Nanometre Nedir ? nm Nedir ? | 1 Nanometre Kaç Metredir ?
bu içeriğimizde sizlere nanometre nedir ? nm nedir ? ve 1 nanometre kaç metre ? gibi sorulara yanıt vermiş olacağız.
Metrenin milyarda biri boyutunda olan nanometre gözle görülemeyecek ölçekte olan maddeleri ölçmek amacıyla kullanılmaktadır. Bu noktada size daha iyi anlamanız için bir örnek verebiliriz, vücudumuzda bulunan hücrelerin zarını ele alalım, bu hücrelerin zarı yaklaşık on iki nanometre boyutunda bulunmaktadır. Bu örnekten biraz daha bağımsız bir çalışma alanı olsa da nanometre daha çok bilgisayar ve teknolojik parçaların üretim tekniklerinde kullanılmaktadır. Yeni nesil işlemci parçalarında üç ila yirmi nanometrik boyutlarda teknolojik parçalar kullanılmaktadır.
Nanometre ölçeğine gelindiğinde durum bilimsel ifadelerle açıklanmaktadır zira nanometre bir metrenin milyarda biri boyutundadır. Boyutun bu denli küçülmesi ile artık atomik boyutlar söz konusu olmakta ve bu noktada da kuantum bilimi devreye girmektedir. Nanometrik boyutlar mikroskop ile görülmemekte bunun sebebi olarak da görünür ışığın dalga boyunun 450 ila 700 nanometre boyları arasında kalıyor olması.
Bu noktada bir değinmemiz gereken konu da işlemcilerde nanometre teknolojisinin ne olduğudur.
Bilgisayar ve teknoloji işlemcilerinde nanometre teknolojisinin kullanılma sebebi olarak transistörler gelmektedir. Transistörler arasındaki mesafenin ifade edilmesi durumudur nanometre teknolojisi. Standart bir durumdaki işlemci içerisinde milyonlarca sayıya ulaşabilecek derecede transistör bulundurabilmektedir ve belirli bir sıraya göre dizilmekte olan bu transistörler de performansı doğrudan etkilemekte olduğundan dolayı daha teknik bir inceleme yapacak olursak, bu parçaların ne sık aralıklar içerisinde işlemcide yer aldığının belirtilmesi gerekmektedir. nedenden ötürü de işlemcilerde nanometre değerleri ve birbirleri arasındaki mesafe boyutlarının ne derece olduğu detaylı olarak aktarılmakta ve ifade edilmektedir. Örnek verecek olursak bir işlemcide on nanometre olarak belirtilmiş bir değer, transistörler arasındaki mesafe değerinin de on nanometre olduğunu belirtmektedir.
Peki işlemcilerde yer alması gereken ideal nanometre değeri ne olmalıdır ?
İşlemcilerde düşük değerdeki nanometre boyutları her zaman daha ideal olarak kabul edilmektedir çünkü nanometre boyutunun azalması transistörler arasındaki değerin de az olması anlamında gelmektedir ve bu da işlemcinin daha az güç tüketeceği özelliğini göstermektedir. Bu noktada ele alınması gereken durum da, daha az güç tüketilince daha az ısı yayılacak ve performans daha yüksek bir noktada olacaktır. Buna ek olarak düşük nanometre değerlerinin oluşturulması aynı zamanda işlemci içerisine daha fazla transistörün yerleştirilebileceği anlamına gelmektedir. Bütün bu durumlar ele alındığında işlemcilerde nanometre değerinin ne derece önemli olduğunu görebilmekteyiz. Teknoloji sektöründe çoğunlukla yedi nanometre ila on dört nanometre arasında yer almakta olan işlemciler daha fazla revaçtadır. Günümüz teknolojisi hızla ilerlemekte ve gelişmekteyken daha düşük nanometre değerlerine her geçen vakit daha fazla yaklaşmaktayız.
Bu noktada IBM’in 2021 yılında paylaştığı iki nanometrik boyutta transistörün videosunu da buradan tıklayıp izleyebilirsiniz. Yakın gelecekte belki de nanometrik boyutları dahi konuşmayacağımız küçüklükte işlemciler günlük hayatımızın bir parçası olacaktır, kim bilebilir.