Bu içeriğimizde sizleri Hipotenüs nedir ve Hipotenüs Formülü hakkında bilgilendirme amacıyla araştırdık, keyifli okumalar dileriz.
Matematikteki tüm ilgiyi üstünde toplayan teoremlerden birisi olan Pisagor teoremine göre (Ayrıntılarını öğrenmek için Pisagor teoremini kapsamlı bir şekilde açıkladığımız içeriğimize göz atabilirsiniz), bir dik üçgenin iki dik kenarının uzunluklarının kareleri toplamı, hipotenüs olarak adlandırılmakta olan üçüncü bir kenar uzunluğunun karesine eşit olmaktadır. Pisagor teoremine göre ifade edilen bu durum içerisinde iki kenarın kare toplamı uzun kenarın karesine yani hipotenüse eşittir. Hipotenüsten ise bu noktada bahsedeceğiz.
Hipotenüs Nedir ?
Hipotenüs yani uzun kenar, üçgen içerisindeki doksan derecelik açının karşısında yer alan kenara verilen isimdir.
Açıları otuz, altmış ve doksan derece olarak yer alan bir dik üçgen içerisinde otuz dereceli açının karşısındaki kenar, uzunluk olarak hipotenüsün yarısına denk gelmektedir. Buna ek olarak ise altmış derecelik açının karşısındaki kenar ise onun kök üç katına eşit gelmektedir.
Açıları kırk beş, kırk beş ve doksan derece olarak yer alan bir ikizkenar dik üçgeninde kırk beş derecelik açıların karşısında bulunan kenarlar eşit ve hipotenüs de bu kenarların kök iki katına denk gelmektedir.
Hipotenüs İsmi Nereden Gelmektedir ?
Milattan önce iki binli yıllarda Mısırlılar üçgen ve piramitler üzerine bazı geometrik düşüncelere ve hesaplamalara sahiptiler ama bunlar daha çok pratik çözümlü bilgi kaynaklarıydı. İp germe gibi kullanılan yöntemler piramit ve benzeri yapıların inşaat süreçlerinde dik üçgenler elde etmek için kullanılmaktaydı.
Hipotenüs sözcüğü Yunanca hupoteinousa yani “altında yatan”, “(tarafın) altına uzanan” anlamına gelmektedir.
Bu noktada artık itiraf etmeliyiz ki Pisagor’un eşinin Hipotenüs olduğu ve bu sebeple de Pisagor Teoreminde yer alan hipotenüs kavramının eşinin isminden geldiği bulgusu pek de doğruyu yansıtmıyor ve hatta aksini ispatlayan bulgular da bulunmakta.
Pisagor’un hayatını konu edinen kaynakların hiçbirinde Pisagor’un eşinin isminin Hipotenüs olduğu bilgisi geçmemektedir ve buna ek olarak da Pisagor’un eşinin ismi Theano olarak aktarılmakta.
Hiçbir kaynakta Pisagor’un eşinin adının Hipotenüs olduğu belirtilmiyor. Bazı kaynaklarda Pisagor’un eşinin adı Theano olarak aktarılıyor. Theano’nun ise Pisagor’un öğrencilerinden birisi olduğu iddiası da bazı tarih kitaplarında yer almaktadır fakat hiçbir kaynakta Hipotenüs isminin bir kadına ait olduğu ve onun da Pisagor’un eşi olduğu ile ilgili bir bilgi yer almamaktadır.