Nedir

3D Yazıcı Nedir, Nasıl Çalışır?

3D (Üç Boyut) Nedir?

2D Olan görseller sadece genişlik ve yükseklik olarak görünüm sağlar fakat 3D, herhangi bir resim veya görüntünün aynı anda hem derinlik hem genişlik hem de yüksekliğinin olması halidir.Yani matematiksel olarak ifade edecek olursak koordinat düzleminde 2D nesneler sadece x,y eksenlerinde uzunluklarını bulundururken 3D nesneler x,y,z eksenlerinin hepsinde bir uzunluğu bulunan nesneler diyebiliriz.

Koordinat Düzlemi
Koordinat Düzlemi

3D Baskı Nedir?

3D baskı, filement adı verilen malzemenin üç boyutlu bir nesne oluşturmak için katmanlar şekinde sırası ile yerleştirildiği bir üretim sürecidir. 3D yazıcılar, üç boyutlu nesneleri içeren sizin tarafinizdan tasarlanmış dijital dosyaları okuyarak baskı yapar.

3D Baskı
Katmanlar Şeklinde Baskı

3D Yazıcıyı Kim Buldu?

 İlk 3D yazıcı, 1980‘lerin ortalarında Charles W. Hull tarafından yaratıldı. Stereolitografi geleneksel olarak pahalı bir ticari teknik olmuştur, makinelerin maliyeti beş ve hatta altı rakamlıdır, ancak son yıllarda, birkaç bin dolara mal olan masaüstü profesyonel stereolitografi yazıcılarının ve aynı zamanda çok altında başlayan tüketici sistemlerinin ortaya çıkmasına tanık olunmuştur.

3D  Yazıcılar Nasıl Çalışır?

Üç Boyutlu Yazıcılarda kullanılan en önemli yöntem Fused Deposition Modelling türkçe adı ile Kaynaştırılmış Birikim Modelleme teknolojisidir. Bu yöntemde termoplastik polimer malzemeler (Oda sıcaklığında katı halde bulunan plastik malzemeler termoplastik malzemelerdir. Örnek olarak PLA, ABS) kullanılmaktadır.

3D Yazıcılarda FDM (Fused Deposition Modelling)  teknolojisi haricinde kullanılan bir diğer yöntem ise Selective Laser Sinterleme (Seçici Lazer Sinterleme ,Toz halindeki metallerin yüksek ısı ve basınç altında katı cisimlere dönüştürülmesi ile üretim yapma şeklidir.) Seçici Lazer sinterleme teknolojisi sayesinde Lazer ışını, lazer tarayıcı ile malzeme tozları üzerine düşürülerek, katmanlar oluşturulur.  SLS teknolojisi ile kullanılan cihaz özelliklerine bağlı olarak  metal, plastik vb. malzemeler ile baskı yapılabilmektedir.

Basitçe Açıklayacak Olursak;

3D Yazıcılar 3 boyutlu model dosyalarında bulunan koordinatları katmanlar halinde analiz ederek yazıcının baskı kolu sayesinde yüksek sıcaklıklarda eritilmiş plastik malzemenin katılaştırılarak modeller üretimesi şeklinde açıklanabilir.

3D Yazıcılar İle Neler Yapabilir?

  • Tasarımcılar, ürün modellerini ve prototiplerini hızlı bir şekilde oluşturmak için 3D yazıcıları kullanıyorlar.
  • 3D yazıcılarla yapılan ürünler arasında ayakkabı tasarımları, mobilyalar, mücevher yapmak için balmumu dökümler , aletler, tripodlar, hediyelik ve yenilik ürünleri ve oyuncaklar bulunmaktadır.
  • Otomotiv ve havacılık endüstrileri, parça yapmak için 3D yazıcılar kullanıyor.
  • Sanatçılar heykeller yaratabilir.
  • Mimarlar projelerinin modellerini üretebilirler.
  • Arkeologlar, tahrip olmuş eski eserler ve kırılgan eserlerin modellerini yeniden oluşturmak için 3D yazıcılar kullanıyor.
  • Paleontologlar dinozor iskeletlerini ve diğer fosillerin kopyalarını yapmaktadırlar.
  • Doktorlar  ameliyata hazırlık olarak CT taramalarından protezler, işitme cihazları, yapay dişler ve kemik modelleri yanı sıra organların, tümörlerin ve diğer iç vücut yapılarının modellerini kopyalamak için 3D baskıyı kullanabilir 
  •  Adli tıpta 3D baskı için bir yer bile var, örneğin bir kurbanın içine yerleştirilmiş bir mermiyi kopyalamak örnek gösterilebilir.

 

Daha Fazla Nedir Nasıl Çalışır İçeriklerimiz İçin Nedir Kategorimizi Ziyaret Edebilirsiniz

Yazı İle İlgili Düşüncelerinizi Yorum Olarak Bizlerle Paylaşabilirsiniz. Mobil Uygulamalarımızı İndirmediyseniz de Aşağıdaki Görsele Tıklayarak Mobil Uygulamamıza Ulaşabilirsiniz.infreza mobil

 

Berkay Babataş

Bilgisayar ve yazılım alanında kariyerimi yürütmekte olup InFreza.com’un Kurucusu ve geliştiricisiyim. Bununla birlikte teknoloji, sanat, bilim üzerine projeler üretmekte ve günümüz dünyasına katkıda bulunmak adına çalışmaktayım. Disiplinler arası sentezler üretip özgün tasarım ve fikirler oluşturmak, girişimcilik ve takım çalışmasında beceri; sahip olduğum spesifik özelliklerdir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu