Metaverse Ve NFT Nedir ?
Metaverse, NFT nedir ve onlara dair birçok bilgiyi de günümüzün yeni iş alanlarını anlayabilmeniz adına, sizler için araştırdık.
Metaverse Kavramı
Sürekli gelişen teknoloji ve sosyal iletişim şeklinin yeni bir kavramı olan Metaverse, internetin geleceğidir. Sanallaşan dünyalarımıza uyum sağlama noktasında büyük şirketler şimdiden hayret verici adımlar attı bile. Metaverse dünyası için gerçek tasarımcı ve mimarlarla çalışıyorlar, mühendisler ve sosyal bilimcilerle farklı projelere imza atıyorlar; hepsi de Metaverse’ün içerisinde bir yer elde etmek ve yeni bir ekonomi modeli geliştirmek için.
Teknoloji ve Sosyal Ağ Üzerine Yeni Bir Dünya
Mark Zuckerberg 2021 yılının başında şu sözleri söylemişti; “Her gün Metaverse içindeyseniz, dijital giysilere, dijital araçlara ve farklı deneyimlere ihtiyacınız olacak. amacımız, Metaverse’in bir milyar insana ve yüzlerce kişiye ulaşmasına yardımcı olmaktır. bu on yılda milyarlarca dolarlık dijital ticaret.”
Sanal kıyafetlerden milyarlarca dolar kazanma fikri emsalsiz değil. Örneğin Epic Games, sanal jetonlar için oyunculara karakter “kaplamaları” satarak kısmen para kazanan, oynaması ücretsiz bir oyun olan Fortnite’tan yıllık 9 milyar dolardan fazla gelir elde etti.
Metaverse bundan daha fazlası; kullanıcıların mal yaratabileceği, satın alabileceği ve satabileceği dijital bir ekonomiye de dönüşüyor. Meta veri deposunda daha idealist vizyonlarında, birlikte çalışabilir, giysi veya araba gibi sanal öğeleri bir platformdan diğerine taşımanıza izin verir.
Fortnite’ın “Metaverse” olduğunu söylemek biraz Google’ın “İnternet” olduğunu söylemek gibi olabilir. Teorik olarak, Fortnite’ta sosyalleşmek, bir şeyler satın almak, öğrenmek ve oyun oynamak için büyük miktarda zaman harcayabilseniz bile, bu mutlaka Metaverse’nin tüm içeriğini kapsadığı anlamına gelmez.
Bir nevi Metaverse diyebileceğimiz bu fikre hangi şirketlerin yatırım yaptığını biliyoruz, ancak bunun ne olduğunu hala bilmiyoruz. Meta, tüm arkadaşlarınızı takılmaya davet edebileceğiniz sahte evler içereceğini düşünüyor.
Microsoft, yeni işe alımları eğitmek veya uzaktaki iş arkadaşlarınızla sohbet etmek için sanal toplantı odalarını içerebileceğini düşünüyor. Meta veri deposuyla birlikte, yüzlerce insanı tek bir sunucu örneğinde barındırabilme gibi bazı yeni yapı taşları mevcuttur (ideal olarak, bir meta veri deposunun gelecekteki sürümleri binlerce hatta milyonlarca insanı aynı anda idare edebilecektir), veya bir kişinin nereye baktığını veya ellerinin nerede olduğunu ayırt edebilen hareket izleme araçları. bu yeni teknolojiler çok heyecan verici olabilir ve fütürist hissettirebilir. Hatta herhangi bir gerçek “metaverse”, zoom çağrılarındaki bazı harika vr oyunlarından ve dijital avatarlardan biraz daha fazlası olabilir, ancak çoğunlukla sadece hala internet olarak düşündüğümüz bir şey olabilir.
NFT*
*Non-fungible token | takas edilemez token
Dijital bir öğenin sahipliğinin kanıtı olarak sunulan Token’lar için piyasaya milyarlarca dolar akıtıldı. Bazıları için, bu takas edilemez jetonlar en yeni koleksiyon hobisi, diğerleri için güçlü bir yatırım aracı ve dahası, internetin geleceği.
‘Non-fungible token’ yani takas edilemez token’lar, Dijital bir varlığın orijinalliğini onaylar ve mülkiyetini tanımlar; bir esere dijital imzanızı atmak gibi.
NFT’ler kriptografik işlemlerden geçtiği için kopyalanamaz veya başka bir NFT ile değiştirilemez.
Bu eşsiz kayıt blokzincirindeki (blockchain) bir dijital defterde tutulur ve koda sahip olan herkes erişebilir. NFT bir tablo da olabilir; video, fotoğraf, şarkı veya herhangi bir internet ürünü. Gerçek hayatta bir meta gibi alınıp satılabilir. Değeri, benzersiz oluşundan gelir.
NFT üretme sürecine ‘mint’ ya da ‘minting’ denir. Üretim blokzinciri ağlarında (Ethereum, Binance vb.) gerçekleşir. Bir NFT yaratmak için öncelikle NFT uyumlu bir dijital cüzdan gerekir. Daha sonra platform seçilir. NFT’nin hangi online pazar yerinde (OpenSea, SuperRare vb.) alıcıya çıkaracağına karar vermek önemlidir.
Her pazar yeri ve dijital cüzdan farklı imkânlar sunar. Son aşamada NFT olması istenen eserler, açıklamaları ve telif bilgisiyle birlikte platforma yüklenir. Gerektiğinde üzerlerinde düzenleme yapılır. Bu bir anlamda blokzincirde depolanacak akıllı bir sözleşme oluşturmak anlamına gelir.
The Merge | $91.8 milyon
Birden fazla sahibi olan en pahalı NFT’dir. Aralık 2021’de yaklaşık 30.000 koleksiyoncu tarafından Nifty Gateway platformunda satıldı.
REDDIT VE R/PLACE ETKİNLİĞİ
Milyonlarca Kişinin Tasarladığı Eser
Reddit’in ilk olarak 2017’de yaptığı r/place etkinliği tam olarak 5 yıl sonra 2022 yılı, 1 Nisan’da tekrar yapıldı ve ilkine oranla bu kez, dünyanın her yerinden milyonlarca katılımcı buldu. Her kullanıcının 5 dakika arayla bir piksellik alan boyayabildiği etkinlikte 1 Nisan tarihinde başladı ve 4 günlük bir sürenin ardından da son buldu. Etkinlik sonunda ortaya çıkan tablo ise NFT olarak satışa sunuldu.