BilimGenelSağlık

Unutkanlık Hastalığı | Alzheimer Nedir?

Dünya Alzheimer Derneği’nin yayınladığı belirtileri göz önünde bulundurarak alzheimer hastalığı nedir, belirtileri nelerdir gibi konuları derledik. Aile fertlerinizden birinde yakın geçmişteki bir olayı inkar etmekle başlayan saldırgan davranışlar veya rutin devamlılığı olan işlerde zorluk yaşadığını fark ediyorsanız nöroloji uzmanına başvurmanızı öneririz.

Alzheimer Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Halk arasında unutkanlık hastalığı olarak bilinen alzheimer bir demans türüdür. Beyinde bellek merkezi olarak bilinen hipokampüs bölgesinde beta amiloid plakların birikmesi sonucu oluşur. Bu plaklar hücreler arasında bağlantının olduğu alanlarda birikir ve hücrelerin birbiriyle olan iletişimi sekteye uğrar, akabinde dokular küçülür. Bu görülen hasar beraberinde unutkanlığı getirir. Belirtiler yaş ilerledikçe ortaya çıkar. Hastalığın görülme sıklığı son yıllarda yaşlı nüfusun artmasıyla beraber artış göstermiştir. Yavaş ilerleyen sinsi bir hastalıktır. Hastalığın ağırlaştığı evre kendini çok geç gösterebilir. Ortaya çıkan erken belirtiler bireyin yakın geçmişini unutmasıyla başlar ve bu durumu bireyde bilinç karmaşası, adaptasyonun azalması, çevreyi tanıyamama ve kaybolma, halüsinasyonlar izler. İlk evrede çıkan bu belirtiler kişiyi sosyal yaşantıdan alıkoyar ve zamanla rutin işleri yapamaz hale getirir. Birey kendisine bakan bir yardımcıya ihtiyaç duyar.

Uzun süre yapılan araştırmalarda elde edilen verilere göre 65 yaş üstü bireylerde, cinsiyet bazlı erkeklerde daha sık görüldüğü saptanmıştır. Aile fertlerinde görülmesi alzheimer riskini arttırır.

Unutkanlık Hastalığı | Alzheimer Nedir?

Bazı hastalıkların sebebi saptanamaz. Alzheimer bu hastalıklardan biridir. Birkaç tanı testinin bir araya getirilmesiyle ve belirtiler ışığında tanı konur. Bu tanılardan en kıymetlisi amiloid- PET testidir ve erken teşhis için önemlidir. Sebebi saptanamadığından hastalıktan korunma yolları hakkında net bir veri yoktur. Bilindiği üzere tansiyon, diyabet, kolesterol yaş arttıkça ortaya çıkma sıklığı fazla hastalıklar olduğundan dengede tutulması korunma yolları olarak tercih edilebilir. Kısacası yaşam kalitesinin artması önleyici olabilir ama belirttiğimiz gibi kesin korunma yolu yoktur. Kesin tedavi için bilim insanları günümüzde de aktif olarak araştırmalara devam ediyor. Tedavi aşamasında uygulanan ilaç tedavisiyle beraber müzik, fizyoterapi, ergoterapi gibi ilave tedaviler uygulanabilir.

2011 yılında güncelenen bilgilere göre hastalıkta klinik öncesi evreden başlayarak aşamalı artışın olduğu 7 evre bulunmaktadır. 2. ve 3. evreler hafif algılayamama ve idrak edememe evresini oluşturur. 7. evre en son evredir ve birey yatağa bağımlı hale gelir. Her evrenin kendine özgü belirtileri bulunmaktadır, katlanarak devam eder. Erken tanı hastalığın evreleri arasında geçişi yavaşlatır ve bu sayede belirtilerin hastada yarattığı etkiler büyük ölçüde azaltılabilir.

Unutkanlık Hastalığı | Alzheimer Nedir?


Bu içeriğimize ek olarak “Sağlık” kategorisindeki şu yazılarımızı da okuyabilirsiniz;

Eda Nur KOÇ

Doğuş Üniversitesi anestezi programından 2022 yılında mezun olduktan sonra aynı üniversitede elektronörofizyoloji bölümünde eğitimime devam ediyorum, bunun yanı sıra kendi alanlarımda etkin araştırmalar yapıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu