Teknoloji

Bilgisayara Format Atma Rehberi

Windows bilgisayara format atmak, bilgisayarı ilk aldığımız haline dönüştürme işlemidir. Kullanıcılar genellikle karşılaştıkları sistemsel problemler sebebiyle bilgisayarlarını formatlarlar. Öncelikle hep beraber genel sebeplere göz atalım.

Neden Format Atmalıyım?

  • Bilgisayarın belirlenmeyen sebeplerden yavaşlaması
  • İşletim sistemindeki sorunların çözülememesi
  • Bilgisayarda virüse rastlanması
  • Bilgisayarın içerisindeki tüm uygulama ve kullanıcı dosyalarını sıfırlamak

Windows'u İndirin

1-) Windows’u İndirin

Windows CD’niz yoksa, ki yeni nesil bilgisayarlarda CD girişi bulunmamakta, bir USB’ye Windows 10 ISO dosyanızı “Rufus” programıyla yazabilirsiniz. Eğer Windows’u satın almadıysanız, buradaki bağlantıya tıklayarak satın alabilirsiniz. ISO dosyanızı indirdikten sonra en az 4 GB depolama alanına sahip bir USB’ye rufus aracılığıyla işletim sisteminizi yükleyin. USB’nin en az 4 gb depolama alanına sahip olduğundan emin olun çünkü Windows 10 ile birlikte ISO dosyaları 4 GB + şeklindedir.

2-) Bios Ayarları (USB İle Başlat)

USB belleğinize başarılı bir şekilde işletim sistemini yazdığınızı düşünerek bu adımda bilgisayarımızı USB belleğin içerisindeki iso dosyası ile başlatacağız. Bu adımda bilgisayarınızı kapatın ve USB belleğinizi bilgisayarınıza takın. Ardından bilgisayarınızı başlatın ve bilgisayar modelinize göre Bıos’a erişebilmek için logoyu gördüğünüz zaman aşağıdaki tuşa basın.

  • Acer – F12
  • Asus – ESC
  • Casper – F12
  • Dell – F12
  • Fujitsu – F12
  • Grundig – F11
  • Hp – F9, F10 ya da ESC
  • Lenovo – F12
  • LG – F10
  • MSI – F11
  • Monster  – F7
  • Samsung – F9, F10 ya da ESC
  • Toshiba – F12

Not: Yukarıdaki değerler BIOS’a erişim kolaylığı içindir. Yeni modellerde farklılık gösterebilir. Logo yeniden başlatma sırasında göründüğünde bilgisayar modelinize göre logo altında BIOS giriş tuşu zaten belirecektir.

Bıos’a eriştiğinizde sadece yön tuşlarıyla kontrol sağlayacaksınız. BIOS üzerindeki menüde Boot kısmını bulmanız gerekiyor. Ardından Boot kısmında birinci sıraya ISO dosyasını yazdırdığımız USB belleği seçin ya da taşıyın. İşlemimiz bu kadar, şimdi save and exit (kaydet ve çıkış yap) diyerek BIOS’tan güvenli bir şekilde çıkıp bilgisayarınızı yeniden başlatacaktır. Bilgisayar başladığında ise Windows kurulum ekranı sizi karşılayacaktır.

Windows boot
Windows boot

3-) Windows Kurulumu

Bıos ayarlarında boot sırasına ilk seçenekte USB belleğinizin olması halinde bilgisayar USB içerisindeki windows kurulumuyla başlayacaktır. USB’yi takmayı unutanlar hiç problem yapmasın, Bios’ta birinci seçili disk bulunamadığndan 2. yani windowsu sıfırlamak istediğiniz ana disk ile açılacaktır. Bilgisayarı tekrar kapatıp USB’yi takmanız halinde windows kurulum ekranı sizde de gelecektir. Kurulum sırasında ekranınıza gelecek olan “Ne tür bir yükleme yapmak istiyorsunuz?” sorusuna “Yalnızca Windows’u Yükle” seçeneğini seçerek ilerlemelisiniz. Aksi takdirde windows dosyalarınızı ve uygulamarınızı yedekleyerek sadece kendi işletim sistemini ya da mevcut olanı tekrardan yükleyecektir.

Windows Kurulumu
Windows Kurulumu

4-) Windows’u nereye yüklemek istiyorsunuz?

Bu bölümde bilgisayarınıza takılı olan SSD ve Harici Diskleriniz burada gözükecektir. Windows’u kurmak istediğiniz diski seçerek biçimlendirebilirsiniz, eğer birden fazla diskiniz varsa büyük ihtimalle önceki kurulumda diski birkaç bölüme ayırdınız. Bölümleri silerek ana diskinizi tam depolama alanıyla kullanabilirsiniz. Ardından diskimizi biçimlendirerek sıfırlıyoruz ve işlem başarılı olduğunda ilerliyoruz. Bu adımdan sonra “Windows Yükleniyor” ekranı gözükecektir, bu ekran kapandıktan sonra Windows başarıyla kuruldu demektir, geriye sadece kullanıcı ayarlamaları kaldı. Şimdiki yapacağınız işlem ise USB belleğinizi çıkarmanızdır. Çünkü USB bellek BIOS üzerinde 1. boot sistemi olarak seçildiğinden bilgisayar yeniden başlama sırasında tekrar USB üzerinden açılacaktır, bizim istediğimiz ise yüklediğimiz SSD ya da harici disk üzerinden başlamasıdır. Bu nedenle güvenle USB belleğinizi çıkarabilirsiniz.

Windows’u nereye yüklemek istiyorsunuz
Windows’u nereye yüklemek istiyorsunuz?

5-) Güncelleştirmeler

Kullanıcı ayarlarınızı (İsim, e-posta adresi, şifre, izinler vs.) girdikten sonra sizi klasik Windows 10 başlangıç ekranı karşılayacaktır. Eğer her şey varsayılan ayarlarıyla karşınızda gözüküyorsa işlemleri başarıyla tamamladınız. Arama çubuğuna “Güncelleştirmeler” yazarak Windows’un yüklü olan işletim sisteminizdeki güncellemelerinizi yapmanızı öneririz.

Güncelleştirmeler
Güncelleştirmeler

6-) Driver Yüklemeleri

Özellikle toplama bilgisayarlar için driver güncellemelerinizi yapmanızı unutmayın. Ekran görünümünde ya da kasmalar ile ilgili problemleriniz %90 driver güncellemesinden kaynaklanmaktadır. Manuel ya da otomatik olarak belirli ücretli ve ücretsiz programlar sayesinde driverlarınızı güncelleyebilirsiniz. Önerdiğimiz programlar ücretsiz olarak DriverPack Solution ve Driver Booster 8‘dir.

7-) Windows Etkinleştirme

Windows’un orijinal sürümünü etkinleştirmek arama çubuğuna “ürün anahtarı” yazmanız yeterlidir. Yasaklı yazılımlar kullanmamanızı ve orijinal lisanslı programları kullanmanızı öneriyoruz. Bilgisayarınızı sıfırlamak zorunda olmanız bu korsan yazılımlardaki zararlı yazılımlar sebebiyle olmuş olabilir. Windows format işlemimiz başarıyla tamamlanmıştır.

Diğer yazılarımıza göz atmak için “Teknoloji” kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

[geo-post id=”3642″ label=”Önerilen Yazı”]

Anıl ALAN

Merhaba! Ben Anıl, şu anda Amerika bazlı bir şirkette Software Developer olarak çalışıyorum. InFreza'nın kurucu ortağıyım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu