BilimGenelSağlık

Vertigo Nedir? | Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Baş dönmesinin akabinde dengenizi kaybettiğiniz oldu mu hiç? Eğer dengenizi kaybediyorsanız ve bunun yanında baş ağrısı, çift görme, konuşurken zorlanma gibi şikayetleriniz varsa vertigo hastalığınız olabilir. Vertigo oluşumunda etken olan sebep anlaşıldığında ona yönelik tedavi uygulanması mümkün. Bu yazımızda vertigo nedir, vertigo nasıl anlaşılır, vertigonun belirtileri ve altta yatan hastalıklar nelerdir gibi konuları derledik. Verdiğimiz bilgiler doğrultusunda eğer hala vertigo olduğunuzu düşünüyorsanız kulak burun boğaz hekimine başvurmanızı öneririz.

Vertigo Nedir?

Şiddetli baş dönmeleriyle başlayan ve buna kulak ağrısı, mide bulantısı, denge kurmada güçlük, ileri evrelerde ise bayılma ataklarıyla beraber bilinç bozukluğunun eşlik etmesiyle birlikte ortaya çıktığı klinik tablo vertigo olarak isimlendirilir. Bunlarla beraber eğer birey depresyon, kaygı bozukluğuna sahipse vertigo olma riskini arttırır. Baş dönmesi bu hastalıkta önem arz eder fakat her baş dönmesi vertigo değildir. Ayırt edilmesi amacıyla kulak ve beyini esas alan çeşitli testler yapılır. Hastalığın ortaya çıkışında virüslerin neden olduğu grip, kabakulak, hepatit gibi hastalıklar rol oynar. Vertigo hastalığına sahip olduğunu düşünen birey ayakta kendi etrafında iki üç dakika kadar dönüp sabit durduğunda eğer hala etrafında bulunan nesneler hareket halindeyse bu düşüncesini doğrular.

Vertigo hastalığı olan bireyler ani hareketlerden kaçınmalı, düzenli egzersiz yapmalı, beslenmesine özen göstermeli ve yeterince uyumalıdır. Bunun gibi daha birçok duruma dikkat ederek yaşam kalitesi arttırılmalıdır.

Vertigo Nedir? | Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Tanı ve Tedavi Nasıl Gerçekleştirilir?

Hekim işitme testlerinin yanı sıra BT ve MR testleri de uygular. Tedavide asıl amaç bireyin baş dönmesi şikayetlerini azaltmak ve olası vertigo ataklarını önlemektir. Eğer uygulanan tedaviye birey olumlu yanıtlar verirse hastalık kısa zamanda ortadan kalkabilir. Fiziksel egzersizler, sigara ve alkol kullanımının sonlandırılması tedavideki iyileştirici etkiyi arttırır. Durum eğer ilerlemişse ve hasta tarafından tedaviye olumlu yanıt verilmiyorsa hastaneye yatış gerçekleşmelidir. Bu evrede cerrahi işlem uzman hekim tarafından uygulanabilir.

Vertigo Hastalığına Sebep Olan Diğer Hastalıklar Nelerdir?

Benign Paroksizmal Pozisyonel Vertigo (BPPV): En yaygın görülen vertigo nedenlerinden biridir. Bu türde iç kulakta bulunan yarım daire kanallarının içinde var olan kristal yapıların etkilenmesi sonucu açığa çıkar. Belirli hareketlerle çok geçmeden tedavi edilebilir, kötü huylu değildir.

Meniere: Bu hastalıkta ise yarım daire kanallarının içersinde bulunan sıvının artması halinde oluşan işitme kaybı görülür.

Vestibüler Nörinit: İç kulakta bulunan dengenin sağlanmasından sorumlu sinyallerin beyine aktarımı esnasında görev yapan sinirin iltihaplanması sonucu oluşan hastalıktır.

Vertigo Nedir? | Vertigo Belirtileri Nelerdir?


Bu içeriğimize ek olarak “Sağlık” kategorisindeki şu yazılarımızı da okuyabilirsiniz;

Eda Nur KOÇ

Doğuş Üniversitesi anestezi programından 2022 yılında mezun olduktan sonra aynı üniversitede elektronörofizyoloji bölümünde eğitimime devam ediyorum, bunun yanı sıra kendi alanlarımda etkin araştırmalar yapıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu