Yapay Zeka

Chappie: Robot Bir İnsanın Doğuşu

“Elysium ve Bölge 9” filmleriyle tanınan yönetmen Neill Blomkamp’in bilim kurgu çalışmalarından biri olan “Chappie” robotik bir polis gücü tarafından korunan bir dünyayı konu almaktadır. Ancak Chappie filminin ana fikri olan “Yapay zeka toplumu ve insanlığı nasıl etkiler?” sorusunun cevabını anlatmaktadır.

Mekanik robotlardan oluşan polis ordusu, devletin baskıcı tutumu ile sistemin yegane koruyucuları haline gelmiştir. Suçlular ise bu sistemde robotlara karşı koymak için çalışmalar başlatmıştır. Bu çalışmalar zamanla eylemler haline dönüşüyor. Bu robot polislerden birisi, bir çete tarafından yaralanır ve tekrar onarılması için fabrikaya götürülür. Bu sırada Deon adındaki yazılımcı ise düşünüp hissedebilen, öğrenebilen ve bilince sahip kendini geliştirebilen bir yapay zeka programlamaya çalışıyor. Günlerce süren uğraşın üstüne Deon bu yazılımı başarıyla çalıştırıyor fakat denemesi için bir robota ihtiyacı olduğunu fabrikaya bildirmesine rağmen, kurucu ticari odaklı olduğundan projeyi denemesine izin vermiyor. Bu sırada Deon tarafından yaralı robot tamir edilip yeniden programlanır. Deon ise uzun zamanlı bir uğraş sonucu ilk kez düşünen ve hisseden bir robot yapmayı başarır. Chappie adını alan bu robot kısa süre içerisinde düzene ve insanlığa karşı bir tehdit olarak algılanacaktır.

Bilim kurgu ve komedi türlerini harmanlayan filmin yönetmen koltuğunda, ‘District 9’ adlı düşük bütçeli yapıtıyla bilimkurgu türüne bambaşka bir boyut kazandırdıktan sonra ‘Elysium’ filmiyle kendi bilimkurgu dilini oluşturan Neill Blomkamp oturuyor.

Chappie filmi aslında yapay zekanın gelebileceği son adım olan bilinç kısmının tamamlandığı zamanı bize gösteriyor. Bir yazılım mühendisinin duygu ve bilinç mantığını bir yapay zeka sistemine tanımlayabildiği zamanı ve bu sürecin gelişimini ve birebir tehlikeli bütün anlarını bize yansıtıyor. Ayrıca Deon’un geliştirdiği yapay zekanın ne kadar gerçekçi olduğuna ve de duygusal olarak bağlandığına da odaklanmamak elde değil. Ayırt edemediğimiz sürece aslında yapay zekanın hiçbir farkı yok. Filmin sonundaki Deon’un bir robot vücuduna geçmesiyle birlikte aslında en önemli gerçeğin farkına varıyoruz.

Bilinç ve duygular yapay zekaya aktarıldığı zaman insandan hiçbir farkları kalmıyor. Ya da başka bir deyişle bizim robotlardan hiçbir farkımız kalmıyor.

Ve son olarak Westworld dizisinden bir diyalog ile yazıyı sonlandıralım.

– Sen gerçek misin?

– Ayırt edemiyorsan önemi var mı?

westworld
Are You Real? If you can not tell does it matter?

Benzer yazılarımıza Yapay Zeka kategorisinden ulaşabilirsiniz.

Anıl ALAN

Merhaba! Ben Anıl, şu anda Amerika bazlı bir şirkette Software Developer olarak çalışıyorum. InFreza'nın kurucu ortağıyım.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Yapay Zekanın Gelişmesiyle Bunlar Da Gerçekleşecek. Asıl soru biz GÖREBİLECEK MİYİZ??

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu