

Bunun yanında heksadesimal sayılarla boynuzun üstünde sıralanmış Fi sayısı (1.61803398874989484820458683436563811) boynuzun üzerine silik bir şekilde yazılı. Semboller içerisinde fi (Φ) sembolüne bolca referans bulunmakta.

 


[geo-post id=”744″ label=”Önerilen Yazı”]

8. Yaprak Sembolü

fringe sembol yaprak

Yaprak sembolünün üzerinde bir üçgen, bir Delta sembolü vardır.

Ayrıca Walter’ın düzenli olarak kullandığı Salvia yaprağı, halüsinatif etkiler oluşturan bir özelliğe sahiptir.

Eşkenar üçgen, tanrının bir sembolü olmuştur; içsel varlık veya ‘içteki tanrı’ anlamlarına gelebilir. Delta sembolüne alternatif bir tanım olarak yaprağın ortasındaki “Eşkenar üçgen”, “Tanrı’nın” ve “Tamamlanma’nın sembolüdür”.

Ayrıca sembolizm’de 4 temel unsurdan biri olan “Ateş’i simgeler.

[geo_ad]

9. Duman

fringe sembol duman

Duman sembolü, çığlık atan bir kadının yüzünü oluşturuyor. Acı dolu bir bağırış, duman ile bir kompozisyon oluşturmuş ve kadının karşısında da bir sembol bulunuyor.

 

 

Bir hayalin sembolü. Boyutlar arasında seyahat ve farklı evrenlere geçiş.


10. Sarı Noktalar

fringe sembol nokta

Genellikle ateş böcekleri gibi onlar da sembollerin etrafında gezinme eğilimindedirler ve bulundukları konuma göre farklı anlamlara yol açabiliyorlar. Bu durum da sembollerin bir alfabe olacak kadar çeşide sahip olmasına olanak sağlıyor.

 

 


Dizinin her bölümünde belirli aralıklarla ortaya çıkan sembollerden, bölüm sonunda bir şifre ortaya çıkıyor ve bu şifreler gelecek bölümlere birer ipucu veriyor.

Fringe Sembol Tablosu
Fringe Sembol Tablosu

Kaynak: Fandom Wiki

İlginç Bilgiler İçin Instagram Sayfamızı Takip Edebilirsiniz

Yeni İçeriklerimize Kolayca Ulaşmak İçin Mobil Uygulamalarımızı İndirebilirsiniz

Hakan ASLAN

Doğuş Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü okumakta olan genç bir mühendis adayı olmakla birlikte dünyayı anlamlandırma çabası içinde olup araştırma hevesini yitirmeyen bir bireyim.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu