Lens Nedir | Lens Nasıl Takılır ?
Kontakt Lens kullanan birisi olarak bu yazımızda, lens takmanın avantajları ve dezavantajları konusunda konuşmanın yanısıra lens nedir ve nasıl takılmalı ? Bunlara da değineceğiz. Konunun uzmanı olmadığımızı belirtmek isteriz ve acil durumlarda konunun uzmanı bir doktora danışmanızı öneririz.
Lens Nedir ? Tarihçesi
Gözün ışığı kırma kusurlarını düzeltmek için gözlüğe alternatif olarak düşünülmüş ve kornea’nın ön yüzeyine takılan merceklerdir. Optik amaçlı olarak da kullanılmakla birlikte kozmetik ve tedavi amacıyla da kullanılır.
Kontakt Lens düşüncesini ilk olarak 1508’de Leonardo Da Vinci düşünmüştü.
Da Vinci’den sonraki ilk adım ise ancak 1823’te Britanyalı Astronom Sir John Herschel tarafından atılmış ve lens konsept edilmişti. 1887’de lens ilk olarak camdan üretilmiş ve gözün ön kısmının tamamını çevreler şekilde tasarlanmış.
1939’da lens plastikten üretilirken 1948’de de yalnızca kornea’yı çevreler duruma getirilmiş.
1954’te lenslerin nasıl takıldığını gösteren Wellcome Library isimli YouTube kanalı 1954’te lenslerin nasıl takıldığına dair video yayımlamış, lensler için o zamanlar ne kadar çok zorlayıcı unsurlar olabileceğini görebilirsiniz. Contact lens (1954) buradan izleyebilirsiniz.
Süreç gelişerek devam etmiş ve 2002’de Silikon hidrojen kontakt lensler ilk olarak satışa sunulmuş. Böylelikle günümüz lensleri ortaya çıkmış.
Adımlarla Lens Nasıl Takılır
- Adım: Gözlerinize ve kontakt lenslerinize dokunmadan önce ellerinizi sabunla birlikte sterilize edin, iyice durulayın ve temiz bir havluyla kurulayın.
Ellerinizin üstünde lenslerinize yapışarak gözünüze temas edebilecek toz parçacıkları olmadığından emin olun, böylelikle gözünüzü acıtabilecek veya rahatsız edebilecek bir durum oluşmasın.
- Adım: Kontakt lensinizi sakince avuç içinize alın ve takmadan önce herhangi bir zarar görmüş olup olmadığını kontrol edin.
İki göz numaranız birbirinden farklıysa bu durumda, her sefer için aynı gözden başlayarak lenslerinizi takın.
- Adım: Kontakt lensinizin tersyüz veya katlanmış olmadığından emin olun.
Lensinizi işaret parmağınızın üzerine alın ve lensin kenar kısımlarında herhangi bir bükülme yok ise rahatça takabileceğinizden emin olabilirsiniz.
- Adım : Lensinizi gözünüze yerleştirin.
Göz kırpmanızı ve lensi düşürmenizi önlemek için diğer elinizin iki parmağıyla gözünüzü açık tutun. Yana bakın ve kontak lensi gözünüzün beyazına yerleştirdikten sonra etrafa bakının ve gözünüzü kapatıp açın. Eveett!! Artık başardığınıza göre bunu bir alışkanlık haline getirebilirsiniz.
KONTAKT LENS (KL) ÇEŞİTLERİ:
Gaz geçirgen yarı sert KL: Miyop, Hipermetrop ve Astigmatlarda kullanılır ve ömürleri yaklaşık 3 ila 4 yıl arasındadır.
Yumuşak KL: Miyop ve Hipermetroplarda kullanılır. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık diye türlere ayrılır. Aylık ve yıllık türlerinde renkli formları da vardır.
Bifocal KL: 45 yaş sonrası başlayan yakın görme bozukluğu (prespiyopi) olan hastalarda hem uzak hem yakın görmeyi sağlayan yumuşak lenslerdir. Yıllık ve aylık formları bulunur.
Toric KL: Astigmatlı gözlerde kullanılan yumuşak lenslerdir. Yıllık, aylık ve renkli formları vardır.
Daha Fazla İlginç İçerikler İçin Nedir Kategorimizi Ziyaret Edebilirsiniz.