GenelNedirSağlık

Migren Nedir ve Migren Evreleri Nelerdir?

Günlerce veya haftalarca geçmeyen göz açtırmayan baş ağrılarınız varsa migren hastalığına aday olabilirsiniz. Bu yazımızda migren nedir ve migren atağında bulunan dört evreyi işledik. Baş ağrısı ve migrene ne sebep olur, konuyla ilgili Ted-Ed’in hazırlamış olduğu youtube videosuna buradan ulaşabilirsiniz.

Migren Nedir?

Ense, şakak ve göz çevresinde yavaş yavaş başlayan sonrasında şiddetlenen halk arasında kuvvetli baş ağrısı olarak bilinen migren bireyin günlük rutin hayatını önemli ölçüde etkilemektedir. Migren atakları 20-30 yaş aralığında başlasa da migrenin ortaya çıkışı herhangi bir yaşta olabilir. Gebelilk ve menapoz durumunda migren biçimi farklıdır. Kadınlarda adet döneminin başında ya da sonunda görülebilir. Migren mide ve bağırsak sorunları, seratonin sendormu gibi istenmeyen durumları ortaya çıkarabilir.

Migren tanısı konulması için ağrıların sıklığı önem arz eder. Kronik migren tanısında 3 aylık periyot esas alınır. Bu periyotların her bir ayında 15 günden fazla süren ve sürdüğünde 4 saat olan ağrı beraberinde aylık periyotta her bir ay 8 gün sürmesi durumunda kronik migren tanısı -aksi bir durum yoksa- konur. Kronik migrenin yanı sıra aralıklı süregelen bir migren tablosu varsa bu episodik migren olarak isimlendirilir.

Tanı konduktan sonra birey ilaç tedavisine başlar. Bu tedavideki asıl amaç ataklar esnasında olan şiddetli ağrıları en aza indirgemek ve kontrol altına almaktır.

Migren Nedir ve Migren Evreleri Nelerdir?

Migren hastalığına sahip bireyler sese, ışığa ve diğer birçok faktöre duyarlı olabilir. Duyarlı olduğu faktörler ortamda var olduğunda kaçınılmaz migren atakları gelişebilir. Ataklar genç yaşta başlar, yaş ilerlediğinde de devam eder. Migren atakları ortalama olarak 4 saat ile 72 saat arasında değişkenlik gösterir. Süresi migrenin türüne göre farklılaşır. Ataklar hafta bazlı düşünülürse birkaç defa kendini tekrarlayabilir ve bu durumda her bir atağın şiddeti, süresi aynı olmayabilir. Bir migren atağında 4 evre bulunur, her evrenin migrenle kesişimi mümkün olmayabilir.

Migren Atağında Dört Evre

Prodrom, aura, baş ağrısı, postdrom olmak üzere 4 evre bulunur.

Evre 1: Prodrom (Atak Öncesi)

Migren ağrısı başlamadan önce vücut alarm verircesine ufak ufak belirtiler gösterir. Bu belirtiler kabızlık, boyun ağrısı, mide bulantısı gibi çeşitlendirilir. Belirtilerin baş gösterdiği evre prodrom evresi olarak adlandırılır.

Evre 2: Aura

Her 100 hasta bireyde 20’sinde aura dönemine rastlanır. Görsel, duyusal ve disfazik aura olmak üzere 3 tür yaygın aura vardır. Görsel aura görsel uyaranlarla, duyusal aura işitsel uyaranlarla ve disfazik aura ise konuşma bozukluklarıyla kendini gösterir. Beş dakika ve bir saat arasında süresi değişkenlik gösterebilir. Aura yaşanma zamanı bireyden bireye göre farklıdır.

Evre 3: Atak

Bahsettiğimiz üzere 4 saat ile 72 saat arası değişen süre aralığına sahiptir.

Evre 4: Postdrome (Atak Sonrası)

Birey ataktan sonra kendisini yorgun hisseder aynı zamanda uyaranlarla karşı toleransı zayıf olabilir.

Migren Nedir ve Migren Evreleri Nelerdir?


Bu içeriğimize ek olarak “Sağlık” kategorisindeki şu yazılarımızı da okuyabilirsiniz;

Eda Nur KOÇ

Doğuş Üniversitesi anestezi programından 2022 yılında mezun olduktan sonra aynı üniversitede elektronörofizyoloji bölümünde eğitimime devam ediyorum, bunun yanı sıra kendi alanlarımda etkin araştırmalar yapıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu