Genel

IP TV Nedir ? IP TV İzlemek Yasal Mı?

Bu yazımızda IP TV Nedir? IP TV Kullanmak Yasal Mıdır? ve IP TV Çeşitleri Nelerdir? gibi sorulara yanıt vereceğiz.

IP TV, açılımı itibariyle “İnternet Protokolü Televizyonu” yani bir diğer deyişle televizyon programcılığının internet protokolü kullanılarak iletilmesi üzerine kurulmuştur. IP TV’yi; şifreli veya şifresiz kanalların, IP paketlerine dönüştürülerek internet erişim teknolojileri üzerinden kullanıcıya yayınlanması şeklinde de açıklayabilmekteyiz. Bu noktada IP TV, film ve dizileri uydu antenleri aracılığıyla iletmek yerine mevcut internet bağlantınız üzerinden göndermektedir.

İlk yayınını bir ABD kanalı olan ABC’nin “Word News Now” programı olan IP TV, Amerika ve Avrupa ülkeleri genelinde 2000’lerin başında kullanılmaya başlanmıştır. IP TV ülkemize ilk kez 2008 yılında gelmiş ve 2 yıllık bir geliştirme sürecinin ardından ise Tivibu adı ile kullanıcıların kullanımına sunulmuştur.

IP TV, internet üzerinden veri aktarmaya dayalı bir yayın aracıdır. Ülkemizde de Tivibu, Turkcell TV+ gibi yasal yayın platformları, video ve ses verisini internet üzerinden temin etmektedir.,

Grand View Research’ün araştırmalarına göre, IP TV marketinin 2025 yılında market değeri 117 milyar dolar olacağı söyleniyor.

IP TV Nedir ? IP TV İzlemek Yasal Mı?

IP TV Kullanmak Yasal Mıdır?

IP TV kullanmak bir suç teşkil etmiyor fakat IP TV kullanarak yasal olmayan yayın yapmak veya bu yayınları izlemek bir suç teşkil etmektedir. Bu noktada bilinmeli ki, IP TV’den yayıncının rızası ile herkese açık şifresiz kanalları izliyorsanız bu bir suç teşkil etmez.

Ülkemizde Türk Telekom hizmetindeki Tivibu ve Turkcell hizmetindeki Turkcell TV+ yerel ve yasal olan IP TV’lere örnektir. Bunların haricinde Amazon Prime Video, Disney+, Netflix gibi çevrimiçi yayın platformları da IP TV’lere birer örnek olarak gösterilebilmektedir.

Bir tüketici olarak illegal IP TV yayını izlemenin nasıl sonuçlara yol açabileceğini birlikte inceleyelim. Eğer ki yasal yollardan bir IP TV izleyicisiyseniz eğer herhangi bir ceza uygulaması olmaz. Ancak yasal olmayan yollardan izliyorsanız eğer bu noktada bir suç teşkil eden durum ortaya çıkmaktadır.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na göre karşılıksız yararlanma suçu olarak tanımlanan bu eylem ise şöyle açıklanıyor:

 “Telefon hatları ile frekanslarından veya elektromanyetik dalgalarla yapılan şifreli veya şifresiz yayınlardan sahibinin veya zilyedinin rızası olmadan yararlanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.”

IP TV Nedir ? IP TV İzlemek Yasal Mı?


Her ne kadar çevrimiçi yayın platformları Türkiye pazarında fiyatlarını fazlasıyla arttırmış olsa da, güvenliğiniz için yasal yolları tercih etmenizi öneririz.

Hakan ASLAN

Doğuş Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü okumakta olan genç bir mühendis adayı olmakla birlikte dünyayı anlamlandırma çabası içinde olup araştırma hevesini yitirmeyen bir bireyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu