Matematik

Yamuk Özellikleri ve Yamuk Alan Formülü

Bu içeriğimizde sizlere yamuk özellikleri, yamuk alan formülü, yamuğun çevresi gibi bilgileri sunacağız. Umarız ki derslerinizde veya işinizde yardımcı olabilir bu içeriğimiz.

Yamuk şekli, yalnızca iki kenarı paralel olmakta olan bir dörtgen çeşididir ve buna ek olarak da paralel kenarlarının uzunlukları ise her zaman birbirinden farklı olmaktadır, bunu unutmayınız. Paralel olmayan diğer iki kenarların ise uzunlukları her zaman eşit olmayabilir. Eşit olduğu zaman bu yamuk türüne ikizkenar yamuk adı verilmektedir. İkizkenar yamuk dışında bir kenarı diğer iki paralel kenara dik olan yamuk türüne ise dik yamuk olarak adını vermekteyiz.

Bütün dörtgenlerde olduğu gibi, yamuğun da iç açıları toplamı 360 derecedir. Buna ek olarak dik yamuk ve ikizkenar yamuk hariç olmakla birlikte yamuğun tüm iç açıları birbirinden farklı olmaktadır. Paralel kenarlardaki açılar için, iki açının toplamı daima 180 derece olmaktadır yani bu durumu, a+d ve b+c toplamlarının sonucu 180 derece olacağı şeklinde yorumlayabiliriz.

Yamuk Şeklinin Özellikleri

Yamuğun, yanal kenarları üzerindeki açılar bütünlerdir. m(A) + m(D) = 180° , m(B) + m(C) = 180°

Yan kenarların orta noktalarını birleştiren doğru parçasına, orta taban denmektedir. Orta taban uzunluğu ise alt taban ve üst tabanın uzunluklarının toplamının yarısı sonucunu vermektedir.

Köşegen, bir geometrik şekil içerisindeki komşu olmayan iki köşeyi birbirine bağlayan doğru parçası anlamına gelmektedir. Yamukta ve ikizkenar yamuk hariç tutularak söylenebilir ki, yamukta köşegen uzunlukları birbirinden farklı olmaktadır. İkizkenar yamuğun ise iki köşegeni de aynı uzunluklara sahiptir ve bu sebeple de ikizkenar yamuğun köşegenlerinin yamuğu böldüğü dört parçadan ikisinin alanı birbirine eşit olma sonucu çıkmaktadır.

Alan, Yamukta alan bulabilmeniz için tabanların uzunluğuna ve yüksekliğine gerek duyarsınız. Taban olarak adlandırılan kenarlar yamuğun paralel kenarları olmaktayken, yükseklik ise bu iki kenar arasındaki en kısa uzaklık anlamına gelmektedir.

Yamuğun alanıK” harfi ile gösterilmektedir. a ve b kenarlarının toplamının ikiye bölümünü yükseklik ile çarptığınızda yamuğun alanını hesaplamış olursunuz. Formülü:

Medyan özelliği, bir yamuğu, paralel kenarlarına eşit uzaklıkta ve aynı zamanda bunlara paralel bir doğru parçasıyla böldüğümüz vakitte, bu doğru parçasının uzunluğu iki paralel kenarın uzunlukları ortalamasına eşit sonucu çıkmaktadır. Bu da medyan özelliği anlamına gelmektedir.

Orta taban, yamuğun iki kenarının orta noktasını birleştirmekte olan doğru parçası olarak adlandırılır ve “m” harfi ile gösterilmektedir. a ve ‘b kenarlarının uzunluk ortalamaları alınarak hesaplanır. Formülü:

Yükseklik, yamuğun tabanlarını dik olarak kesmekte olan doğru parçasıdır ve “h” harfi ile gösterilmektedir. abc ve d kenarlarının bazı işlemlerden geçirilmesi ile hesaplanır. Formülü:

Bu yazımızda sizlere yamuk şeklinin alanı, yamuğun çevresi, medyan özelliği, orta taban ve yükseklik gibi özellikleri hakkında bilgilendirdik. İyi çalışmalar ve iyi dersler dileriz.

Daha fazlası için InFreza‘yı takipte kalın!

Hakan ASLAN

Doğuş Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü okumakta olan genç bir mühendis adayı olmakla birlikte dünyayı anlamlandırma çabası içinde olup araştırma hevesini yitirmeyen bir bireyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu