Genel

Tuz Saf Madde Midir?

Sizler için tuz saf madde midir ? Madde nedir ? tuz saf madde değilse nedir ? gibi soruları değerlendirdik ve içeriğini oluşturduk.

Öncelikle Madde nedir ?

Madde ya da özdek de diyebiliriz, uzayda yer kaplayan, hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir.


Saf madde ne demek ? Tuz saf madde midir ?

Saf madde, kendisinden daha basit bir hale getirilemeyen maddelere verilen isimdir. Tuz da kendisinden daha basit bir hale getirilemediği için tuz saf maddedir, diyebiliriz. Kaya tuzu, da kesinlikle içerisinde başka bir bileşen olmadığından dolayı saf maddedir. Normal tuz (NaCl) ile arasında bir farklılık bulunmamaktadır.


Tuzun önemi nedir ?

Tuzun varlığı vücutta çok önemlidir, eğer vücudun ihtiyacından fazla su içerseniz idrarla birlikte vücuttaki tuz da dışarı atılmakta ve bir süre sonra tıpta “hiponatremi” denilen kanda sodyum azlığından kaynaklı hayati tehlike oluşabilmektedir. Gereğinden az Sodyum Klorür, sofra tuzu, tüketimi ise kusma, zihin bulanıklığı ve ağrılara neden olabileceği gibi sodyum yetersizliği aynı belirtiler ile birlikte solunum yetersizliğine de sebep olabilmektedir.

Fazla tuz tüketimi ise vücutta ödeme yol açabilmektedir, dikkatli olmanızı öneririz. Ek olarak aşırı tuz tüketimi, kan basıncının yükselmesine de neden olabilmektedir. Gereğinden fazla tuz tüketiminin tansiyona arttırıcı etki gösterebildiği de bilinmektedir. Bu durum herkes için geçerli olmayabilir de çünkü sodyum vücut içerisinde depolanan minerallerden biri değildir ve fazlası idrar ve ter yolu ile vücuttan atılır. Bazı kişiler sodyuma karşı duyarlı olabilir ve bu durum bireylerde aşırı tuz tüketimine ve neticesinde yüksek tansiyona neden olabilmektedir.

Fazla tuz tüketimi, idrar ile kalsiyum atılımını da artırarak kemiklerden kalsiyum kaybına neden olmaktadır. Kemiklerdeki kalsiyum kaybının artışı ise kemik erimesi (osteoporoz) ve kemiklerin kırılma riskini arttırmaktadır. Tuzun önemli faktörlerinden birisi de vücudumuzda suyun tutulması, kas ve sinirlerin çalışması için gerekli olmasıdır.

Tuz, besinlerin bileşiminde bulunduğu gibi göllerden, denizlerden ve kayalardan saf olarak da elde edilebilmektedir. Elde edilen bu tuz, besinleri işleyerek saklamak ve yemeklerin lezzetini arttırmak için kullanılmaktadır, yüzlerce yıllık bir tarihin ve kültürün önemli bir unsurudur Tuz.

İnsanın günlük tuz gereksinimi dört ila altı gram arasında değişir. Aşırı sıcak havalarda ya da fazla beden hareketlerinde terlemeyle, ateşli hastalıklarda terleme ve idrarla su ve tuz kaybedilir. Bu sebeple, uygun ortamda yaşayan kişinin tuz gereksinmesi azken; ağır işte çalışanların, aşırı sıcaklardan korunamayan insanların tuz gereksinmesi daha fazladır.

Doğal besinlerde tuz az miktarlarda bulunur. En çok tuz bulunan besinler; yeşil yapraklı sebzeler, süt, et ve yumurtadır. Bunun yanında, işlenmiş besinlerde daha çok tuz vardır. En çok tuz bulunan işlenmiş besinler; salamura besinler, (zeytin, peynir, turşu) bisküvi, kek vb., konserveler, kahve ve ekmektir. İşlenmiş besinlerin çok tüketilmesi tuz alımını da artırır.


Sonuç olarak sizler tuz mineralini doğru bir şekilde, ihtiyacınız olduğu kadar edinmeli ve yaşamınızın önemli bir etkeni olduğunu da unutmamalısınız.


Sizler için şu yazılarımızı da öneririz;

Su Saf Madde Midir ?
Süt Saf Madde Midir ?
Demir Saf Madde Midir ?
Schweppes Tonik Nedir ?


 

InFreza

InFreza projesinde sizlerle birlikte Teknoloji başlığı altındaki makalelerle HEP BERABER kendimizi geliştirebileceğimiz bir platform yaratıyoruz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Başa dön tuşu