Matematik

Hayatın Merkezindeki Olasılık Nedir?

Hayatın Merkezindeki Olasılık.

Evet tam da bundan bahsediyorum işte milyonlarca web sitesinin ve yazının olduğu internet gibi bir ortamda bu yazıyı okumanız tabii ki. Hayatımızın her anı olasılıklardan oluşmaktadır peki bu olasılık dediğimiz şey nedir hiç düşündünüz mü?

Olasılık en basit sözlük anlamıyla Olasılık ya da ihtimaliye, bir şeyin olmasının veya olmamasının matematiksel değeri veya olabilirlik yüzdesi, değeridir. Peki ya hayatımızın merkezinde olan olasılık hesaplarını hiç düşündünüz mü doğumumuzdan ölümümüze kadar geçen bu sürede nerede doğacağımız ailemizin kimler olacağı veya nerede öleceğimiz gibi elimizde olmayan olayların olasılığı ile birlikte nerede okuyacağımız gibi kendi seçimlerimizin olasılığı da hayatımızda önemli bir yer kaplamaktadır peki sizin bu olasılıkları hesaplamanızın ihtimali hayatımız boyunca o kadar çok olasılık hesabı ile yaşıyoruz ama bunun farkında olmadan yaşamımız ne kadar kötü biz olasılığı hep matematikte birkaç işlemden ibaret olarak görmekteyiz fakat hiç hayatımızda ne kadar önemli bir yeri olduğunu bilmiyoruz değil mi? Hadi gelin basit bir zar olasılığı yapalım;

2 Zar atıldığında toplamlarının 6 dan küçük olma olasılığı;

6^2= 36 – > İhtimal Var.

(1,1) (1,4) (2,3) (4,1) (1,2) (2,1) (3,1) (1,3) (2,2) (3,2)

Sonuç= 10/36 ihtimal.

Bu basit olasılık hesabında bile ne kadar çok ihtimal var değil mi peki bunu tüm yaşamımız olarak düşünürsek ne kadar olasılıkla iç içe olduğunu düşünebiliyor musunuz?

Olasılık
Olasılık

 

“Olasılıklar olmadan bi hayat olabilir mi?”

Sorusuna gelecek olursak bence imkansız bakın bunu söylerken bile olma ihtimalinin sıfır olduğundan bahsettim değil mi yani olasılıklar tam hayatımızın merkezinde bulunmuş bulunuyor ve bulunacak. Olasılıklar hep iyi sonuçlar doğuruyor demiyorum elbette fakat bu olasılıkların sonuçları sizin elinizde.

Ne demiş Adam Fawer Olasılıksız kitabında “Her seçimin olumsuz sonuçları olabilirdi. Asıl yapılması gereken, riski değerlendirmek ve en aza indirgemekti. Hiçbir zaman risk faktörü yok edilemez, tamamen yok edilemez. Böyle bir şey asla hesaplanamazdı. İşte hayatın en güzel tarafı da buydu; her şey olabilirdi. Her ne kadar olasılıksız olursa olsun olabilirdi. Olasılık dışı olan bir olay mutlaka olurdu.

İşte bu sözünde anlattığı gibi hayat ne kadar olasılıksız durursa dursun her zaman her bir seçimin bir olayı gerçekleştirme ihtimali bulunurdu.

Not: Bu yazı da Adam Fawer’in olasılıksız kitabından esinlenmiştir.

Berkay Babataş

Bilgisayar ve yazılım alanında kariyerimi yürütmekte olup InFreza.com’un Kurucusu ve geliştiricisiyim. Bununla birlikte teknoloji, sanat, bilim üzerine projeler üretmekte ve günümüz dünyasına katkıda bulunmak adına çalışmaktayım. Disiplinler arası sentezler üretip özgün tasarım ve fikirler oluşturmak, girişimcilik ve takım çalışmasında beceri; sahip olduğum spesifik özelliklerdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu