GenelNedirSağlık

Rinoplasti (Burun Estetiği) Nedir?

Yapılan cerrahi estetik ameliyatlarında rinoplasti yani burun estetiği önemli bir yere sahiptir. Doğuştan var olan ya da geçirilen travma sonucu tercih edilir. Burun istenilen ve en uygun olan forma cerrah tarafından dönüştürülür. Eğer siz de rinoplasti için hekime başvurmayı düşünüyorsanız, rinoplasti ameliyatının nasıl yapılır, rinoplasti kimlere yapılabilir ve rinoplastiden sonra burun ne kadar zaman sonra iyileşir gibi konular hakkında yazımızı okuyarak fikir sahibi olabilirsiniz. Buna ek olarak da buradan tıklayarak rinoplasti operasyonuna ilişkin animasyonu izleyebilirsiniz.

Rinoplasti (Burun Estetiği) Nedir?

Doğuştan ya da sonradan oluşan bir şekil bozukluğu nedeniyle yapılan cerrahi işlemdir. Şekil bozukluğunun yanı sıra nefes almada zorlanan bireylerin rahat nefes alması için de yapılabilir. Yapılan cerrahi girişimde önemli olan estetik değil kişinin estetikten sonra rahat nefes almasıdır. Estetik boyutu ikinci plandadır. Cinsiyet ayırt etmeksizin her bireyde uygulanır. Ameliyat sonrasında direkt istenen etkinin görülmesi burun büyüklüğü, burun içi dokular gibi birden fazla faktöre bağlı değişiklik gösterir. Ortalama 6- 12 aya kadar sonuç görülür.

Rinoplasti ameliyatları için kişide burun kıkırdağı gelişimi son derecede önem taşır. Kadın bireylerde 15 yaşına kadar bu gelişim olurken erkek bireyler için belirli bir yaş sınırı yoktur fakat daha geç geliştiğini söylemek mümkün.

Rinoplasti ameliyatı için preoperatif dönemde (ameliyat öncesi) hastanın cerrahi girişim kriterlerini taşıyıp taşıyamadığı belirlenir. Hemofili (kanın pıhtılaşmamasına bağlı olan genetik hastalık) hastalığına sahip bireyler rinoplasti için gereken kriterlere uyumlu değildir. Birey fiziksel gereklilikleri taşıyorsa son olarak kan, idrar gibi rutin tetikler yapılır.

Rinoplasti (Burun Estetiği) Nedir?

Sigara kullanımının azaltılması eğer mümkünse hiç tüketilmemesi iyileşme sürecinin sağlıklı bir şekilde geçmesini sağlar. Sigaranın en yoğun bileşeni olan nikotin burundaki dokulara oksijen gitmesini engeller, iyileşme süreci bu sayede beklenen süreden daha fazla uzamış olur.

Ameliyat genel anestezi altında yani tamamen bilinç kapalı ve derin uykuda sürer. Eğer kolay, uzun sürmeyen bölgesel bir işlem gerçekleşecekse bu durumda lokal anestezi yapılabilir.

Postoperatif dönemde (ameliyat sonrası) kanama, şişlik, morluk oluşumu aksi bir durum olmadığı müddetçe normaldir. Bunların azaltılması için jel buzlar uygulanabilir. Baş sürekli hareket ettirilmemeli ve sıcak yiyecek, içeceklerden uzak durulmalıdır. Olası ağrılarda ağrı kesici ilaçlar hekim gözetiminde kullanılabilir. Belirli bir süreye kadar yorucu aktivitelerden, gözlük kullanımından, sert diş fırçalamasından ve buruna zarar verici durumlardan kaçınılmalıdır. İyileşme döneminde olan enfeksiyon ve burunda beklenmeyen şişlik, morluk durumlarında burunun tamamen iyileşmesi beklemeden hekime başvurulmalı ve tedavi başlamalıdır.

Rinoplasti (Burun Estetiği) Nedir?


Bu içeriğimize ek olarak “Sağlık” kategorisindeki şu yazılarımızı da okuyabilirsiniz;

Eda Nur KOÇ

Doğuş Üniversitesi anestezi programından 2022 yılında mezun olduktan sonra aynı üniversitede elektronörofizyoloji bölümünde eğitimime devam ediyorum, bunun yanı sıra kendi alanlarımda etkin araştırmalar yapıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu