Genel

Google | Lerry Page ve Sergey Brin’in Başarısı

Lerry Page ve Sergey Brin’in dünyanın en büyük arama motoru Google’ın başarısındaki sırrı ve günümüze gelişim sürecini sizler için araştırdık.

GOOGLE’IN KURUCU ORTAKLARI

İki Co-Founder’ın Başarılarının Sırrı

Page ve Brin, her ikisi de okulun bilgisayar bilimleri yüksek lisans programında olduğu için 1995 yılında Stanford Üniversitesi’nde bir araya geldi.

Google’ın kökeni, bir fikrin kökeni hakkında bir hikayedir ve bu fikir, Page’in bir World Wide Web arama motorunun bağlantıları diğer sayfalar tarafından ne sıklıkta bağlandıklarına göre sıralayabileceği vizyonuydu.

Brin’in yardımıyla fikir, Google Arama’nın temel algoritması olan PageRank’e dönüştü. Arama ürünü 1996’da Stanford’un ağında yayına girdi.

Aslında, Page ve Brin, Khosla Ventures’ın kurucusu Vinod Khosla’nın hatırladığı gibi, 1999’da Google’ı 1 milyon dolara internet portalı şirketi Excite’e satmaya çalıştı. Önde gelen risk sermayedarı, Page ve Brin için 750.000 dolara kadar pazarlık yapmayı başardı, ancak Excite CEO’su George Bell yine de anlaşmayı kabul etmedi. Google 2020 verilerine göre şu anda 1210 milyar dolar değerinde.

Google’ı 1998’de resmi olarak halka açtıktan sonra, Page ve Brin kurumsal tarihin en hızlı büyüyen şirketlerinden birini yönetiyordu. Özellikle Page’in o yılın başlarında Google’ın tüm proje yöneticilerini kovmak için yaptığı yüksek profilli girişimin ardından, şirket sonunda utanç verici bir şekilde liderliğini reddeden bir hareketle tersine döndü.

Sonunda, Page ve Brin, yatırımcıların emriyle, Novell CEO’su Eric Schmidt’i görevlendirdi. Google paydaşları ve şirketin daha deneyimli yönetici liderliği için, inatçı ama sosyal açıdan beceriksiz Sayfanın katlanarak büyümeye devam ederken şirkete çok fazla zarar vermesini engellemenin bir yoluydu.

2002’de Yahoo, eşi görülmemiş büyüklükte bir internet deviydi ve Google’ın hızla büyüyen arama işinde yer almak istiyordu. Öyle ki, Yahoo bunun için 3 milyar dolara kadar ödemeye hazırdı ama Page ve Brin satacak durumda değillerdi. Google için 750.000 ABD Doları almaya istekli olduklarından sadece üç yıl sonra, Google, bu fiyatın 4.000 katından daha değerli olduğunu düşündükleri bir varlığa dönüştü. Ağustos 2005’te 50 milyon dolara Android’i satın aldılar. Page’in en ileri görüşlü iş hesaplarından biri, mobil bilgi işlemin yükselişiydi ve 2005 yazında “Android” adında küçük bir girişimi 50 milyon dolara çıkarmak için hızla harekete geçti. Bunu, o zamanlar hâlâ CEO olan Schmidt’e söylemeden yaptı, çünkü Page, Android’in kurucu ortağı Andy Rubin’in şirketin mobil yazılım pazarında çığır açmasına yardımcı olabileceğine dair güçlü sezilere sahipti.

Ekim 2006’da Susan Wojcicki, Page ve Brin’i Youtube’u satın almaya ikna etti ve Youtube Google tarafından 1.65 milyar dolara satın alındı.

Page ve Brin, Mozilla Firefox’tan birkaç geliştiriciyi işe aldıktan sonra ve süperstar ürün müdürü Sundar Pichai’nin önerisiyle Google, daha iyi bir web tarayıcısı oluşturma arayışına girdi.

Eylül 2008’de Google, Chrome tarayıcıyı sundu.

Schmidt, eski Mozilla mühendisleri tarafından geliştirilen orijinal Chrome demosunun 2009’da düzenlediği basın toplantısında, “O kadar iyiydi ki, beni esasen fikrimi değiştirmeye zorladı” dedi.

Ağustos 2015’te Google “Alphabet” olarak yeniden yapılandırıldı.

Bu karmaşıklık göz önüne alındığında, Page ve Brin’in gözünde işleri sarsmanın zamanı gelmişti. “Şirketimiz bugün iyi çalışıyor, ancak daha temiz ve hesap verebilir hale getirebileceğimizi düşünüyoruz.

Bu yüzden yeni bir şirket kuruyoruz” dedi. böylelikle alphabet bünyesi altında google ürünleri toplanmış oldu.

Google hakkında kısmında kendinden şöyle bahseder;

“Sürekli olarak daha iyi yanıtları arama düşüncesi, yaptığımız her şeyin merkezinde yer almaya devam etmektedir. Bugün 50 farklı ülkede 60.000’den fazla çalışanıyla Google, YouTube ve Android’den Gmail’e ve elbette Google Arama’ya kadar, dünyanın her yerinden milyarlarca kişinin kullandığı yüzlerce ürün geliştirmektedir.

Lego sunuculardan kurtulup birkaç tane daha şirket köpeği almış olsak da, “Herkes için teknoloji” tutkumuz yurt odasından garaja ve bugüne kadar hep bizimle kaldı.”

Google | Lerry Page ve Sergey Brin'in Başarısı

Sergey Brin, 2019’un büyük bölümünde halka açık “Alphabet” etkinliklerinde yoktu; zamanını Alphabet’in uydu araştırma laboratuvarı X’te geçirdi.

Aralık 2019’da Google’ın ana şirketi olan Alphabet’in başkanlığından ayrıldı, ancak kontrolör hissedarı ve yönetim kurulu üyesi olmaya devam ediyor.

Brin’in yüksek teknolojili bir hava gemisi projesini finanse ettiği bildiriliyor.

Larry Page, Aralık 2019’da Google’ın ana şirketi olan Alphabet’in CEO’su olarak görevinden ayrıldı, ancak yönetim kurulu üyesi ve hakim hissedar olmaya devam ediyor.

Uzay araştırma şirketi Planetary Resources’ın kurucu yatırımcısı ve aynı zamanda Kitty Hawk ve Opener’ın “uçan araba” girişimlerini finanse ediyor.

Bir hayalİ asla kaybetmezsİn; sadece bİr hobİ olarak kuluçkaya yatar.

– Larry Page

Açıkçası herkes başarılı olmak istİyor ama ben geriye dönüp bakıldığında çok yenİlİkçİ, çok güvenİlİr ve etİk bİrİ olarak görülmek ve sonuçta dünyada büyük bir fark yaratmak İstİyorum.

– Sergey BrIn

 

Hakan ASLAN

Doğuş Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü okumakta olan genç bir mühendis adayı olmakla birlikte dünyayı anlamlandırma çabası içinde olup araştırma hevesini yitirmeyen bir bireyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu