Akıllı Telefonunuz Güvende Mi?
Akıllı Telefonunuz Güvende Mi?
Kişisel online verilerimizi saklamak ve kullanmak için akıllı telefonlarımıza güveniyoruz. Online fatura ödemek, sosyal medya platformlarından aile ve arkadaşlar ile iletişim kurmak, e-postaları kontrol etmek telefonlarımızı kişisel bilgi hazinesine dönüştürmüş durumda. Akıllı telefonunuz çalınırsa çalan kişi bütün hayatınıza erişebilir. Siber saldırganların bunu yapmak için fiziken telefonunuzu çalmasına gerek yok.
WeSocial’ın 2021 raporuna göre, dünyada neredeyse 6 milyar insan akıllı telefon kullanıyor. Dünyadaki internet trafiğini yarısı mobil telefonlar tarafından gerçekleşiyor. Peki, bu kadar büyük hacimde veri akışı gerçekleştiren akıllı telefonların güvenliği nasıl sağlanır? Mobil telefonların küçük birer bilgisayar olduğu unutulmamalıdır.
VPN (Sanal Özel Ağ)
Şifresiz Wi-Fi ağlara VPN ile bağlanarak akıllı telefonunuzun çevrimiçi trafiğinin üçüncü partiler tarafından izlenmesini engelleyebilirsiniz.
VPN programları akıllı telefonunuzun internet protokol (IP) adresiniz gizler. VPN programları farklı ülkelerde sunuculara sahiptir. Bağlandığınız VPN sunucusunun konumu yeni IP adresinizi belirler.
Şifresiz Wi-Fi ağlarda akıllı telefonunuzun veri trafiğini siber saldırganlar tarafından görülebilir (ortadaki adam Mitm). Siber saldırganlar bu saldırı türünde veri alışverişinizde değişiklikler yapabilir. Örneğin, aldığınız bir e-postadaki finansal bilgiyi değiştirmeleri yanlış bir yere para transferi yapmanıza sebep olabilir.
VPN programları ile şifresiz ağlarda veri trafiğiniz şifrelenir. İnternet servis sağlayıcısı başta olmak üzere ağ operatörleri veya diğer üçüncü partiler veri trafiğinizi göremezler.
Ücretsiz VPN programları IP adresinizi değiştirmenize yardımcı olur fakat verilerinizi güvenli bir şekilde şifrelemeyebilir. Ücretsiz olan VPN, antivirüs, hafıza temizleme programlarını kullanmaktan kaçının.
Kötücül Yazılımlar
Siber saldırganlar akıllı telefonlarınızla kripto para bile üretebilir. Akıllı telefonunuza casus yazılım yerleştirebilir, Trojan virüsü yerleştirerek şifrelerinizi ele geçirebilir veya haberiniz olmadan arama yapabilir veya mesaj gönderebilirler.
Siber saldırganlar akıllı telefonunuza kötücül yazılım yerleştirmek için phishing yöntemini veya Mitm saldırısını kullanabilir. Şüpheli bir kaynaktan indirdiğiniz bir uygulama ile de cihazınıza kötücül yazılım yerleşebilir. Üçüncü parti uygulamalar veya ücretsiz fitness, antivirüs veya ücretsiz VPN programları casus yazılım görevi görebilir. Zararsız gördüğünüz bir oyun uygulaması arka planda kripto para üretiyor ve telefonunuzun yıpranmasına sebep oluyor olabilir.
Siber saldırganlar işletim sistemindeki açıklardan yararlanarak da kötücül yazılımlara cihazınızı maruz bırakabilir. Android veya iOS akıllı telefonunuzu her zaman güncel tutun. Güncellemeleri geciktirmeden yapın.
Phishing saldırıları e-posta veya kısa mesaj şeklinde gerçekleştirilebilir. Hesabınızda şüpheli aktivite olduğunu, miras veya ücretsiz ürün kazandığınızı, hesabınızı doğrulamadığınız takdirde hesabınızın kapatılacağını iddia eden e-posta veya mesaj içeriklerine her zaman şüpheyle yaklaşın.
Phishing saldırılarında gönderici e-posta adresi genellikle bilinen resmi veya özel bir kurumun orijinal adresiine benzetilmeye çalışılır. Phishing e-postalarında gönderici e-posta adresi karmaşık harf ve rakamlardan da oluşabilir.
Sosyal mühendislikle hazırlanan bu e-postalar gerçek kurumların e-posta içeriğini birebir logolarına kadar kopyalar. E-posta içerisinde link veriliyorsa, o linkin açıldığı web site bile orijinal web sitenin birebir kopyası olabilir.
Sizden hesabınızı kurtarmanız için kişisel bilgilerinizi doldurmanızı isteyen e-postalara güvenmeyin. Tıkladığınız link direkt olarak cihazınıza dosya indirme işlemi yapabileceği için linklere tıklamaktan kaçının. Dosya eklerini kesinlikle indirmeyin veya açmayı denemeyin. Dosya ekleri kötücül yazılım olabilir. Fidye yazılımı, casus yazılımı ile karşılaşabilirsiniz.
Akıllı telefonunuzda kötücül yazılım olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? Siz herhangi bir şey yapmadan akıllı telefonunuz kendi kendine tarayıcıda sayfa mı açıyor? Telefonunuz gereksiz yere ısınıyor mu? Hücresel veri kullanımında beklemediğiniz nedensiz bir artış mı mevcut? Akıllı telefonunuzun şarjı çok mu hızlı bitiyor? Bunların hepsi akıllı telefonunuzda kötücül yazılımın olduğuna dair işaretler olabiliir.
Kötücül yazılımlardan korunmak için akıllı telefonunuza jailbreak işlemi yaptırmayın. Uygulamalara ücretsiz ulaşmak her ne kadar kulağa cazip gelse de kötücül yazılımların oluşturabileceği zarar sizi çok daha fazla zora sokabilir.
Üçüncü parti web sitelerden uygulama indirmeyin. Uygulamaları her zaman Google Play veya App Store üzerinden yapın. İşletim sisteminizin ve kullandığınız uygulamaların otomatik güncellenmesini sağlayınız. Akıllı telefonunuzu şifreli kullanın. Akıllı telefonunuzda uygulamalara verdiğiniz izinleri kontrol edin. Bir fitness uygulamasının mesaj atabilme özelliğine sahip olmaması gerekir. Konumunuza hangi uygulamaların eriştiğini kontrol edin.
Hem iOS hem Android telefonların işletim sistemi konumunuzu kaydeder. Konumunuzu sadece gerektiğinde açın ve kaydedilen verileri silmeyi ihmal etmeyin.
Daha Fazla Teknoloji İçerikleri için Teknoloji Kategorimizi Ziyaret Edebilirsiniz
İlginç Bilgiler İçin Instagram Sayfamızı Takip Edebilirsiniz
Yeni İçeriklerimize Kolayca Ulaşmak İçin Mobil Uygulamalarımızı İndirebilirsiniz